Οι σκοτεινές πλευρές των τοξικών ανθρώπων

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Οι σκοτεινές πλευρές των τοξικών ανθρώπωνΤοξική’’ σχέση και “Τοξική’’ αγάπη δύο έννοιες τόσο περίεργες στην κατανόηση αλλά με εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει όμως “τοξική’’ σχέση;

Σαν έκφραση είναι αρκετά δύσκολη στην κατανόηση και στην αποδοχή της καθώς ο άνθρωπος που βιώνει μια τοξική σχέση δεν μπορεί να το αντιληφθεί και να φύγει αμέσως. Όμως για να φύγουμε από κάτι πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε γιατί φεύγουμε από αυτό. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στο να δημιουργούν τοξικές σχέσεις και αυτό γιατί διαθέτουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: υπομονή και το αίσθημα της ενοχής.

Βασικά γνωρίσματα που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος στην οικογένειά του έχοντας μεγαλώσει φυσικά με αυτά είναι η αγάπη, η ενθάρρυνση και η τρυφερότητα. Κάθε άνθρωπος που έχει μεγαλώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό να αναζητά και στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Εκτός φυσικά από την οικογένειά μας αναζητούμε το ίδιο και από τους φίλους μας, αλλά και από τους συντρόφους μας.

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και στο όνομα της αγάπης και του έρωτα αδυνατούμε να αφήσουμε τον άνθρωπο που μας κάνει κακό. Τα συμπτώματα από μια τοξική σχέση είναι μέσα στην καθημερινότητά μας και συχνά υπάρχει σύγχυση στην κατανόησή τους. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με «τοξική συμπεριφορά» στην ουσία δεν θέλουν το κακό μας, όμως δεν είναι και άτομα που τους αρέσει να βλέπουν τους άλλους να προοδεύουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο πρέπει να κάνουμε έναν πρώτο διαχωρισμό ώστε να μην γίνουμε και εμείς οι ίδιοι καχύποπτοι με όλους όσους μας περιβάλλουν.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ «ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΜΗ ΤΟΞΙΚΟΥΣ»

Ο αρχικός διαχωρισμός λοιπόν γίνεται με τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε κυρίως με τοξικές συμπεριφορές κυρίως των ατόμων.

  • Η πρώτη διαφορά έχει να κάνει κυρίως με την αρνητικότητα των ατόμων απέναντι σε διάφορες καταστάσεις της ζωής τους όπως και το να πιστεύουν πως μόνο οι ίδιοι είναι κακότυχοι και μόνο αυτοί έχουν προβλήματα.
  • Έκτος από το να είναι απίστευτα αρνητικοί απέναντι σε ό,τι κάνουν έχουν την τάση να βλέπουν συνεχώς την αρνητική πλευρά της ζωής και των δυσκολιών που έρχονται στη ζωή τους. Αδυνατούν να κατανοήσουν πως σε μια κατάσταση πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά.
  • Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η γκρίνια στη συμπεριφορά τους. Βρίσκουν στην καθημερινότητά τους ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος για να γκρινιάξουν εκείνοι το κάνουν ακόμη και για τα πιο απλά.
  • Επιπλέον χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι να βλέπουν παντού προβλήματα. Ακόμη και να μην συντρέχει λόγος προβλημάτων εκείνοι το δημιουργούν και ζουν μέσα σε αυτό.

Οι σκοτεινές πλευρές των τοξικών ανθρώπωνΣυμπτώματα “τοξικών’’ ανθρώπων

Εκτός από τις τοξικές συμπεριφορές υπάρχουν συμπτώματα που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε πιο εύκολα τα άτομα αυτά:

Συχνά νεύρα

• Θυμός

• Φόβος

• Συναισθηματικός εκβιασμός

• Επιθετική συμπεριφορά

• Αίσθημα κόπωσης

Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι πάντα εύκολο να τα διαχωρίσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά για παράδειγμα. Επιπλέον, οι τοξικοί άνθρωποι έχουν συχνά επιθετική συμπεριφορά και σε συνδυασμό με εθισμούς γίνεται όλο και χειρότερη.

