Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δεν θέτουν ξεκάθαρα όρια

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν όρια στις σχέσεις τους αντιμετωπίζουν συχνά πολλές προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία τους και τη δυναμική των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις περιλαμβάνουν:

Φόβο της Απόρριψης: Οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι το να θέτουν όρια θα οδηγήσει σε απόρριψη ή αποδοκιμασία από τους άλλους. Αυτός ο φόβος μπορεί να τους εμποδίζει να εκφράσουν ανοικτά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Ενοχή και Ντροπή: Οι συναισθηματικές επιβαρύνσεις όπως η ενοχή ή η ντροπή μπορεί να προκύψουν όταν οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες ή λένε “όχι” σε άλλους. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να καθιστά δύσκολο τον καθορισμό και τη διατήρηση υγιών ορίων.

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να φοβούνται ότι το να θέτουν όρια τους κάνει να φαίνονται αλαζόνες ή εγωκεντρικοί και ίσως ανάξιοι αγάπης και αποδοχής.

Έλλειψη Δεξιοτήτων Διεκδικητικότητας:  Σε πολλούς λείπουν οι απαραίτητες δεξιότητες, όπως η αυτοπεποίθηση και η διεκδικητικότητα, για να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα τις ανάγκες τους και να θέσουν σαφή όρια. Μπορεί να αποφεύγουν τη σύγκρουση ακόμα και με κόστος της δικής τους ευημερίας.

Επιθυμία για Έγκριση: Η συνεχής αναζήτηση έγκρισης ή επικύρωσης από τους άλλους μπορεί να καθιστά δύσκολο για τα άτομα να θέτουν όρια. Μπορεί να φοβούνται ότι το να θέσουν όρια θα οδηγήσει σε αποδοκιμασία, καθιστώντας την έγκριση των άλλων προτεραιότητα έναντι των δικών τους αναγκών.

Ασαφή Προσωπικά Όρια: Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν μια σαφή κατανόηση των δικών τους αναγκών και αξιών, καθιστώντας δύσκολο γι’ αυτούς να τις επικοινωνήσουν αποτελεσματικά σε άλλους.

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να θέσουν όρια μπορεί να βιώνουν μια σειρά από συναισθήματα, όπως:

Αγωνία: Ο φόβος της σύγκρουσης ή της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε αγωνία σχετικά με το να εκφράζει κανείς τις ανάγκες του ή να λέει όχι σε άλλους.

Ενοχή: Μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση ενοχής σχετικά με το να θέτει κανείς όρια, ειδικά αν αυτό συνεπάγεται το να πει όχι σε κάποιον ή να δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες.

Φόβος της Εγκατάλειψης: Ο φόβος ότι η θέση ορίων θα οδηγήσει στην απώλεια σχέσεων ή ότι άλλοι θα απομακρυνθούν συναισθηματικά.

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται με τη θέση ορίων μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθανόμενοι ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές των άλλων.

Καταπόνηση: Η σκέψη της θέσης και διατήρησης ορίων μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστική, ιδίως αν κάποιος δεν είναι συνηθισμένος σε αυτό.

Ανασφάλεια: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη δική τους κρίση ή την εγκυρότητα των αναγκών τους μπορεί να συντελέσει στη δυσκολία θέσης ορίων.

Αγανάκτηση: Χωρίς σαφή όρια, οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι τους εκμεταλλεύονται ή να αισθάνονται αγανακτισμένοι ως τους προς άλλους που δεν σέβονται τα όριά τους.

Στρες: Το να βιώνεις συνεχώς καταστάσεις χωρίς σαφή όρια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν σαν να τους “τραβάνε” προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ικανοποίηση των Άλλων: Η επιθυμία να είναι κανείς αρεστός ή αποδεκτός μπορεί να οδηγήσει στο να αποφεύγεται η θέση ορίων για να αποφευχθεί ο καβγάς ή η αποδοκιμασία.

Εξάντληση: Χωρίς κατάλληλα όρια, οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν υπερβολικά δεσμευμένοι και να βιώνουν εξάντληση, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανταγωνιστικές απαιτήσεις.

Εννοείται ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, καθώς και οι λόγοι για τη δυσκολία στη θέση ορίων μπορεί να είναι πολύπλοκοι και ποικίλοι.

Η ανάπτυξη υγιών ορίων είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και καλλιεργείται και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ευημερία και  υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Αν θέλετε να αναγνωρίσετε τις βασικότερες προκλήσεις που σας εμποδίζουν να θέτετε ξεκάθαρα όρια στις σχέσεις σας, λάβατε μέρος στην έρευνα που διεξάγω για αυτό το θέμα. Τίτλος της: “Ανακάλυψε τις 3 κυριότερες αιτίες  που σε εμποδίζουν να θέτεις ξεκάθαρα όρια και να τα τηρείς στις διαπροσωπικές σου σχέσεις”.

Διεξάγω μια έρευνα για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε σχέση με την οριοθέτηση και τις συνέπειες της έλλειψης ορίων στη ζωή μας, προσωπικά και επαγγελματικά.

Το feedback σας μου είναι πολύτιμο για το επόμενο εκπαιδευτικό project που σχεδιάζω.

Σας προσκαλώ λοιπόν να απαντήσετε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για το θέμα και δεσμεύομαι να μοιραστώ μαζί σας τα αποτελέσματα, καθώς και προτεινόμενες λύσεις σε ένα δωρεάν σεμινάριο που θα προσφέρω στους συμμετέχοντες, μόλις η έρευνα ολοκληρωθεί.

Θα χρειαστεί 3 λεπτά από το χρόνο σας για να απαντήσετε, κάνοντας κλικ εδώ.

Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας τα αποτελέσματα, μαζί με εργαλεία αντιμετώπισης.

Σας είμαι ευγνώμων για τη συνεισφορά σας!

Εύη Ξυραφά


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…