Οι σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μελέτες δείχνουν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο με εκπληκτική ακρίβεια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική μύτη που να μιμείται αυτή των σκύλων.

Ένα Λαμπραντόρ θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανίχνευση του καρκίνου με ένα εργαστήριο, σύμφωνα με τις εν εξελίξει μελέτες που δοκιμάζουν τις ικανότητες των σκύλων να μυρίζουν ασθενείς με καρκίνο.

Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ήταν σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα καρκίνο του προστάτη στα ούρα με 98% ακρίβεια. Τα σκυλιά ανέλυσαν πάνω από 400 δείγματα ούρων. Μάλιστα, ένας σκύλος ανίχνευσε τον καρκίνο του προστάτη με 100% ακρίβεια. Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι το μόνο είδος καρκίνου που τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν. Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου μπορούν απλώς με τη μύτη τους να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, της κύστης, του δέρματος και του καρκίνου του πνεύμονα, τυπικά μυρίζοντας δείγματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο καρκίνος αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ορισμένες οργανικές ενώσεις που μόνο τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν, και όχι οι άνθρωποι. Με 220 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα στο ρύγχος τους -σε σύγκριση με τα 50 εκατομμύρια σε μια ανθρώπινη μύτη- εκτιμάται ότι η αίσθηση της όσφρησης ενός σκυλιού είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερη από τη δική μας.

Εκτός από τις επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι σκύλοι μυρίζουν τον καρκίνο. Πολυάριθμοι ιδιοκτήτες σκυλιών μοιράζονται δικές τους ιστορίες. Η επίμονη εισπνοή σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματός τους από τον αγαπημένο φίλο τους απέδειξε αργότερα ότι είχαν καρκίνο.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…