Οι συγκρούσεις μέσα στο ζευγάρι

Συντάκτης: Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος

Οι συγκρούσεις μέσα στο ζευγάριΌλα τα ζευγάρια, είτε είναι σύζυγοι είτε απλώς σύντροφοι, καθώς και ζευγάρια ομοφυλοφίλων, θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με διενέξεις. Κάποια βρίσκουν πιο εύκολα τον τρόπο να διαχειριστούν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Παρατηρείται όμως ότι ολοένα και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν μέσα στη σχέση τους, σταδιακά απογοητεύονται και κουράζονται και συχνά οδηγούνται στον χωρισμό χωρίς να έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα συχνά να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη στις μετέπειτα σχέσεις τους.

Γιατί, όμως, υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο άτομα που αγαπιούνται και έχουν επιλέξει να είναι μαζί;

Αίτια συγκρούσεων

Εάν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα να αποτελούν την αιτία αυτών των συγκρούσεων όπως οικονομικά, απιστία, έλλειψη εμπιστοσύνης, βία κά., τότε πολύ πιθανόν το πρόβλημα να έγκειται στην επικοινωνία του ζευγαριού.

Ο ρόλος της επικοινωνίας είναι σημαντικός και καθοριστικός σε κάθε είδους διαπροσωπική σχέση, πόσο μάλλον στην ερωτική/συντροφική σχέση. Το γεγονός ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφωνίες και προβληματισμοί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Το πώς θα τις διαχειριστούν όμως αποτελεί το κλειδί της σχέσης τους. Διότι θεωρητικά όλοι θέλουν να επιλύσουν μία διαφωνία, αλλά το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένος έκαστος να συζητήσει επί της ουσίας και όχι απλώς να απαιτεί να περάσει το δικό του ή ακόμα και να προτιμήσει να μην ασχοληθεί καθόλου και να το αφήσει να “φύγει από μόνο του”.

Διαχείριση συγκρούσεων

  • Πιο συγκεκριμένα, είναι καθοριστικά σημαντικό να συζητάει το ζευγάρι για οτιδήποτε το απασχολεί ή το ενοχλεί με ήρεμο και ευγενικό τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να μην λένε τίποτα στον σύντροφό τους, διότι αυτή η επιλογή φαίνεται πιο βολική και λιγότερο αγχωτική. Αλλά έτσι φτάνουν στο σημείο να μην αντέχουν άλλο και τότε να ξεσπούν με πολύ άσχημο τρόπο. Είναι καλύτερα το ζευγάρι να αντιμετωπίζει μια σύγκρουση με κοινό τους στόχο την επίλυσή της. Θα πρέπει όμως να καταβάλλουν και οι δύο προσπάθεια να βρουν μία δίοδο επικοινωνίας ώστε η συζήτηση να είναι αποτελεσματική.
  • Καλό θα ήταν το ζευγάρι να μην αναφέρεται σε παλαιότερες συγκρούσεις όταν προσπαθεί να επιλύσει μία καινούργια, διότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά θα αυξήσει τη μεταξύ τους ένταση.
  • Σε μία συζήτηση και οι δύο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα να έχουν κάνει λάθη και όχι να παραμένουν ακλόνητοι στο γεγονός ότι έχουν δίκιο αποφεύγοντας κάθε ανάληψη ευθύνης.
  • Οι συγκρούσεις μέσα στο ζευγάριΕίναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική οπτική γωνία για το πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Πολλές φορές σε μία σύγκρουση δεν πρέπει να τίθεται θέμα “σωστού” ή “λάθους” αλλά απλώς διαφορετικής οπτικής. Για αυτό και είναι πιο εποικοδομητικό να προσπαθείτε να συμβιβάζεστε.
  • Όταν ο ένας από τους δύο θέλει να συζητήσει για κάποιο θέμα της σχέσης που τον προβληματίζει, καλό θα είναι το άλλο άτομο να μην αρνείται ή να υπεκφεύγει διότι αυτό μεταφράζεται πολλές φορές ως αδιαφορία, περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού, ενώ ταυτόχρονα το πρόβλημα θα συνεχίζει να διογκώνεται.
  • Σε μία σύγκρουση θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί και οι προσβολές τύπου γκρινιάρα, εγωιστής κ.ο.κ.
  • Το πιο συνηθισμένο λάθος επικοινωνίας που παρατηρείται στα ζευγάρια είναι ότι δεν “ακούει” ο ένας τον άλλον, δηλαδή όταν μιλάει ο ένας, ο άλλος μπορεί φαινομενικά να παρακολουθεί τον άλλον αλλά μόνο οπτικά, και οι σκέψεις του και η προσοχή του είναι στο τι θα πει όταν έρθει η σειρά του.

Η επικοινωνία στο ζευγάρι είναι το Α και το Ω της διατήρησής τους. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωσή της και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρχει επιθυμία και διάθεση και από τους δύο να επιλύεται η κάθε σύγκρουση που θα προκύπτει.

Συντάκτης: Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος

Influence:

Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας…