Οι τιμές στο Πασχαλινό τραπέζι… και τα tips διατροφής!
Ένα βήμα πριν το σούβλισμα του αρνιού και το Πασχαλινό τραπέζι… και το ενδιαφέρον των καταναλωτών «στρέφεται» προς τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και το πώς θα αποφύγουν την υπερφαγία. Λίγο η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, λίγο το «τσιμπολόγημα» πριν το τραπέζι και η πλειοψηφία εξομολογείται μετά το γεύμα: «Δεν έπρεπε να φάω τόσο». Παρακάτω θα βρείτε το φετινό κόστος του τραπεζιού, σύμφωνα με την ΙΕΛΚΑ, και μερικές συμβουλές για να απομακρυνθείτε το Πάσχα από τις υπερβολικές θερμίδες…
Φθηνότερο κατά 7,5% το Πασχαλινό τραπέζι
Φέτος, το μέσο Πασχαλινό τραπέζι υπολογίζεται στα 40,72€, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,57% σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Μετά από έρευνα στις τιμές των προϊόντων των σουπερμάρκετ της Ελλάδας, υπολογίστηκε ότι τη μεγαλύτερη μείωση «δέχεται» το κρασί (-31%), τα αυγά (-25%) και οι πατάτες (-26%), ενώ το κόστος του αρνιού μειώθηκε κατά 6%. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα συναντήσουν το αρνάκι στην αγορά στην τιμή των 6 ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο στα 5,5 ευρώ.
Πάντως, πέρα από τις τιμές των κρεάτων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες να κοιτούν, όχι μόνο τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, αλλά και τις σφραγίδες των κρεάτων (χώρα προέλευσης, είδος ζώου, βάρος κ.α.). Αξίζει να αναφερθεί ότι επιπλέον μείωση στο κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού φέρουν τα εκπτωτικά κουπόνια, οι προσφορές (1+1) και οι δωροεπιταγές που προσφέρουν όφελος της τάξης του 5% στο πορτοφόλι των καταναλωτών.
Tips για να μην «υπερφορτωθείτε» με περιττά κιλά
– Κατευθυνθείτε προς τα «φυσικά» γλυκά. Αντί να αγοράσετε σοκολατένια αυγά και πολλά γλυκά, φτιάξτε ένα χειροποίητο γλυκό με αγνά υλικά και γλιτώστε θερμίδες και χρήματα. Προτιμήστε τα γλυκίσματα με γιαούρτι, φρούτα εποχής, σταφίδες κ.α. Να θυμάστε ότι ένα Πασχαλινό αυγό με σοκολάτα γάλακτος των 100 γρ. θα σας προσφέρει 27 γρ. λίπους, ενώ 70 γρ. τσουρεκιού μέχρι και 68 θερμίδες.
– Μην καθίσετε για φαγητό με άδειο στομάχι. Πείτε «ναι» σε ένα καλό πρωινό ή ένα υγιεινό σνακ και αποφύγετε να φάτε υπερβολικά στο τραπέζι. Έτσι, θα απολαύσετε ένα γεύμα χωρίς να πέσετε με τα «μούτρα». Ιδανικός είναι ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και το ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.
– Προτιμήστε πιάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Με άλλα λόγια, γεμίστε ένα μεγάλο μέρος του πιάτου με σαλάτα (μαρούλι, λάχανο) και εκτός από το αρνί, καταναλώστε ένα αυγό (75-80 θερμίδες) και μόνο μια φέτα ψωμί. Να υπολογίζετε, πάντως, ότι 100 γρ αρνί ή κατσίκι έχουν περίπου 370 θερμίδες.
– Μην γεμίζετε το πιάτο κατά 100%. Δεν είναι δύσκολο να βρεθείτε ξαφνικά με ένα πιάτο γεμάτο πατάτες, αρνί, κοκορέτσι και παχυντικές σως. Καλό είναι, λοιπόν, να κόψετε ένα κομμάτι κρέας – στο μέγεθος της παλάμης (χωρίς τα δάχτυλα)-, να προτιμήσετε τα βραστά λαχανικά και να βάλετε στο πιάτο μέχρι δυο μεγάλες πατάτες.
– Κάντε μια βόλτα με τους φίλους μετά το γεύμα. Εναλλακτικά, μετά από δυο ώρες ανεβείτε στο ποδήλατο και απολαύστε τη φύση του χωριού και τον ήλιο. Ένα τέτοιο «διάλειμμα» από το τραπέζι θα σας απομακρύνει από το να «υπερφορτωθείτε» με θερμίδες, τρώγοντας περισσότερο από ο,τι χρειάζεται…
– Κινηθείτε με μέτρο όσον αφορά το αλκοόλ. «Ναι», Πάσχα χωρίς κρασί ή τσίπουρο δεν γίνεται! Ωστόσο, το αλκοόλ θα σας γεμίσει με θερμίδες και θα σας οδηγήσει προς το hangover. Το γεγονός ότι μια μπύρα διαθέτει από 140 έως 170 θερμίδες μπορεί να σας αποτρέψει από μια τέτοια κατάληξη. Αντίθετα, πιείτε άφθονο νερό για να νιώσετε πιο γρήγορα το αίσθημα πληρότητας.



























