Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας… για πτυχίο ή μεταπτυχιακό!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας... για πτυχίο ή μεταπτυχιακό!«Η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλήνιες»… εξαιτίας των κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που απαλύνουν τα κακά «μαντάτα» από τις εξετάσεις. Σήμερα, ο δρόμος προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν καταλήγει σε αδιέξοδο, αλλά προσφέρει εναλλακτικές που προσφέρουν γνώση και αναγνωρισμένο πτυχίο… χωρίς μετακομίσεις! Και όμως, οι σπουδές σε ένα κολέγιο έρχονται σαν Θεός εξ ουρανού για έναν απόφοιτο Λυκείου που δεν κατάφερε να εισαχθεί σε ένα δημόσιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και που ταυτόχρονα δεν αντέχει οικονομικά τις σπουδές στο εξωτερικό. Η Αλεξάνδρα Καώνη, υποδιευθύντρια προγραμμάτων στο New York College, η Κων/να Μακρυπλίδη, managing director του Aegean Omiros College και η Καρίνα Μητροπούλου από το τμήμα marketing του MBS College μιλούν στο flowmagazine.gr. για το μέσο κόστος των σπουδών στο κολέγιο, την αναγνώριση το πτυχίου και τη μετέπειτα εύρεση εργασίας…

Το κόστος των σπουδών στο κολέγιο… και οι υποτροφίες!

Και όμως, τα δίδακτρα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερα από το κόστος των σπουδών σε ένα ΑΕΙ που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Λογαριασμοί, ενοίκιο, εισιτήρια, σούπερ-μάρκετ, φοιτητική ζωή. Στα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 5.500 έως 8.500 (ανά έτος) με δόσεις για τετραετή φοίτηση, ενώ όσον αφορά τα μεταπτυχιακά από 9.000 έως 12.000 ευρώ για προγράμματα ενός έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Κολεγίων φαίνεται ότι το κόστος της «μετανάστευσης» στο εσωτερικό λόγω σπουδών στοιχίζει περισσότερο από το ετήσιο ποσό φοίτησης σε ένα κολέγιο!

Όπως αναφέρει η Κων/να Μακρυπλίδη, managing director του Aegean Omiros College στο flowmagazine.gr: «Οι ίδιες σπουδές στο εξωτερικό στοιχίζουν περίπου 3 φορές περισσότερο, ενώ σε άλλη πόλη στην Ελλάδα στοιχίζουν διπλάσια, χωρίς να υπολογισθεί το κόστος των φροντιστηρίων για τις Πανελλήνιες. Σε τρία-τέσσερα χρόνια ο σπουδαστής αποκτά πανεπιστημιακό πτυχίο Bachelor και σε ένα ή δύο χρόνια παίρνει Master χωρίς να εγκαταλείψει το σπίτι του».

Άλλωστε, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία των κολεγίων, ελληνικών ή ξένων, επιδοτούν τα δίδακτρα σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι, οι ανάπηροι, ενώ παράλληλα δίνουν υποτροφίες σε περίπτωση αριστείας κατά τη φοίτηση ή καλής αθλητικής επίδοσης. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι διάφορα κολέγια, όπως είναι το Deere προσφέρουν μερική υποτροφία σε όσους απόφοιτους Λυκείου έχουν πάρει απολυτήριο με βαθμό άνω του 18.

Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας... για πτυχίο ή μεταπτυχιακό!Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση… και τα κριτήρια!

Οι πόρτες των κολεγίων στην Ελλάδα είναι «ανοικτές» για κάθε απόφοιτο Λυκείου, εφόσον βέβαια ενταχθεί στο πρώτο έτος σπουδών, χωρίς να προϋπάρχουν υψηλά κριτήρια. Μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα των κολεγίων, είτε αυτά είναι στο Deree, είτε στο BCA και το City Univercity είναι απαραίτητος ο τίτλος σπουδών ή η εργασιακή εμπειρία. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών κολεγίων, οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολεγίων έφτασαν φέτος τους 20.000 στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να επιλέγουν ανάμεσα στα οικονομικά, την πληροφορική, την τεχνολογία και τις καλές τέχνες. Βέβαια, υψηλή ζήτηση έχουν και οι τομείς της υγείας και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως είναι οι ειδικότητες της λογοθεραπείας, της φυσικοθεραπείας, της προσχολικής αγωγής ή της διαιτητικής.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Καώνη, υποδιευθύντρια προγραμμάτων στο New York College, η τελευταία τάση κατευθύνεται προς τη διοίκηση επιχειρήσεων, τις δημόσιες σχέσεις, τη ψυχολογία και τα Αγγλικά. Στα top bachelor βρίσκεται και αυτό της νομικής, με το MBS College στην Κρήτη να πρωτοτυπεί και να προσφέρει τίτλο σπουδών για πρώτη φορά στη Νότια Ελλάδα. «… δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις Proficiency στα Αγγλικά, ούτε να έχεις απολυτήριο με 19 για να γίνεις φοιτητής σε ένα κολέγιο. Στα περισσότερα υπάρχουν επιπλέον τα προπαρασκευαστικά μαθήματα στο πρώτο έτος, όπως είναι τα μαθήματα Αγγλικών, που βοηθούν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξαμήνων», συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr.

Τα μαθήματα, οι τάξεις… και τα master των καθηγητών!

Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας διαρκούν από 3 έως 4 ακαδημαϊκά έτη ανάλογα με το εκάστοτε προπτυχιακό πρόγραμμα και το κολέγιο, ενώ τα μεταπτυχιακά περίπου δυο χρόνια. Το Αμερικάνικο σύστημα συνήθως κινείται στα τέσσερα χρόνια, ενώ το Βρετανικό θεωρείται λίγο πιο γρήγορο. Στην πρώτη περίπτωση, οι φοιτητές κάνουν συνήθως μάθημα τέσσερις φορές την εβδομάδα από τρείς ώρες… μέσα σε μια τάξη, η οποία γεμίζει με το πολύ 15-20 άτομα. Έτσι, ο καθηγητής έχει την ευκαιρία να κρατά προσωπική επαφή με τους σπουδαστές και να παρατηρεί από κοντά την εξέλιξη τους.

Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας... για πτυχίο ή μεταπτυχιακό!Όπως αναφέρει η Καρίνα Μητροπούλου από το MBS College στο περιοδικό μας: «Το Βρετανικό σύστημα μαζί με το Αμερικάνικο θεωρούνται δυο από τα καλύτερα παγκοσμίως. Εδώ υπάρχει παράδοση στην εκπαίδευση και κανόνες, ενώ οι έλεγχοι για την ποιότητα των μαθημάτων από το εξωτερικό είναι άκρως συχνοί. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται υπό διάλυση». Επίσης, η πλειοψηφία των καθηγητών έχει στα χέρια της διδακτορικό ή εμπειρία από εκπαίδευση σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή της Αμερικής. Ωστόσο, υπάρχουν και καθηγητές που δεν έχουν μεταπτυχιακό, αλλά κερδίζουν από άποψη εμπειρίας, αφού δουλεύουν ως ηγετικά στελέχη σε εταιρείες και επιμορφώνονται διαρκώς για τις τελευταίες μεθόδους διδασκαλίας.

Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια προγραμμάτων του New York College, τα περισσότερα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν καλύπτουν τις παροχές ενός κολεγίου, από κάθε άποψη! «… εδώ υπάρχει ένα οργανωμένο περιβάλλον με καθηγητές που έρχονται κάθε ημέρα στο μάθημα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν απεργίες ή καταλήψεις. Τα παιδιά γεμίζουν με δεξιότητες, αλλά γνωρίζουν ότι έχουν και υποχρεώσεις» συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr.

Όμως, οι παροχές των κολεγίων δεν σταματούν εδώ για τους απόφοιτους Λυκείου! Πέρα από τις εγκαταστάσεις των κολεγίων, οι οποίες είναι καλοδιατηρημένες, με σύγχρονα εργαστήρια και βιβλιοθήκες που λειτουργούν άψογα, οι σπουδαστές απολαμβάνουν πραγματική γνώση. Οι σπουδές είναι απολύτως όμοιες με τις σπουδές στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Mirroring)… με υποχρεωτική παρακολούθηση, μικρό περιθώριο απουσιών, παρουσιάσεις εργασιών και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, οι εξετάσεις στηρίζονται στην ανάπτυξη εργασιών και την έρευνα στις βιβλιοθήκες, τον τύπο και το ίντερνετ και όχι στην αποστήθιση της ύλης.

Αναγνωρισμένο πτυχίο στην Ελλάδα-εξωτερικό… και η εύρεση δουλειάς!

Το πτυχίο ενός κολεγίου, που συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια χωρών της ΕΕ, έχει γίνει πια ισοδύναμο επαγγελματικά με τα πτυχία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αφού οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ακόμα και στον ΑΣΕΠ. Άλλωστε, το πτυχίο δεν αναγράφει πάνω τo όνομα του Ελληνικού κολεγίου, αλλά έρχεται με σφραγίδες από το εξωτερικό. Με τη ψήφιση του νόμου 4093/2012 κάθε απόφοιτος κολεγίου μπορεί να προαχθεί στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα… χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού ο τομέας business ενός κολεγίου ισοδυναμεί πια με το τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων στον Πειραιά!

«Είτε πρόκειται για προπτυχιακούς (Bachelors), είτε για μεταπτυχιακούς (Masters), οι τίτλοι σπουδών είναι ισότιμοι με τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας ή της Αμερικής. Έτσι, αυτοί έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, αλλά και να συμμετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ», μας λέει η Κων/να Μακρυπλίδη του Aegean Omiros College. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων προτιμά την επιλογή ενός μεταπτυχιακού από μια θέση στο δημόσιο, εξαιτίας των μεγάλων ευκαιριών εξέλιξης…

Οι σπουδές στα κολέγια της Ελλάδας... για πτυχίο ή μεταπτυχιακό!Βέβαια, πέρα από την ισχύ του πτυχίου, κάθε κολέγιο βοηθά τους απόφοιτους του να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, δηλαδή στις ελληνικές ή διεθνείς επιχειρήσεις. Σχεδόν όλα διαθέτουν γραφείο σταδιοδρομίας που προσκαλεί επαγγελματίες σε σεμινάρια, career days ή ημερίδες, με σκοπό να έρθουν οι σπουδαστές πιο κοντά με τον επαγγελματικό χώρο. Έτσι, με τη σειρά τους πολλές εταιρείες απευθύνονται εκεί, σε περίπτωση που χρειαστούν κάποια στελέχη ή υπαλλήλους. Πάντως, σε ένα γενικότερο πλαίσιο οι φοιτητές πάντα έρχονται σε επαφή με εταιρείες μέσω εργασιών ή πρακτικής εμπειρίας, όπως π.χ. γίνεται στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 95% των αποφοίτων μας απορροφάται τους πρώτους 6 μήνες από εταιρείες στην Ελλάδα, και όχι μόνο! Η αλήθεια είναι ότι κερδίζουν σε ευελιξία σε σχέση με τους φοιτητές ενός ΑΕΙ, καθώς έχουν ένα πιο ευρύ φάσμα γνώσεων, πιο πολυπολιτισμικό», εξηγεί η κ. Μητροπούλου στο flowmagazine.gr.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.