Οι συμβουλές του Stephen Hawking για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Τι συμβουλές έδωσε ο Stephen Hawking σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή;

Πριν από κάποιους μήνες ο Stephen Hawking έφυγε από την ζωή. Πέρα από τις έρευνες και ανακαλύψεις που έκανε στον επιστημονικό τομέα,  μας άφησε και μια αξιόλογη πνευματική παρακαταθήκη. Λίγους μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή,  είχε  -μεταξύ των άλλων-  εκφράσει την άποψή του για την κατάθλιψη σε μια από τις τελευταίες διαλέξεις του και είχε δώσει τις συμβουλές του προς τα άτομα που πάσχουν από αυτή. Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο σπουδαίος Βρετανός αστροφυσικός για την μάστιγα της εποχής μας…

Ο Hawking  ήξερε πολύ καλά τι σημαίνει το να αντιμετωπίζει κανείς ατυχείς καταστάσεις στη ζωή

Οι συμβουλές του Stephen Hawking για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

Ο ίδιος από την ηλικία των 21 ετών εμφάνισε συμπτώματα ALS (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση). Πάνω που η καριέρα του ετοιμαζόταν να απογειωθεί,  το σώμα του άρχισε να τον απογοητεύει. Σύντομα λοιπόν έμεινε παράλυτος.

Κατάφερε να συμπληρώσει 52 χρόνια ζωής με την ασθένεια αυτή!

Παρ’ όλα αυτά,  σίγουρα δεν είχε μια εύκολη ζωή…

Οι συμβουλές του Stephen Hawking για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

Ο Stephen Hawking ήταν πλήρως ακινητοποιημένος σε μια μηχανοκίνητη αναπηρική πολυθρόνα και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους μυς του. Το 1985, ο Χόκινγκ έχασε την ικανότητα να μιλά και έκτοτε επικοινωνούσε πλήρως μόνο μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο ζήλος του για την επιστήμη της Φυσικής

Παρά το ότι οι γιατροί του έδιναν το πολύ 2-3 χρόνια ζωής, εκείνος έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει μια δυναμική στάση ζωής,  αλλά και να βρει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα αναφορικά  με το σύμπαν, το Bing Bang, τις μαύρες τρύπες και πολλά άλλα…

Η τελευταία του διάλεξη του στο Royal Institute του Λονδίνου…

Οι συμβουλές του Stephen Hawking για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

Στη διάλεξη αυτή έκανε ένα παραλληλισμό ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις μαύρες τρύπες. Ας δούμε συγκεκριμένα τι ανέφερε…

Η κατάθλιψη είναι σαν τις μαύρες τρύπες…

Οι συμβουλές του Stephen Hawking για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη

«Το μήνυμα αυτής της διάλεξης είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι όσο μαύρες περιγράφονται. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν. Πράγματα μπορούν να βγουν από μία μαύρη τρύπα και προς τα έξω και στις δύο πλευρές και πιθανόν σε κάποιο άλλο σύμπαν. Έτσι, αν νιώθετε ότι είστε σε μία… μαύρη τρύπα στην ζωής σας,  μην τα παρατάτε. Υπάρχει τρόπος διαφυγής.

Να θυμάστε να κοιτάτε επάνω στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας. Ποτέ μην σταματήσετε να δουλεύετε. Η δουλειά σας δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν. Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε την αγάπη, να θυμάστε ότι είναι εκεί και μην την χαλάσετε».

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα συμπτώματα

______________________

Η άποψή του για την αυτοκτονία

Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με όσους σκέφτονται να δώσουν ένα πρόωρο τέλος στην ζωή τους,  ανέφερε: «Αυτός που υποφέρει πρέπει να έχει το δικαίωμα να τερματίσει την ζωή του, αν θέλει. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα. Όσο άσχημη και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντοτε κάτι που μπορείτε να κάνετε και να είστε επιτυχημένοι σε αυτό. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ελπίδα».

Ο Hawking  για όσους πιστεύουν ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα 

Τέλος,  τόνισε την αξία του να κρατάμε μια θετική στάση ζωής,  ανεξαρτήτως του τι μας συμβαίνει.

«Αν είστε ανάπηροι, πιθανότατα δεν ευθύνεστε εσείς γι αυτό, αλλά δεν είναι καλό να κατηγορείτε τον κόσμο ή να περιμένετε να σας λυπηθούν. Πρέπει να έχετε θετική προσέγγιση και πρέπει να βγάλετε από μέσα σας το καλύτερο που μπορείτε να διαθέσετε. Αν κάποιος είναι σωματικά ανάπηρος, δεν πρέπει να προσπαθήσει να γίνει και ψυχολογικά»,  είπε χαρακτηριστικά.

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…