Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” του ανοσοποιητικού μας: C, B6 και E

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν βιολογικό μηχανισμό από όργανα και ιστούς που είναι υπεύθυνο για την άμυνά του απέναντι σε ιούς, βακτήρια και άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Ο μηχανισμός αυτός είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο πρέπει να διατηρούμε ενισχυμένο, ώστε να θωρακίζουμε τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Πολύτιμοι σύμμαχοί μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι βιταμίνες C, B6 και E.

Γιατί «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού

Οι αμυντικές αντιστάσεις του οργανισμού μειώνονται λόγω διαφόρων παραγόντων. Κάποιοι παράγοντες οφείλονται στις εποχικές αλλαγές. Τον χειμώνα η πτώση της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση ιώσεων, που μας απειλούν περισσότερο επειδή αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας και στον μεταβολισμό έχουν καταπονήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι, ο οργανισμός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με ιώσεις και κρυολογήματα, απέναντι στα οποία δεν διαθέτει επαρκή άμυνα.

Άλλοι παράγοντες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού μας έχουν μονιμότερο χαρακτήρα, συνιστώντας μια διαρκή απειλή για την υγεία μας. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, ο ανεπαρκής ύπνος, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και η ανεπαρκής έκθεσή μας στον ήλιο αποτελούν τους σημαντικότερους από τους παράγοντες αυτούς.

Η σωστή διατροφή αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά διασφαλίζει την αποτελεσματική άμυνα απέναντι στις απειλές κατά της υγείας μας. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους φρενήρεις ρυθμούς και τις εξοντωτικές επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις, δεν μας επιτρέπει πάντα να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα.

Για τον λόγο αυτόν, σκόπιμο είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τροφές που αποτελούν πηγή βιταμινών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας ή να καλύψουμε τις όποιες ανεπάρκειες στην πρόσληψη των βιταμινών αυτών με συμπληρώματα διατροφής, αφού πρώτα συμβουλευθούμε τον γιατρό μας.

Ποιες βιταμίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό και σε ποιες τροφές βρίσκονται

Βιταμίνη C

Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ (το σκορβούτο ήταν κάποτε ασθένεια των ναυτικών, επειδή κατανάλωναν για μεγάλο διάστημα συντηρημένα τρόφιμα, που είναι φτωχά σε βιταμίνη C, όπως οι κονσέρβες), η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πολλά ζώα και τα φυτά έχουν την ικανότητα να την παράγουν μόνα τους και να την αποθηκεύουν, όχι όμως τα πρωτεύοντα θηλαστικά και ο άνθρωπος.

Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, είναι απαραίτητη για την αύξηση και επιδιόρθωση συνδετικού ιστού, των δοντιών, των οστών και των χόνδρων, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος, συμβάλλει στην επούλωση των πληγών, εμπλέκεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και περιορίζει τις συνέπειες της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Βοηθά, επίσης, στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, γι’ αυτό οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, διότι το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, η βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των αντισωμάτων, η καλή λειτουργία των οποίων είναι θεμελιώδης για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυτταρική ανοσία και προάγει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, ενώ το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν, στην καλύτερη περίπτωση, αμελητέα ποσότητα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι:

  • εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ)

  • φράουλες

  • ακτινίδια

  • πιπεριές

  • ντομάτες

  • λάχανο

  • λαχανίδα (λάχανο kale)

  • μπρόκολο

  • κουνουπίδι

  • λαχανάκια Βρυξελλών

  • σκόρδο

  • θυμάρι

  • σέλινο

  • βασιλικός

  • μαϊντανός

Βιταμίνη B6

Η πυριδοξίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και αποθηκεύεται στο ήπαρ, τους μύες και τον εγκέφαλο. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος, ο ρόλος της είναι πολυδιάστατος, καθώς συμμετέχει ως συνένζυμο σε περισσότερες από εκατό βιοχημικές αντιδράσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών, την παραγωγή ενέργειας, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν σίδηρο και οξυγόνο στους ιστούς.

Ακόμη, βελτιώνει τη διάθεση, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή της σεροτονίνης, μειώνει την κόπωση, καταπολεμά τις φλεγμόνες και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β6 μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια της βιταμίνης C.

Λόγω της αφθονίας της στις τροφές η έλλειψή της είναι σχετικά σπάνια. Οι πιο πλούσιες πηγές της βιταμίνης B6 είναι:

  • σολομός

  • τόννος

  • συκώτι

  • κοτόπουλο

  • αρακάς

  • σπανάκι

  • μπρόκολο

  • κουνουπίδι

  • λάχανο

  • σκόρδο

  • δημητριακά

  • μπανάνες

  • δαμάσκηνα

  • σέλινο

Βιταμίνη E

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη E είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τη βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών με την εναπόθεσή του στις μεμβράνες των κυττάρων, προλαμβάνοντας έτσι τη γήρανση και παθήσεις άμεσα σχετιζόμενες με την ηλικία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η αρτηριοσκλήρυνση και η άνοια. Τα κύτταρα τη χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Η βιταμίνη E βοηθάει, ακόμη, στη διεύρυνση των αγγείων, στην αποτροπή της πήξης του αίματος σε αυτά και της δημιουργίας θρόμβων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερίνης. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε ιούς και βακτήρια, θωρακίζοντας ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Άφθονη βιταμίνη E περιέχουν οι εξής τροφές:

  • ελαιόλαδο

  • αραβοσιτέλαιο

  • έλαιο σόγιας

  • ηλιόσποροι

  • ελιές

  • ξηροί καρποί

  • σπανάκι

  • μπρόκολο

  • σπαράγγια

  • ακτινίδια

  • αβοκάντο

  • μοσχάρι

Προσοχή: Η κατανάλωση της βιταμίνης Ε δεν είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής. Σε μορφή συμπληρώματος όμως οι υψηλές δόσεις της μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής εγκεφαλικής αιμορραγίας. Γενικά, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Εκτός από την πρόσληψη των βιταμινών C, B6 και E, μπορούμε να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και με την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.

  • Ενισχύστε την ενυδάτωση του οργανισμού σας πίνοντας άφθονο νερό.

  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.

  • Κόψτε ή έστω, για αρχή, μειώστε δραστικά το κάπνισμα.

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα εντός των δυνατοτήτων και των αντοχών σας.

  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.

  • Ξεκουραστείτε και φροντίστε ο ύπνος σας να είναι επαρκής και ποιοτικός.

  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες, εφαρμόζοντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός.

  • Τηρήστε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής, ώστε να περιορἰσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κάποιον ιό και/ή να τον μεταδώσετε: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, βήχας στο μανίκι, απολύμανση επιφανειών, κάλυψη πληγών και κοψιμάτων, αποφυγή κοινής χρήσης ποτηριών, πιάτων και μαχαιροπίρουνων.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…