Οι χώροι πρασίνου ευνοούν την καλοζωία

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι χώροι πρασίνου ευνοούν την καλοζωίαΗ φύση και ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα και πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Έξετερ. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, πάρκα, κήποι και άλση βελτιώνουν την καλοζωία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, που μένουν κοντά.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 5.000 βρετανικών νοικοκυριών, για περισσότερα από 17 χρόνια. Στα νοικοκυριά αυτά, εξετάστηκαν 10.000 ενήλικες τα έτη 1991 έως 2008, όσο μετακινούνταν στη χώρα. Τους ζητήθηκε λοιπόν, να περιγράψουν την ψυχική τους υγεία καθ όλη τη διάρκεια, για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο του «πράσινου» φαινομένου. Τα άτομα, που ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές, ανέφεραν λιγότερη ψυχική οδύνη και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Η απάντηση αυτή ήταν κοινή παρά τη διαφορά χρόνων, ηλικιών ή οικονομικοκοινωνικής κατάστασης.

Οι χώροι πρασίνου ευνοούν την καλοζωίαΤα ευρήματα τις έρευνας θα βοηθήσουν για την πληροφόρηση των κατοίκων, ενώ θα έχουν αντίκτυπο στο σύνολό της κοινωνίας. Οι συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα άτομα που ζουν έντονα και δουλεύουν συνεχώς. Ο λόγος είναι πως θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω σε χώρους πρασίνου και να απελευθερωθούν από τα καθημερινά άγχη και προβλήματα.

Εκτός από τους κατοίκους, είναι πιθανό τα αποτελέσματα να βοηθήσουν και τους επιχειρηματίες. Μπορούν να επιλέξουν καλύτερα τον τρόπο αλλά και τον τόπο, στον οποίο θα επενδύσουν τα χρήματά τους. Σημαντικά θα φανούν τα αποτελέσματα και σε ψυχολόγους, δημόσιους λειτουργούς υγείας και πολεοδόμους, που ενδιαφέρονται να έχουν ψυχικά υγιή πληθυσμό και πελατεία.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr