Οι χρησιμότερες συντομεύσεις πληκτρολογίου

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

χρήσιμες_συντομεύσεις_πληκτρολογίουΣε έναν υπολογιστή με Windows υπάρχουν πάντα δύο τρόποι για να εκτελέσουμε μια ενέργεια. Οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου αποτελούν το πιο εύκολο και γρήγορο μέσο για να διαχειριστούμε ένα πρόγραμμα ή να ελέγξουμε το σύστημα του υπολογιστή. Οι συνδυασμοί συγκεκριμένων πλήκτρων, όχι μόνο βοηθούν λειτουργικά το χρήστη, αλλά μερικές φορές προσφέρουν την απαραίτητη λύση στα πιθανά προβλήματα του συστήματος. Η παρακάτω λίστα με συντομεύσεις είναι ικανή να μειώσει στο ελάχιστο το χρόνο εργασίας σας και να διευκολύνει στο έπακρο τη χρήση του υπολογιστή!

Οι βασικότερες συντομεύσεις πληκτρολογίου

Ctrl+T : Ανοίγει μια νέα καρτέλα σε σχεδόν όλους τους δημοφιλείς Browsers.

Alt+Tab : Εναλλάσσεται ανάμεσα σε όλα τα ανοικτά προγράμματα. Εάν έχετε πατημένο και το Shift, τότε το κάνει και ανάποδα.

Ctr+Tab : Εναλλάσσεται ανάμεσα στις καρτέλες του Browser σας. Και εδώ, έχοντας πατημένο το Shift το κάνει ανάποδα.

Ctr+W : Κλείνει το ενεργό παράθυρο ή την ενεργή καρτέλα του Browser. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Alt+F4 το οποίο λειτουργεί παντού.

Ctr+C και Ctr+V : Με τον πρώτο συνδυασμό γίνεται αντιγραφή του επιλεγμένου κειμένου (εάν έχετε πατημένο το Shift και πατήσετε κάποιο από τα βελάκια μπορείτε να επιλέξετε κείμενο) και με τον δεύτερο συνδυασμό γίνεται επικόλληση. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Alt+Tab για να μετακινήστε από το ένα έγγραφο στο άλλο.

Ctr+S : Αποθήκευση. Λειτουργεί παντού.

Ctr+Z : Γίνεται αναίρεση της προηγούμενης ενέργειάς σας. Αυτός ο συνδυασμός δουλεύει σχεδόν παντού εκτός από τους Browsers.

Ctrl+ Τροχός κύλισης στο ποντίκι : Μεγέθυνση και σμίκρυνση. Δουλεύει σχεδόν παντού, ακόμα και στους περισσότερους browsers. Ιδιαίτερα χρήσιμο, για να μεγαλώνετε το κείμενο σε κάποιες ιστοσελίδες ή ακόμα και τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας.

F5 : Γίνεται ανανέωση του ενεργού φακέλου ή της τρέχουσας ιστοσελίδας.

Alt+D : Επιλέγει την μπάρα διευθύνσεων στον browser σας. Δεν θα χρειάζεται να κάνετε κλίκ κάθε φορά που θέλετε να επισκεφτείτε κάποια ιστοσελίδα, απλά πατάτε αυτό τον συνδυασμό και αμέσως πληκτρολογείτε την διεύθυνση.

Ctrl+X: Πραγματοποιεί την αποκοπή του επιλεγμένου κειμένου

Ctrl+B: Μετατρέπει σε έντονη γραφή τις επιλεγμένες λέξεις ενός word

Ctrl+U και Ctrl+I: Ο πρώτος συνδυασμός προχωρά σε υπογράμμιση των προτάσεων της επιλογής σας, ο δεύτερος μετατρέπει τη γραφή σε πλάγια.

Συνδυασμοί πλήκτρων του συστήματος των Windows

χρήσιμες_συντομεύσεις_πληκτρολογίουΛογότυπο των Windows+ L: Κλειδώστε τον υπολογιστή (χωρίς να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό Crtl+Alt+Delete)

F1: Βοήθεια (Help)

Ctrl+Esc: Άνοιγμα του μενού Έναρξη (Start)

Alt+Tab: Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών προγραμμάτων

Alt+F4: Τερματισμός προγράμματος

Shift+ Delete: Μόνιμη διαγραφή στοιχείου

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.