Οι συνέπειες της κοινωνικής απόστασης στην ψυχική υγεία

Συντάκτης: Flowmagazine

Ειδικοί εξηγούν γιατί η εθελοντική ή ακούσια καραντίνα μπορεί να βλάψει την ψυχολογία μας.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται, οι χώρες λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Κοινωνική απόσταση σημαίνει η αποφυγή συγκεντρώσεων όπου ερχόμαστε σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους, καθώς θα πρέπει να στεκόμαστε τουλάχιστον δυο μέτρα μακριά από τους συνανθρώπους μας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention).

Και ενώ η κοινωνική απόσταση μπορεί να μας προστατεύει σωματικά από τον κορονοϊό, μήπως όμως μας απομονώνει συναισθηματικά; Πώς αυτή η απομόνωση θα επηρεάσει την ψυχική μας υγεία ή τη συνολική διάθεσή μας;

Μέτρα προφύλαξης με ψυχολογικό κόστος

«Για να παραμείνουμε σωματικά υγιείς, κάνουμε ακριβώς αυτά που δεν θα έχουν καλή εξέλιξη για την ψυχολογία μας αργότερα» λέει ο Τζόναθαν Κάντερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών της Κοινωνικής Σύνδεσης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στον ιστότοπο Mic. «Ειδικά όταν βρισκόμαστε σε περίοδο απειλής ή κινδύνου, είναι φυσικό να θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε με άλλους». Ο Κάντερ προσθέτει ότι οι αγκαλιές και άλλες μορφές εκδήλωσης στοργής στις οποίες χρειάζεται σωματική επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ψυχική μας υγεία, αφού μας καθησυχάζουν μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες».

«Όταν απομονωνόμαστε ο ένας από τον άλλο, αισθανόμαστε περισσότερο άγχος και απειλή», εξηγεί ο Κάντερ. Και συμπληρώνει ότι «η κοινωνική απόσταση σχετίζεται με την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης». Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και έδωσαν κάποιες αρχικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κοινωνικής απόστασης στην ψυχική υγεία. Πρόσφατη ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, έδειξε τη σύγχυση, τον θυμό και τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες ως πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας.

Αίσθημα απώλειας ελέγχου

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει αν η καραντίνα είναι εθελοντική ή ακούσια. Οταν βρισκόμαστε σε ακούσια καραντίνα, αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης σε μικρότερο βαθμό και, αν οι κυβερνήσεις δεν εξηγήσουν επαρκώς ότι η υποχρεωτική αυτή διαδικασία είναι για το γενικό καλό, «μπορεί η καραντίνα να χαρακτηριστεί ως τιμωρία», λέει ο Φρανκ Γκινάσι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Υγείας της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστημίο Rutgers. «Οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητές τους».

Η ποιότητα μετρά περισσότερο από την ποσότητα

Η Γενιά της Χιλιετίας (millennials) είναι επίσης ευάλωτη. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα αυτής της γενιάς έχουν μεγάλο αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «πολλοί από αυτούς αναφέρουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των διαπροσωπικών τους επαφών βρίσκεται συνήθως στον χώρο εργασίας», λέει ο Γκινάσι. «Έχουν αρχίσει να μπερδεύουν το Twitter και το Instagram με την πραγματική φιλία, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανέφικτο να διατηρήσουμε σημαντικές σχέσεις στο διαδίκτυο. Ο Κάντερ σημειώνει ότι η εστίαση σε λίγες σχέσεις μπορεί να είναι πιο χρήσιμη σε περιόδους ανάγκης.

Η κοινωνική απόσταση και οι άλλες προφυλάξεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό μας ωθούν να εξετάσουμε πότε η θεραπεία γίνεται χειρότερη από την ασθένεια, προσθέτει ο Κάντερ. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης είναι πραγματικές», καταλήγει.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…