Οι Βιταμίνες και τα μυστικά τους (I)

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων που υπάρχουν σε τροφές και είναι ζωτικές για κάθε ζωντανό οργανισμό. Η δράση τους έγκειται στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Σημαντικό είναι πως δεν έχουν θερμιδική αξία και εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς τη δομή και τη λειτουργία. Για το λόγο αυτό, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στις υδατοδιαλυτές (C, B1,B2, B3, B5, B6, B7 και B12) και στις λιποδιαλυτές (Α, D , E και Κ.). Ποιες όμως είναι αυτές, σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε και που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό; Το Flowmagazine σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το κάθε είδος βιταμίνης.

Βιταμίνη Α

Είναι γνωστή και ως ρετινόλη. Εμφανίζεται μόνο σε πρόδρομη μορφή στις ζωτικές τροφές και κυρίως στα ψάρια, τα αβγά των ψαριών το μουρουνέλαιο, τα καρότα, το βούτυρο και άλλα. Ο κύριος ρόλος της βιταμίνης Α αφορά την όραση. Συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Επίσης, είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων και βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων της μύτης, του λάρυγγα, των πνευμόνων κ.α. Ωστόσο η υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, ξήρανση του δέρματος, πτώση των μαλλιών, πόνο στα οστά, υπνηλία και υπερβολική κόπωση. Συνεπώς η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί συμπτώματα, όπως ξηροφθαλμία (σε βρέφη και παιδιά), αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του στόματος, στον φάρυγγα καθώς και ανεπαρκή αύξηση των οστών ή κακό σχηματισμό οδοντοστοιχίας.

Βιταμίνη Β1

Η βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη, χρησιμεύει ως καταλύτης σε αντιδράσεις που αξιοποιούν τους υδατάνθρακες και ενισχύει τη μετάδοση των εντολών των νεύρων στους μυώνες. Βρίσκεται κυρίως σε μαγιά μπύρας, σε ηλιόσπορους και άλλους σπόρους των δημητριακών. ·Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προάγει την ανεπάρκεια θειαμίνης. Σημάδια έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ενοχλήσεις στην πέψη, ανορεξία, κόπωση και αδυναμία στη μνήμη.

Βιταμίνη Β2

Χωρίς τη βιταμίνη Β2 (ριβοφλαμίνη) δεν γίνεται μεταβολισμός των υδρογονανθράκων, των λιπών και των λευκωμάτων. Βρίσκεται σε αφθονία στο γάλα και στο ασπράδι του αβγού. Η έλλειψη της προκαλεί κοκκίνισμα και σκάσιμο των χειλιών, φλεγμονή της γλώσσας, οφθαλμικές διαταραχές καθώς και απολεπιστική φλεγμονή του δέρματος

Βιταμίνη Β3
Η βιταμίνη Β3 ή νιασίνη είναι γνωστότερη ως βιταμίνη PP και με τις ονομασίες νικοτινικό οξύ ή νικοτιναμίδιο. Η νιασίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, εμπλέκεται στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, των αντιοξειδωτικών μηχανισμών, και των αποτοξινωτικών αντιδράσεων. Η λήψη της βιταμίνης αυτής ενδείκνυται και για τα άτομα με υψηλές τιμές χοληστερόλης. Η έλλειψη Β3 μπορεί να προκαλέσει δερματικές διαταραχές, διάρροια, δυσπεψία και γενικευμένη κόπωση.

Βιταμίνη Β5

Η νιασίνη (βιταμίνη Β5) αναπλάθει κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί κάποια βλάβη, εξασφαλίσει λειτουργίες των νεύρων και της πέψης και εμποδίζει το «σβόλιασμα» των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα Β5 σε 100 γραμμάρια έχουν τροφές όπως τα μανιτάρια, το πίτουρο σιταριού, φιστίκια και άλλα. Η έλλειψη της βιταμίνης, προκαλεί συνήθως αλλοιώσεις των βλενογόνων του στομάχου και του εντερικού συστήματος.

Βιταμίνη Β6

Πρόκειται για απαραίτητο στοιχείο στα ζώα και στους μικροοργανισμούς. Εμφανίζεται με τρεις μορφές: πυριδοξίνη, πυριδοξαμίνη και πυριδοξάλη. Επίσης, λειτουργεί στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχεται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων. Η Β6 βρίσκεται στα περισσότερα φυτά και ζώα. Η έλλειψη της προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, δερματίτιδα και γαστρεντερίτιδα.

Βιταμίνη Β12

Η Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) είναι το μοναδικό, μέχρι σήμερα, φυσικό προϊόν που περιέχει κοβάλτιο. Εκτελεί ποικίλους στόχους μέσα στο σώμα, όπως να βοηθά την νεανική ανάπτυξη και να διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Βοηθά ακόμα στον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Τροφές που περιέχουν Β12 είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες και άλλα. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί ακόμα από αποκλειστική χορτοφαγία ή από ασθένειες του παχέος εντέρου. Η χορήγηση της αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή της κακοήθους αναιμίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

συνεχίζεται…

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr