Οι «σταρ» των τροφών κατά της γήρανσης

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Ανάμεσα στα πολυάριθμα τρόφιμα κατά της γήρανσης, ιδού μερικά τρόφιμα «σταρ» που πρέπει να περιλαμβάνονται στις διατροφικές μας συνήθειες.

  • Οι ντομάτες επειδή ξέρουμε ότι περιέχεται τέσσερις έως πέντες φορές περισσότερο λυκοπένιο στην ψητή ντομάτα, στην ντομάτα σε κονσέρβα ή στα μαγειρεμένα παράγωγά της (σάλτσα ντομάτας).
  • Τα καρότα γιατί είναι πλούσια σε καροτίνη.

Να καταναλώνονται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα

  • Οι μελιτζάνες γιατί είναι πλούσιες σε ίνες και έχουν την ικανότητα να απορροφούν τα λίπη στον οργανισμό και κυρίως να παγιδεύουν τη χοληστερίνη μέσα στο έντερο.
  • Τα λάχανα γιατί είναι πλούσια σε θειούχες ενώσεις. Να καταναλώνονται δύο τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Τα μπρόκολα γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε μια θειούχα ουσία που έχει αντικαρκινογόνες ιδιότητες. Να καταναλώνονται δύο τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Σκουμπρί, σολομός, τόνος, σαρδέλες, να καταναλώνονται από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα για την περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν τις αρτηρίες.
  • Τα θαλασσινά και ιδίως τα στρείδια να καταναλώνονται δύο φορές την εβδομάδα για την περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο και σελήνιο

Να καταναλώνονται τακτικά

  • Το κρεμμύδι γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε θειούχες ενώσεις. Επιπλέον είναι διουρητικό και εμποδίζει την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών του σαγχάρου στο αίμα. Να καταναλώνεται τακτικά.
  • Το σκόρδο γιατί είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, σε σελήνιο, σε θειούχες ενώσεις. Διευκολύνει τη ροή του αίματος, ευνοεί τη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, δρα ευεργετικά στις αλλεργίες, καθώς επίσης και στους αρθριτικούς πόνους. Να καταναλώνεται τακτικά.
  • Τα ρεβίθια, οι φακές και τα κόκκινα ή λευκά φασόλια γιατί είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες, σε ίνες, σε μαγνήσιο, σε σίδηρο και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωση 100 γραμμ. ημερησίως οσπρίων συντελεί στην κατά 20% μείωση των τιμών της κακής χοληστερίνης.
  • Μαϊντανός και δενδρολίβανο. Να καταναλώνονται κατά βούληση.
  • Δημητριακά και όσπρια. Τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα.
  • Τα αυγά για τη σωστή τους διατροφική ισορροπία. Από τέσσερα έως έξι αυγά την εβδομάδα.

Τροφές για κάθε μέρα

  • Τα μήλα για την ευεργετική τους δράση στα ποσοστά της χοληστερίνης. Τουλάχιστον τρία μήλα την ημέρα (ωμά και με τη φλούδα).
  • Τα εσπεριδοειδή γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή. Δύο έως τρία την ημέρα (μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ).
  • Τα ξερά δαμάσκηνα γιατί είναι εκπληκτικά πλούσια σε μέταλλα (κυρίως σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και κάλιο) και σε αντιοξειδωτικά (ιδίως βήτα καροτίνη και βιταμίνη Ε). Με μια σημαντική σύνθεση σε σάγχαρα (50% γλυκόζη, 30% φρουκτόζη, 20% σορβιτόλη) που επιτρέπει τη σωστή τους χρησιμοποίηση από τον οργανισμό. Η κατανάλωση οκτώ μεγάλων δαμάσκηνων την ημέρα βοηθά στην κατά το ήμισυ κάλυψη των προτεινόμεων διατροφικών προσλήψεων σε βήτα καροτίνη και κατά το 20% σε βιταμίνη Ε.
  • Τα μύρτιλλα, τα φραγκοστάφυλα και τα μούρα για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κυρίως σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά.
  • Το σταφύλι, πλούσιο σε φλαβονοειδή. Μπορεί κανείς να καταναλώνει μισό ποτήρι κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα.
  • Τα καρύδια για την ευεργετική τους δράση στην καρδιαγγειακή πρόληψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3, καθώς επίσης και στην πρόληψη του διαβήτη και γιατί είναι πλούσια σε μαγνήσιο (αντιστρές). Κατανάλωση από 6 καρύδια την ημέρα.
  • Ελαιόλαδο σε συνδυασμό κατά προτίμηση με ραφινέλαιο για πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ή σε συνδυασμό με καρυδέλαιο ή σογιέλαιο για πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3. Από μία έως δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.
  • Το πράσινο τσάι πλούσιο σε πολυφαινόλες (ισχυρά αντιοξειδωτικά). Από ένα έως τρία φλυτζάνια την ημέρα.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr