Οι τροφές που πρέπει να τρώμε για καλύτερη ψυχολογία

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη

Όταν έχουμε ακεφιές και μαυρίλα στην ψυχή πέφτουμε στα junk food, σε όλους έχει τύχει. Υπάρχουν όμως 8 τροφές- εγγύηση για βελτίωση της διάθεσης!

Είναι ένα σενάριο γνωστό σε πολλούς από εμάς: μια κακή μέρα στο γραφείο, ένας καβγάς με ένα φίλο, μία συναισθηματική απογοήτευση και αμέσως μπορεί να νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε φαγητό όπως junk food και άλλες ανθυγιεινές τροφές με λιπαρά. Ωστόσο εκτός από ότι παραμένουμε αγχωμένοι, συνήθως νιώθουμε και ενοχές όταν ακολουθούμε αυτού του είδους την διατροφή.

Είναι γνωστό ότι το φαγητό, και συχνά το ίδιο το junk food, μπορεί να μετατραπεί για πολλούς σαν ένα αδιέξοδο για την κακή ψυχολογική τους κατάσταση. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα, που καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα, έχουν πραγματικά τη δύναμη να μας βοηθήσουν να έχουμε καλή διάθεση. Η Rosemary Ferguson, διάσημη διατροφολόγος, podcaster και συγγραφές του bestseller «Juice» εξηγεί πώς και γιατί.

«Ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας χάρη στη διατροφική τους σύνθεση και τον αντίκτυπό τους στη χημεία του εγκεφάλου. Αυτές οι τροφές περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση», εξηγεί η Ferguson.

Συγκεντρώσαμε τις 8 τροφές για την αποκατάσταση της καλής διάθεσης, τροφές με ιδιότητες τόνωσης της διάθεσης, τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε όχι μόνο σε περίπτωση κακής διάθεσης ή μελαγχολίας, αλλά τακτικά, εντάσσοντάς τες στη διατροφή μας.

Ψάρια

«Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ειδικά EPA καιDHA. Αυτά τα ωμέγα- 3 παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Το ιδανικό θα ήταν να τα μαγειρέψετε φρέσκα, αλλά ακόμα και σε κονσέρβες προσφέρουν πρακτική λύση και διατροφικές αξίες».

Κουρκουμάς

« Ο κουρκουμάς περιέχει μία δραστική ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου». Χρησιμοποιήστε το σε μορφή σκόνης σε σούπες, σάλτσες, ρύζι ή πιάτα με όστρακα, χυλό, γιαούρτι και smoothies ( υπάρχει και latteκουρκουμάς), ή πάρτε το ως συμπλήρωμα, σε κάψουλες.


Δείτε ακόμα: Εσείς προσέχετε τον εαυτό σας;


Λαχανικά

«Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο, γογγύλι) είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες και μέταλλα. Τα παραπάνω παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης». Κάντε τα το βασικό συστατικό του πρωινού σας smoothie, πιείτε τα, χρησιμοποιήστε τα σοταρισμένα ή στον ατμό ως συνοδευτικό για τα κύρια πιάτα και προσθέστε μια χούφτα σε ομελέτες, σάντουιτς, σούπες και ζυμαρικά

Μούρα

«Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, οργανικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία και να προστατεύσουν από την πνευματική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία». Αν δεν τα βρείτε φρέσκα, αγοράστε τα κατεψυγμένα και χρησιμοποιήστε τα σε smoothiesκαι χυμούς.

Μαύρη σοκολάτα

«Η μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση και των γνωστικών λειτουργιών. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών και περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης και θεοβρωμίνηες, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ενέργεια». Αγοράστε το με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%, και όταν είναι δυνατόν, χωρίς ζάχαρη και βιολογικά.

Ξηροί καρποί

«Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάσιους και τα Braziliannuts, μαζί με τους σπόρους, όπως ο ηλίανθος, η κολοκύθα, το λινάρι και η chia, είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και συμβάλλουν στη συνολική ψυχική ευεξία». Καταναλώστε τα ως σνακ και πασπαλίστε τα, ίσως φρυγανισμένα, στο πρωινό σας μούσλι και τις σαλάτες σας.

Φασόλια και φακές

Μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες το συμπλέγματος Β, που υπάρχουν τόσο στα φασόλια όσο και στις φακές, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για το νευρικό σύστημα: αυτές οι βιταμίνες στην πραγματικότητα ενισχύουν το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και το γάμμα- αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Και η διάθεση βελτιώνεται. Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα όσπρια μόνο σε ζεστές σούπες και πουρέ, αλλά ανακατέψτε τα και κρύα με καλοκαιρινές σαλάτες.

Μανιτάρια

«Ορισμένους μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωσης μανιταριών με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διατροφής Kaleigh McMordie. Στην πραγματικότητα, τα μανιτάρια έχουν πολλαπλές υγιεινές ιδιότητες, (ειδικά το Shiitake) που τα βλέπουμε πολύ στην ασιατική κουζίνα. Είναι από τα σπάνια τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, συχνά χαμηλή σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τη διάθεση.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.