Οι τοξικές ουσίες στα ρούχα μας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οι τοξικές ουσίες στα ρούχα μαςH οργάνωση Consumers Against Toxic Apparel (CATA) αυξάνει την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους των τοξικών ουσιών στα είδη ένδυσης. Είναι η πρώτη εκστρατεία στις ΗΠΑ που έχει σχεδιαστεί για να επιστήσει την προσοχή στις μη ελεγχόμενες πρακτικές στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας που αφορούν τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών σε ρούχα. Αντί να ασχοληθεί με την κλωστοϋφαντουργία ζητώντας τη να αλλάξει τον τρόπο που παράγει τα ρούχα, η CATA δημιουργεί μια κοινότητα μικρών επιχειρήσεων που ήδη παράγουν καθαρά, ασφαλή και βιολογικά είδη ένδυσης. Βασικός στόχος της είναι να καταστεί εύκολο για τους ευσυνείδητους καταναλωτές να προμηθεύονται και να αγοράζουν βιολογικά ρούχα και επίσης να τους δείξει ότι τα βιολογικά ρούχα δεν είναι άσχημα, βαρετά και ντεμοντέ αλλά όμορφα, πολύχρωμα και μοντέρνα.

Οργανικά ενδύματα

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει η φράση «οργανικά ενδύματα». Τα οργανικά ενδύματα είναι ίνες που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και συνθετικών λιπασμάτων. Οι οργανικές ίνες περιλαμβάνουν το βαμβάκι, το λινό, την κάνναβη και το μαλλί. Υπάρχουν και άλλες φυσικές ίνες όπως η τσουκνίδα, η σόγια, το μετάξι, που δεν έχουν ταξινομηθεί στα οργανικά ρούχα, αλλά αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ρούχα εφόσον είναι βαμμένα με φυσικές βαφές.

Γιατί ο τρόπος παραγωγής ρούχων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας;

Πράγματι, ο τρόπος παραγωγής ρούχων έχει καταστεί μεγάλη υπόθεση εξαιτίας των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον. Για πόσο καιρό ακόμη θα παράγουμε πράγματα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον μας; Ας μην ξεχνάμε ότι η φύση έχει προνοήσει και για το ντύσιμό μας. Ο κύκλος ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα στη γη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όλα ξεκινούν από τον τύπο της ίνας/ύφασμα. Οι φυσικές ίνες αγκαλιάζουν το δέρμα μας φυσικά, ενώ τα συνθετικά υφάσματα είναι περιοριστικά και δεσμευτικά. Μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή κίνηση των μυών και να κρατήσουν τον ιδρώτα μας. Αυτά τα ρούχα δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια με τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Οι φυτικές ίνες είναι τεχνητές και προκύπτουν από τον συνδυασμό χιλιάδων χημικών ουσιών μέσα σε μία ελεγχόμενη εργαστηριακή διαδικασία κατά την οποία παράγονται καρκινογόνα επικίνδυνα απόβλητα, μολύνεται το νερό και ο αέρας, και αλλάζει το κλίμα.

Η βιομηχανία της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας έχει καταστήσει δύσκολο εγχείρημα για τους περισσότερους καταναλωτές να γνωρίζουν την αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αυτά τα υφάσματα είναι φυσική. Τα υφάσματα δημιουργούνται από δέντρο οξιάς. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει την ίνα είναι η ίδια με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη δημιουργία ρεγιόν (το τεχνητό μετάξι που παράγεται από τη βισκόζη ή από την οξική κυτταρίνη) κατά την οποία χρησιμοποιείται η καυστική σόδα, η αμμωνία, ο διθειάνθρακας, η ακετόνη και το θειϊκό οξύ. Τα απόβλητα με τη σειρά τους επηρεάζουν το περιβάλλον, από μετάλλαξη στο αναπαραγωγικό σύστημα έως και αναπτυξιακά προβλήματα στην άγρια ​​πανίδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Τα συνθετικά υφάσματα απαγορεύουν στο σώμα μας να αναπνεύσει. Όταν ιδρώνουμε, οι τοξίνες απομακρύνονται από το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο. Αυτή η φυσική διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες. Έρευνες έρχονται να συνδέσουν τα συνθετικά υφάσματα με ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, η νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου, η στειρότητα, η λευχαιμία, η νόσος του Πάρκινσον, σοβαρές δερματικές εξελκώσεις, δερματίτιδα εξ επαφής και πολλές άλλες.

Το περιβαλλοντικό κόστος της τοξικής μόδας

Οι τοξικές ουσίες στα ρούχα μαςΣύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τα στοιχεία του 2010 επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί πετούν 13,1 εκατ. τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μόνο το 15% δόθηκε στην ανακύκλωση, ενώ 11,1 εκατομμύρια τόνοι πετάχτηκαν σε χωματερές σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν περίπου 3.581 χωματερές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και 10.000 ανενεργές. Τα υφασμάτινα απόβλητα εκπέμπουν μεθάνιο, ένα επιβλαβές αέριο που επηρεάζει την αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 10-15% των συνολικών χρωστικών ουσιών απελευθερώνεται στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Αυτό είναι ισοδύναμο με 280.000 τόνους επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Στην Κίνα περισσότερο από το 20% των υπόγειων υδάτων είναι μολυσμένο από την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η CATA έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει την αλλαγή σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη σύνδεση των καταναλωτών με εταιρείες που σήμερα παράγουν οργανικά ενδύματα. Επί του παρόντος, η CATA συγκέντρωσε 15 εταιρείες βιολογικών ενδυμάτων προσφέροντας τα πάντα, από εσώρουχα έως και ρούχα παιδιών, ενώ δεσμεύτηκε να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις που δεν προτάσσουν το κέρδος, αλλά την ποιότητα προς όφελος του ανθρώπου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…