Παράλληλα, εκβιάζουν συναισθηματικά τους υπόλοιπους ανθρώπους και έχουν έντονη επιρροή πάνω τους. Επιπλέον δημιουργούν δραματικές καταστάσεις σε οτιδήποτε και αν συμβαίνει γύρω τους. Επιδιώκουν να ελέγχουν τη συμπεριφορά των άλλων είτε αυτό έχει να κάνει με την ίδια τους την οικογένεια, είτε με τις προσωπικές τους σχέσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέραμε παραπάνω συγκεντρωτικά έχουμε:

  • Βασιλιάς του δράματος: Ο χαρακτήρας τους έχει να κάνει κυρίως με την υπερβολή των πραγμάτων γύρω τους, από το πιο απλό έως το πιο δύσκολο. Σκοπός τους είναι να κάνουν τους άλλους να τους θαυμάζουν για τα επιτεύγματά τους, αλλά και τα για τα πιο απλά. Έχουν την τάση να ζουν ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα.
  • Ο γκρινιάρης: Σε αυτή την περίπτωση το άτομο έχει την τάση να γκρινιάζει για τα πάντα κάνοντας το περιβάλλον γύρω του να κουράζεται και να χάνει την ψυχική του ηρεμία.
  • Ο νάρκισσος: Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα αυτά κοιτούν μόνο τον εαυτό τους χωρίς να νοιάζονται για τους άλλους και φυσικά χωρίς να τους ενδιαφέρει να μπουν στη δική τους θέση. Συχνά γίνονται άπληστοι και αναζητούν την προσοχή των άλλων χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν τα όριά τους.
  • Ο ζηλιάρης-ανταγωνιστής: Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι να υποβαθμίζουν συνεχώς τους άλλους θεωρώντας πως οι ίδιοι είναι οι καλύτεροι. Ο ανταγωνισμός για τα άτομα αυτά είναι τρόπος ζωής στην καθημερινότητά τους και σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Τέλος υποτιμούν έντονα τους άλλους και ζηλεύουν.
  • Θύμα: Τέλος έχουμε την κατηγορία του θύματος όπου εδώ είναι σχετικά ξεκάθαρο με το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι άτομα που βλέπουν παντού εμπόδια και είναι οι κακότυχοι της ζωής. Στο μυαλό τους έχουν μόνο τις αποτυχίες τους και τα δυσάρεστα που τους έχουν τύχει και βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και ποτέ μισό γεμάτο.

Οι σκοτεινές πλευρές των τοξικών ανθρώπωνΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι και οι αυτοί είναι άνθρωποι και πως η συμπεριφορά τους αυτή συνήθως είναι κατάλοιπο κάποια άσχημης δικής τους εμπειρίας. Αν λοιπόν έχουμε στο περιβάλλον μας είτε φιλικό-οικογενειακό, είτε προσωπικό, τοξικούς ανθρώπους είναι αρχικά καθαρά στο χέρι μας να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από αυτούς εφόσον ξέρουμε πως βλάπτουν την ψυχική μας ισορροπία και ηρεμία.

Έτσι λοιπόν πρέπει πρώτα να δούμε πως αισθανόμαστε μετά από κάθε συνάντηση μαζί τους και ανάλογα να διακόψουμε την οποιαδήποτε σχέση μαζί τους αμέσως ή απλά να την περιορίσουμε στα τυπικά.

Πιθανώς η μόνη θεραπεία είναι να τους βγάλουμε από τη ζωή μας και να πορευτούμε χωρίς αυτούς. Αν η κατάσταση όμως έχει φύγει αρκετά από τον έλεγχό μας τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις συμπεριφορές των άλλων, αλλά για τις δικές μας.

Τέλος αν καταλάβουμε πως ένα άτομο είναι της οικογένειάς είναι τοξικό και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε ειδικό. Δεν είναι εύκολο, όμως αξίζει την προσπάθεια.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.