Οι σημαντικότερες ικανότητες ενός επιχειρηματία

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Οι σημαντικότερες ικανότητες ενός επιχειρηματίαΟ επιχειρηματίας γεννιέται ή γίνεται; Το κλασικό ερώτημα του τύπου «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα» ακόμα διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για να δοθούν βαθυστόχαστες απαντήσεις, αλλά οριστική λύση δεν έχει βρεθεί…

Σημασία δεν έχει αν γεννιέται ή γίνεται ο επιχειρηματίας. Σημασία έχει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει ένα σετ ικανοτήτων που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί επάξια στον πολύπλευρο ρόλο του. Αν θα είναι έμφυτες ή επίκτητες αυτές οι ικανότητες, πάλι δεν έχει σημασία. Στην εποχή μας υπάρχουν τόσες πηγές γνώσης γύρω μας (σεμινάρια, βιβλία, DVD, video, tutorials κ.α.) που δεν υπάρχει δικαιολογία για όποιον θέλει να αναπτύξει τις ικανότητες του.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος επιχειρηματίας είναι να γνωρίσει πολύ καλά τον εαυτό του. Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα τον βοηθήσει είναι να καταγράψει σε πίνακα τα δυνατά και αδύνατα σημεία του, ώστε να ξέρει από ποια βάση ξεκινάει.

Για να βρείτε τα δυνατά σας σημεία θέστε στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα:

-με ποια είδη εργασιών σας αρέσει να ασχολείστε περισσότερο;

-ποιες εργασίες κάνετε καλά;

-ποια στοιχεία σας κάνουν να ξεχωρίζετε;

-ποιες δεξιότητες διαθέτετε που θα μπορούν να σας βοηθήσουν;

Για να βρείτε τα αδύνατα σημεία σας αντίστοιχα απαντήστε:

-ποιες είναι οι εργασίες θα προτιμούσατε να αποφύγετε;

-σε ποιους τομείς η γνώση ή η εμπειρία σας είναι ανεπαρκής;

-ποιες εργασίες σας προκαλούν δυσαρέσκεια ή απέχθεια;

-ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημεία στα οποία χρειάζεστε βελτίωση;

Μην παραλείψετε αυτό το βήμα προτού δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση. Το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο για έναν επιχειρηματία είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Επομένως το να τον γνωρίζει καλά, είναι σημαντικό για να μπορεί και να τον «πουλήσει καλά».

Μην σας προβληματίζει το γεγονός ότι έχετε αδύναμα σημεία. Κανείς δεν είναι τέλειος! Χτίστε πάνω στα δυνατά σας σημεία και βελτιώστε οπωσδήποτε τις ικανότητές σας στα παρακάτω και όλα θα πάνε καλά.

1. Αποδοχή ρίσκου. Το ρίσκο είναι συνυφασμένο με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Αν σας τρομοκρατεί η ιδέα της ανάληψης ρίσκου, θα πρέπει εξ’ αρχής να το δουλέψετε με τον εαυτό σας. Το να παίρνετε υπολογισμένα ρίσκα ως επιχειρηματίας είναι μια ικανότητα που χωρίς αυτήν δεν πάτε βήμα.

Οι σημαντικότερες ικανότητες ενός επιχειρηματία2. Αυτοπεποίθηση. Θα χρειαστείτε μεγάλη δόση αυτοπεποίθησης για να αντιμετωπίσετε την απόρριψη που θα συναντήσετε, ειδικά στο ξεκίνημά σας. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην πίστη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Πίστη ότι έχετε κάτι μοναδικό να προσφέρετε.

3. Διεκδικητικότητα. Η ικανότητα να οριοθετήστε απέναντι στους άλλους και να ζητάτε αυτό που θέλετε. Περιλαμβάνει την πολύτιμη ικανότητα του να λέτε ευγενικά «όχι» όπου χρειάζεται, για να προστατεύετε το χρόνο σας και τον εαυτό σας από κακοτοπιές.

4. Διαχείριση χρόνου. Να ξέρετε ότι ο χρόνος πάντα θα σας κοστίζει σε χρήμα. Είτε πληρώνοντας προσωπικό ή εξωτερικούς συνεργάτες, είτε αναλαμβάνοντας όλες τις δουλειές μόνος σας για μείωση κόστους, ο χρόνος πάντα θα σας κοστίζει σε χρήμα. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέτετε επίσης και το κόστος ευκαιρίας για να είστε ακριβείς. Επομένως, η σωστή διαχείριση του χρόνου σας είναι η ικανότητα που θα σας οδηγήσει είτε στην επιτυχία, είτε στη συντριβή.

5. Ικανότητα τιμολόγησης. Η τιμή στην οποία πουλάτε, σε συνάντηση πάντα με τον όγκο πωλήσεων, είναι που θα καθορίσει την κερδοφορία σας. Το να ορίσετε την κατάλληλη τιμή που θα σας εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος, είναι προφανώς η σημαντικότερη ικανότητα που πρέπει να διαθέτετε. Να θυμάστε η σωστή τιμή είναι αυτή που είναι διατεθειμένη να πληρώσουν οι πελάτες σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα η φθηνότερη τιμή. Το να είστε ο φθηνότερος στην αγορά, ειδικά στις υπηρεσίες, μπορεί άνετα να σας ρίξει στην χρεωκοπία.

6. Θετική σκέψη. Αυτή η μαγική ικανότητα θα χρειαστεί να σας συντροφέψει σε όλο το ταξίδι σας στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Αυτή που θα σας δώσει την αρχική ώθηση για να κάνετε το ξεκίνημά σας, να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο στην πορεία και να επιμείνετε στον αγώνα σας μέχρι τέλους. Μέχρι ο χρόνος να σας δικαιώσει. Αν σκέφτεστε θετικά και πιστεύετε στον εαυτό σας, δεν θα έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Παντού και πάντα, believe in you!

7. Ομαδική συνεργασία. Καλός ο εαυτός σας, καλή και η ιδέα σας. Άλλα αν θέλετε να πετύχετε και να αναπτυχθείτε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια καλή ομάδα συνεργατών να σας υποστηρίξει. Πλέον επίσημα οι επενδυτές δηλώνουν ότι χρηματοδοτούν καλές ομάδες και όχι καλές ιδέες. Μια δεμένη ομάδα έμπιστών συνεργατών είναι το στοιχείο που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Η επιχειρηματική σας ιδέα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει πολλές φορές στην πορεία. Η ομάδα σας είναι όμως αυτή που θα σας στηρίξει σε κάθε δυσκολία και θα γιορτάσει μαζί σας κάθε επιτυχία!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…