Οι τελευταίες έρευνες για την διπολική διαταραχή και πώς αντιμετωπίζεται

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές διάθεσης. Είναι μία πάθηση στην οποία το συναίσθημα του θεραπευόμενου κινείται εντός μη φυσιολογικού εύρους. Τι καινούργιο υπάρχει στην ιατρική για την θεραπεία της; 

Τι είναι και συμπτώματα

Η διπολική διαταραχή συνδέεται με σοβαρές διακυμάνσεις στη διάθεση και την ενέργεια ενός ατόμου, οι οποίες μπορεί να διαταράξουν την προσωπική του ζωή, την οικογένεια και την εργασία του. Εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογικής διάθεσης), σε περιόδους μανίας, υπομανίας ή κατάθλιψης. Ανάλογα με τον τύπο (πιο πολλά καταθλιπτικά, μανιακά επεισόδια ή μικτά επεισόδια) η διπολική διαταραχή διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες (τύπος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ). Προκειμένου κάποιος να διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας ή μία περίοδο υπομανιακής συμπεριφοράς, δίχως να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (π.χ. κοκαΐνη ή ecstasy κτλ).

Είναι σύνηθες οι ασθενείς  που πάσχουν από διπολική διαταραχή να επισκέπτονται τον θεραπευτή όταν βρίσκονται σε καταθλιπτικά επεισόδια. Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι εκείνη την χρονική περίοδο νιώθουν αβοήθητοι και διακατέχονται από «δυσάρεστο συναίσθημα».

Αντιθέτως, όταν οι διπολικοί ασθενείς βρίσκονται σε «υπομανιακό» ή «μανιακό» επεισόδιο, δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνη την περίοδο νιώθουν γεμάτοι ενέργεια, αισθάνονται ότι δεν τους χρειάζεται ύπνος, μπορεί να μιλάνε ακατάπαυστα και γρηγορότερα από ότι συνήθως, μπορεί να έχουν έντονη σεξουαλική διάθεση ή να ξοδεύουν υπέρογκα χρηματικά ποσά σε πράγματα που δεν χρειάζονται.

Νέες θεραπείες 

Το τεχνητό φως ενδέχεται να λειτουργεί θεραπευτικά στη διπολική διαταραχή. Παρότι ο δρόμος για την ίαση είναι μακρύς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση στο φως έχει θετικές επιδράσεις. 

Η θεραπεία με φως, αποτελούμενη από καθημερινή έκθεση σε λαμπερό, τεχνητό φως, είναι ήδη αναγνωρισμένη γραμμή θεραπείας για άτομα που πάσχουν από εποχιακή και μη καταθλιπτική διαταραχή. Η παραμονή στις ειδικές λάμπες, φαίνεται να επιδράει στη διάθεση. Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η φωτοθεραπεία έχει πιθανόν οφέλη και για τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή και συγκεκριμένα για τη φάση της κατάθλιψης στη διπολική διαταραχή, που είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο σημαντική.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το φως ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι. Γνωρίζουμε επίσης ότι το βιολογικό ρολόι επηρεάζει τους κιρκαδικούς (καθημερινούς) ρυθμούς σε άτομα με διπολική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών ρυθμών, του ύπνου, της γνώσης και άλλων λειτουργιών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν η ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών είναι ο λόγος για τον οποίο η φωτοθεραπεία λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το φως μπορεί να επηρεάσει τους κύριους νευροδιαβιβαστές(«χημικούς αγγελιοφόρους»), που εμπλέκονται στη διάθεση και τη συμπεριφορά, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Έτσι, η θεραπεία με φως μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια με τα φάρμακα, ενεργώντας άμεσα σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.