Οι προσωπικές στιγμές… είναι προσωπικές μέχρι τον εφιάλτη του revenge porn

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Τι είναι η εκδικητική πορνογραφία ή διαφορετικά το revenge porn; Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο θύμα; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; 

Εκδικητική πορνογραφία ή revenge porn

H εκδικητική πορνογραφία, revenge porn, αφορά την προώθηση και την αναπαραγωγή προσωπικών σεξουαλικών στιγμών είτε με τη μορφή εικόνων είτε με την μορφή βίντεο.  Η αναπαραγωγή και η προώθηση των προσωπικών στιγμών γίνεται ως επί των πλείστων μετά την λήξη της σχέσης των συντρόφων. Ο σύντροφος που προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις το κάνει κυρίως για λόγους εκδίκησης, άσκησης ψυχολογικής βίας, εκβιασμού και ενίοτε αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λήψη άσεμνων εικόνων και βίντεο ερωτικού περιεχομένου δεν γίνεται πάντα με τη συγκατάθεση του θύματος. 

Συνέπειες τις εκδικητικής πορνογραφίας

Η αναπαραγωγή προσωπικών σεξουαλικών στιγμών από ένα άνθρωπο που το θύμα κάποτε εμπιστεύτηκε, συνδέθηκε και -γιατί όχι- ερωτεύτηκε και μαζί του ονειρεύτηκε, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο θύμα. Μετά την αναπαραγωγή και τη δημοσίευση προσωπικών στιγμών, τα θύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ανείπωτη ντροπή, εξευτελισμός, απομόνωση από το κοινωνικό περίγυρο, έλλειψη εμπιστοσύνης, ευαλωτότητα  είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις της εκδικητικής πορνογραφίας.

Oι προσωπικές στιγμές… είναι προσωπικές μέχρι τον εφιάλτη του revenge porn

 Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου τα θύματα οδηγούνται ως και το θάνατο αδυνατώντας να διαχειριστούν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την αναπαραγωγή υλικού που αφορά προσωπικές τους στιγμές.

Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου

Σαφώς ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης  είναι η έγκαιρη ενημέρωση. Τόσο η σχολική κοινότητα, όσο και το οικογενειακό περιβάλλον οφείλουν μέσα από διάφορα προγράμματα πρόληψης και μέσα από γόνιμο διάλογο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδία για το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας. Το ερώτημα όμως έγκειται στο σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί το θύμα μετά τη δημοσίευση και την αναπαραγωγή των προσωπικών του στιγμών. 

Oι προσωπικές στιγμές… είναι προσωπικές μέχρι τον εφιάλτη του revenge porn

Το θύμα οφείλει να γνωρίζει ότι έχει και τη φωνή και τη δύναμη να διεκδίκηση τη προστασία των προσωπικών του στιγμών. Τόσο Η αναφορά στις αρχές για την εύρεση του δράστη αλλά και η αναφορά και καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι απαραίτητες και σωτήριες για το θύμα. Η  τηλεφωνική γραμμή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος 11188 καθώς και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ccu@cybercrimeunit.gov.gr  και ydheve@cybercrimeunit.gov.gr, βρίσκονται δίπλα στα θύματα.


Διαβάστε Επίσης : Ποιες είναι οι συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου για τους κινδύνους του sexting


Το φαινόμενο τις εκδικητικής πορνογραφίας ή revenge porn αποτελεί πέρα από μια ανήθικη πράξη, έγκλημα. Όσοι έχουν πέσει θύματα της εκδικητικής πορνογραφίας πρέπει να υψώσουν ανάστημα και με θάρρος να προβούν στις απαραίτητες καταγγελίες .Οι προσωπικές στιγμές, οφείλουν και πρέπει να παραμένουν προσωπικές. Διεκδικήστε το δίκαιο σας είμαστε μαζί σας!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.