Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητοι;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ξεχωριστή προσωπικότητα και βλέπει υπό διαφορετικό πρίσμα την ζωή. Ωστόσο, η κοινωνική προκατάληψη ότι ο δυναμισμός δύσκολα συνυπάρχει με την ευαισθησία, καλά κρατεί. Μήπως, όμως η πραγματικότητα είναι  διαφορετική; 

Το ένα δεν αναιρεί απαραίτητα το άλλο 

Η αντίληψη ότι ένας ψυχικά δυνατός άνθρωπος δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητος, συνήθως δεν γίνεται εύκολα κατανοητή, λόγω της  περιπλοκότητας  του φαινομενικά «ασυμβίβαστου» συνδυασμού. Το λανθασμένο συμπέρασμα ότι κάποιος μπορεί να διαθέτει μόνο το ένα από τα δύο, χωρίς την παρουσία του άλλου, στέκεται αφορμή για αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν εύκολα στο ολίσθημα των γενικεύσεων, δείχνοντας πόσο απόλυτα σκέφτονται για άλλους ανθρώπους.


Διαβάστε Επίσης:Ευαισθησία-ποιους ανθρώπους χαρακτηρίζει


 Οι δυνατοί άνθρωποι με ευαισθησίες μπορεί να σπανίζουν, όμως υπάρχουν 

Η δύναμη ψυχής βοηθά στην αντιμετώπιση ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων. Άνθρωποι οι οποίοι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να προσπαθούν, δείχνοντας συνάμα και μια ευαισθησία που ίσως δεν είχαν φανερώσει πιο πριν, είναι αξιέπαινοι. 

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητοι;

Οι δυνατοί άνθρωποι σπανίζουν σήμερα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν: είναι ανάμεσα μας. Έδωσαν τη μάχη τους και μετά από αγώνα που κατέβαλλαν βγήκαν νικητές. Αυτό που ξεχωρίζει, όμως έναν πραγματικά δυνατό άνθρωπο, είναι όταν βιώνει μια προσωπική νίκη. Τη δύναμη, δηλαδή, την κρατούν για τον εαυτό τους, δεν την επιδεικνύουν στους άλλους. 

Μήπως και τα στερεότυπα εμποδίζουν συμπεριφορές να εκδηλωθούν; 

Μήπως έχετε σκεφτεί ότι μια φαινομενικά «άτρωτη» εικόνα δυναμισμού, μπορεί να επιλέγεται από μερικούς ανθρώπους, προκειμένου να μην δείξουν τις πραγματικές τους ευαισθησίες; Μήπως ο φόβος του να δείξουν πόσο διαφορετικοί είναι τους εμποδίζει να εκδηλώσουν αυτό που πραγματικά είναι; Μήπως τα στερεότυπα «επιβάλλουν» συγκεκριμένες συμπεριφορές, τις οποίες τις υιοθετούν ακόμα και κάποιοι που δεν τις ασπάζονται πραγματικά; Κι όμως, ναι, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητοι!

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητοι;

Η αποδοχή της μοναδικότητας του χαρακτήρα μας από τους σωστούς ανθρώπους 

Οι σωστοί άνθρωποι σας εκτιμούν για αυτό που είστε πραγματικά και όχι γι’ αυτό που θα ήθελαν εκείνοι να είστε. Μην «πανηγυρίζεις» λοιπόν, για τη δύναμη σου, ασ’ την σιωπηλά να βγει στο φως. Η αυτάρκεια και η σεμνότητα δίνει δύναμη από μόνη της. Ας αρκεστούμε, λοιπόν, σε αυτό.


Διαβάστε Επίσης:Το σπίτι του μέλλοντος θα έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα


Συμπάσχω- έρχομαι στη θέση του άλλου 

Είναι εύκολο να κρίνουμε τους άλλους. Είναι καλό να μάθουμε να μην βλέπουμε τα πράγματα τόσο μονοδιάστατα και να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση των άλλων, χωρίς να τους κρίνουμε. Ας αφήσουμε χρόνο στους γύρω μας για να καταλάβουν πως αν και είμαστε ψυχικά δυνατοί, αυτό δεν αποκλείει ότι είμαστε και ευαίσθητοι..

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.