Οι συνέπειες του να τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Μήπως τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας;

Οι διαξιφισμοί είναι ένα μέρος των σχέσεων, μερικές φορές ένα απαραίτητο μέρος για την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι τις διαφωνίες που μετατρέπονται σε τσακωμούς. Το πιο σημαντικό: πρέπει να σταματήσετε να τσακώνεστε μπροστά στο παιδί σας.

Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες σε σωματικές και λεκτικές μάχες νιώθουν άγχος που αργότερα μετατρέπεται σε θυμό, θλίψη ή φόβο. Όταν είναι μωρά, οι ψυχολογικές συνέπειες είναι χειρότερες.

Συνέπειες του τσακωμού μπροστά στο παιδί σας

  1. Υποσυνείδητο επίπεδο όταν είναι μωρά

Τα νεογέννητα είναι σε θέση να καταγράφουν υποσυνείδητα στον εγκέφαλό τους τις διαθέσεις των ανθρώπων γύρω τους, συμπεριλαμβανομένου του τόνου της φωνής τους και των χειρονομιών τους. Όπως ακριβώς αντιλαμβάνονται την αγάπη γύρω τους, μπορούν επίσης να αισθανθούν πότε μια κατάσταση είναι τεταμένη, όταν ο τόνος της φωνής σας είναι επιφορτισμένος με θυμό και όταν το πρόσωπό σας γίνεται επιθετικό.

  1. Η συναισθηματική ανάπτυξη

Ανεξάρτητα από το πόσο «ασήμαντες» είναι οι διαμάχες, η ανάπτυξή τους σε ένα τεταμένο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει βαθιές συναισθηματικές πληγές, επειδή οδηγούν σε προβλήματα όπως το άγχος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα ειρηνικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά δεν συμμετέχουν στις συγκρούσεις των ενηλίκων, θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν καλύτερα.

  1. Προσχολική ηλικία

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως όσον αφορά στη γλώσσα και φαίνεται να εκφράζεται περισσότερο μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, μετά από έναν τσακωμό μπορεί να κλαίνε ή να αλλάξει τελείως η διάθεσή τους.

Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τα αίτια των συγκρούσεων και οι εγωκεντρικές σκέψεις τους τα κάνουν να αισθάνονται ότι αυτά το προκάλεσαν, οδηγώντας τα να αισθάνονται ένοχα για την διαμάχη των γονέων τους.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαζύγιο: Οι αντιδράσεις των παιδιών όταν οι γονείς χωρίζουν

______________________

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν σε κάθε παιδί. Μερικά ενεργούν σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, άλλα μπορεί να φοβηθούν ότι συμβαίνει κάτι φρικτό και έτσι απομονώνονται από τον κόσμο μέχρι να αισθανθούν ασφαλή.

Συνήθως εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσα από αλλαγές στον ύπνο ή τις διατροφικές τους συνήθειες. Θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως το να βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να γίνουν ευερέθιστα ή επιθετικά.

  1. Παιδιά του Δημοτικού

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους. Μπορεί να αισθάνονται σοκαρισμένα ή ανήσυχα όταν βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται. Επειδή αισθάνονται ένοχα, νομίζουν ότι θα πρέπει να διαλέξουν μια πλευρά. Τα κορίτσια τείνουν να παίρνουν το μέρος  της μητέρας  τους, ενώ τα αγόρια τείνουν να παίρνουν το μέρος των πατεράδων τους.

Πώς «μικροί» αλλά συχνοί τσακωμοί επηρεάζουν τα παιδιά;

Σε γενικές γραμμές, αυτού του είδους οι διαμάχες βασίζονται σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον σαν αυτό, το παιδί καταλαβαίνει ότι ένα μικρό πράγμα μπορεί να προκαλέσει ένα τεράστιο θέμα.

Μπορεί να αναγκάσει το παιδί να αισθάνεται ότι χρειάζεται να ελέγξει την κατάσταση. Επίσης, μπορεί να ανταποκριθούν μην εκφράζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες για να αποφύγουν την πρόκληση ενός νέου προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…