Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κατοικιδίων

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου

Το ξέρατε ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο ανεξάρτητοι και να αισθάνονται πιο ασφαλείς; Τα κατοικίδια απαλύνουν τη μοναξιά σας, το άγχος, ενθαρρύνουν την άσκηση και δημιουργούν αισθήματα αγάπης και στοργής. Δίχως άλλο, τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει αποδεχθεί πως ακόμη και εγκληματίες έχουν δείξει αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά την διαρκή επαφή τους με κουτάβια.

Διάθεση και υγεία


Όσοι άνθρωποι διαθέτουν κατοικίδιο:

  • Έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη
  • Έχουν χαμηλότερη πίεση του αίματος σε στρεσογόνες καταστάσεις
  • Παίζοντας με το κατοικίδιο αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ουσίες που βοηθούν στη χαλάρωση του οργανισμού
  • Εμφανίζουν χαμηλότερα τριγλυκερίδια και επίπεδα χοληστερόλης(δείκτες καρδιακής νόσου)
  • Άνθρωποι με προβλήματα καρδιάς ζουν περισσότερο
  • Άνθρωποι άνω τον 65 ετών έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες επίσκεψης στο γιατρό


Τα πλεονεκτήματα

Αύξηση της άσκησης

Μια βόλτα με το κατοικίδιο εκτός από χαρά στο ίδιο το κατοικίδιο προσφέρει υγεία και άσκηση. Το περπάτημα ή ακόμη και το τρέξιμο που μπορεί να χρειαστείτε να κάνετε κάνει καλό στη καρδιά. Όσο πιο πολύ περπατάτε τόσες λιγότερες πιθανότητες έχετε να νοσήσετε από κάποια καρδιακή πάθηση.


Παροχή συντροφιάς

Ένα κατοικίδιο πάντα είναι και ένας καλός φίλος. Σας κρατάει συντροφιά στις δύσκολες στιγμές σας, δε σας αφήνει ποτέ μόνους. Με ένα κατοικίδιο συνέχεια στο σπίτι δύσκολα θα έχετε συμπτώματα κατάθλιψης.

Μείωση του άγχους

Ένα κατοικίδιο δεν έχει πολλές ανάγκες και πολλές ευθύνες το μόνο που χρειάζεται είναι βόλτα μια φορά την ημέρα, τάισμα και μια φορά το μήνα επίσκεψη στο γιατρό. Σας απαλλάσσει από τις πολλαπλές ευθύνες και τα άγχη.

Κατοικίδια για ενήλικες

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν ανάγκη από μια καλή παρέα και το κατοικίδιο είναι μια καλή παρέα. Για ένα συνταξιούχο, για ένα άνθρωπο που έχει χάσει το αγαπημένο του πρόσωπο και είναι μεγάλης ηλικίας τα κατοικίδια τον οδηγούν σε μια υγιή γήρανση. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις της Κτηνιατρικής Σχολής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς του Alzheimer υποφέρουν λιγότερο από το στρες και το άγχος και έχουν λιγότερες εκρήξεις, αν υπάρχει ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι.

Κατοικίδια για παιδιά

Τα κατοικίδια αποτελούν τη καλύτερη παρέα αλλά και το καλύτερο φίλο για ένα παιδί. Παράλληλα έχοντας ένα κατοικίδιο μέσα στο σπίτι υπάρχει λιγότερος κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργιών και άλλων ασθενειών. Επιπλέον μαθαίνουν στα παιδιά την αγάπη, τη συμπόνια, τη στοργή και την ενσυναίσθηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία στην υπερκινητικότητα και ιδίως τα επιθετικά παιδιά τα βοηθά πολύ να ηρεμήσουν. Το παιδί πρέπει να εκπαιδεύεται κατάλληλα όπως και το ζώο για να συμπεριφέρονται σωστά το ένα στο άλλο.

Συντάκτης: Παναγιώτα Αποστολοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.