Οι τροφές που βοηθούν την πέψη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η λειτουργία της πέψης είναι μία από τις σημαντικότερες διεργασίες του ανθρώπινου σώματος. Μέσα από αυτή, μεταβολίζονται οι τροφές και το σώμα προσλαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.  Δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες, αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα, περιστατικά που οφείλονται σε διάφορους λόγους.

Ορισμένες καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και η καούρα, μπορεί να θέσουν τον ασθενή σε κίνδυνο για πιο σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, ακόμη και ένα υγιές άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το πεπτικό λόγω διατροφικών ελλείψεων, όπως προβιοτικά ή φυτικές ίνες. Ας δούμε μαζί ποιες είναι οι τροφές εκείνες που «αγαπούν» το πεπτικό μας σύστημα και το βοηθούν να λειτουργήσει σωστά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως με βακτήρια γαλακτικού οξέος. Περιέχει φιλικούς μικροοργανισμούς, γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία είναι καλά βακτήρια που ζουν στην πεπτική μας οδό και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, διατηρώντας το έντερό μας υγιές.

Επίσης, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στα πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης ή της ζάχαρης γάλακτος.

Μήλα

Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή πηκτίνης, μια διαλυτή φυτική ίνα. Η πηκτίνη παρακάμπτει την πέψη στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και συνεπώς χρησιμοποιείται συνήθως για την επίλυση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, καθώς και φλεγμονής στο παχύ έντερο.

Οι τροφές που βοηθούν την πέψη

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Αυτοί οι “κόκκοι” προκύπτουν από την ανάμιξη ζύμης και βακτηρίων με γάλα και φαίνεται να έχουν πεπτικά οφέλη. Όπως και τα προβιοτικά στο γιαούρτι, έτσι και οι καλλιέργειες κεφίρ βοηθούν στην πέψη της λακτόζης μειώνοντας μερικές από τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπως το φούσκωμα, οι κράμπες και τα αέρια. Σε πολλές μελέτες, το κεφίρ προκάλεσε αύξηση στα υγιή βακτήρια του εντέρου που βελτιώνουν την πέψη και φέρνουν ταυτόχρονη πτώση επιβλαβών βακτηρίων.

Η κατανάλωση κεφίρ έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή στο έντερο, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαδικασία πέψης.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, γεγονός το οποίο δημιουργεί μία ουσία που μοιάζει με ζελατίνη στο στομάχι σας. Λειτουργούν σαν προβιοτικό, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηριδίων στο έντερό μας, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή πέψη.

Η περιεκτικότητά τους σε ίνες συμβάλλει επίσης στη δημιουργία υγιεινών κοπράνων.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα παραδοσιακό συστατικό της ανατολικής ιατρικής που βοηθά στη βελτίωση της πέψης και την πρόληψη της ναυτίας. Μάλιστα, πολλές έγκυες γυναίκες το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της πρωινής αυτής αδιαθεσίας.

Από την άποψη της πέψης, αυτή η κιτρινωπή ρίζα αποδείχθηκε ότι επιταχύνει την εκκένωση του γαστρικού ιστού. Με την ταχύτερη μεταφορά της τροφής από το στομάχι μας στο λεπτό έντερο, το τζίντζερ μειώνει τον κίνδυνο καούρας, ναυτίας και δυσφορίας.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων ινών. Αυτός ο τύπος ινών, μας βοηθάει στην ενεργοποίηση του παχέος εντέρου.

Τα πράσινα λαχανικά είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με τη βελτίωση των μυϊκών συσπάσεων στο γαστρεντερικό σας σωλήνα. Μερικά από τα πιο κοινά σκούρα πράσινα λαχανικά που προσφέρουν αυτό το πλεονέκτημα είναι το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και άλλα φυλλώδη πράσινα φύλλα.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 αποκάλυψε ασυνήθιστο σάκχαρο που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερό μας. Αυτό το σάκχαρο θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη, ενώ παράλληλα βλάπτει και κάποια από τα κακά βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…