Οι πιο συναισθηματικοί…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Οι πιο συναισθηματικοί…Μπορούμε να βάλουμε μετρητή στα συναισθήματα; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν όχι , αλλά λογάριασαν χωρίς το Ινστιτούτο Γκάλοπ. Ο οργανισμός που καθιέρωσε τις σύγχρονες τεχνικές των δημοσκοπήσεων εξέδωσε πριν δύο ημέρες τη λίστα των πιο… συναισθηματικών ανθρώπων του πλανήτη. Και απεφάνθη ότι αυτοί που βιώνουν τα πιο έντονα συναισθήματα στην καθημερινότητά τους είναι οι Φιλιππινέζοι, σε ποσοστό 60%!

Πιο ενδιαφέρον, βέβαια, από τα αποτελέσματα είναι το… πώς στην ευχή το Ινστιτούτο κατάφερε να μετρήσει κάτι τόσο ασαφές, όπως το συναίσθημα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι του Γκάλοπ έδωσαν στη δημοσιότητα και το ερωτηματολόγιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται πέντε ερωτήσεις που αφορούν πράγματα που έκανε ή ένιωσε ο ερωτώμενος την προηγούμενη ημέρα. Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής: «Αισθανθήκατε ότι ξεκουραστήκατε καλά»; «Αντιμετωπιστήκατε με σεβασμό»; «Μάθατε ή κάνατε κάτι ενδιαφέρον»; «Γελάσατε ή χαμογελάσατε»; «Νιώσατε κάτι από τα παρακάτω συναισθήματα: χαρά, πόνο, ανησυχία, λύπη, άγχος, θυμό»; Ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσαν άνθρωποι σε 151 χώρες (!) βγήκε και η σχετική λίστα.

Τι δείχνει; Ότι η Ασία και η Λατινική Αμερική είναι οι πιο συναισθηματικές περιοχές του πλανήτη. Οι Φιλιππίνες προηγούνται με 60% κι ακολουθούν το Ελ Σαλβαδόρ με 57%, το Μπαχρέιν με 56%, το Ομάν και η Κολομβία με 55%. Στην έκτη θέση υπάρχει κανονικός… συνωστισμός στο 54%: Χιλή, Κόστα Ρίκα, Καναδάς, Γουατεμάλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Δομηνικανή Δημοκρατία, Περού, Νικαράγουα και ΗΠΑ.

Αν ψάξουμε για την Ελλάδα, θα τη βρούμε μερικές θέσεις παρακάτω, στο 49%, παρέα με τη Συρία, την Ιορδανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία τη Γκάνα, την Ελβετία, την Ινδονησία και την Ολλανδία. Κάπου στη μέση, δηλαδή. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση είναι η χώρα. Για την ιστορία, ο λαός με τη μικρότερη έκφραση συναισθημάτων είναι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με ποσοστό μόνο 36%.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…