Οι πιο νόστιμες σαλάτες στον κόσμο- Β’ μέρος

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

«Μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα» τραγουδούσε η Αρλέτα και γιατί να μην (τα) κάνουμε σαλάτα όταν έχουμε τόσες απίθανες παραλλαγές από όλο τον κόσμο; Βρείτε μια απίστευτη ποικιλία υλικών και γεύσεων στο αφιέρωμά μας σε δύο μέρη!

Γνωρίστε και βάλτε στο τραπέζι σας 17 δημοφιλείς σαλάτες απ’ όλο τον κόσμο! Αν χάσατε το πρώτο μέρος του αφιερώματος μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ- Larb: Η «κιμαδοσαλάτα»

Το βασικό συστατικό αυτής της σαλάτας δεν είναι κάποιο λαχανικό αλλά το κρέας και πιο συγκεκριμένα ο κιμάς (συνήθως από κιμά κοτόπουλου, βοδινού, αρνίσιο ή χοιρινό). Πρόκειται με λίγα λόγια για μια «κιμαδοσαλάτα». Περιέχει επίσης τσίλι, κρεμμύδια, διάφορα μυρωδικά. Βάζουν επίσης μαϊντανό, δυόσμο, κόλιαντρο, λεμονόχορτο, σκόρδο, κόκκινο κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμυδάκια, χυμός λάιμ, αλάτι, πιπέρι αλλά και ταϊλανδέζικα τοπικά υλικά όπως σάλτσα ψαριού.

Επειδή είναι αρκετά πικάντικη σαλάτα τη σερβίρουν με δροσερό αγγούρι, ραπανάκι ή ρύζι. Το Larb σερβίρεται ζεστό πάνω σε κρύα περιτυλίγματα μαρουλιού.

ΗΠΑ- Waldorf Salad: Μήλα και καρύδια

Εφευρέθηκε το 1896 στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης και πρόκειται για μια ιδιαίτερη σαλάτα μιας και περιέχει μήλα, καρύδια, μαρούλι, σέλινο και μαγιονέζα. Ναι, καλά διαβάσατε, ξηροί καρποί, φρούτα και όλα αυτά περιχύνονται με μαγιονέζα.

Με το πέρασμα του χρόνου, μαζί με τα προηγούμενα υλικά προσθέτουν και σταφίδες, κοτόπουλο, τυρί. Μερικοί επειδή βρίσκουν τη μαγιονέζα μια υπερβολική επιλογή, την αντικαθιστούν με ένα dressing, το οποίο έχει γιαούρτι.

ΗΠΑ- Cobb Salad: Όλα σε τάξη και μπέικον

Πρόκειται για μια πολύχρωμη σαλάτα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της σαλάτας είναι όλα τα υλικά τοποθετούνται στο πιάτο τακτοποιημένα σε σειρές. Παρασκευάζεται με ψιλοκομμένα χόρτα σαλάτας (μαρούλι iceberg, κάρδαμο, αντίδια και μαρούλι romaine), ντομάτα, στήθος κοτόπουλου (ψητό ή τηγανητό ή βραστό), τραγανό τηγανητό μπέικον, βραστά αυγά, αβοκάντο, σχοινόπρασο, τυρί ροκφόρ, και βινεγκρέτ από κόκκινο κρασί.

Πιστεύεται ότι αυτό το πιάτο δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Hollywood Brown Derby, που ανήκει στον Robert Howard Cobb. Η σαλάτα είναι μια δική του δημιουργία του, γι’ αυτό πήρε και το όνομά του.

ΧΑΒΑΗ- Macaroni Salad: Η «μακαρονοσαλάτα»

Η «μακαρονοσαλάτα» είναι ένα δημοφιλές πιάτο της Χαβάης. Αποτελείται από βρασμένα μακαρόνια elbow, γεμάτο με μαγιονέζα (αραιωμένη με γάλα), τριμμένο καρότο και κρεμμύδι.

Σερβίρεται και ως συνοδευτικό με μπάρμπεκιου, τηγανητό κοτόπουλο ή άλλα πιάτα. Η σαλάτα αυτή είναι πολύ γνωστό και στις Φιλιππίνες, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ όμως σε κάθε χώρα υπάρχουν τοπικές παραλλαγές.

ΙΑΠΩΝΙΑ– Sheildzini: Αγγούρι και ζάχαρη (;;)

Το Sheildzini είναι μια ιαπωνική σαλάτα με αγγούρι. Η σαλάτα αποτελείται από αγγούρια, λευκή ζάχαρη, αλάτι, ξύδι από κρασί ρυζιού και σάλτσα σόγιας. Κόβουν τα αγγούρια κατά μήκος, αφαιρούν τους σπόρους με ένα κουτάλι και έπειτα τα κόβουν σε κομμάτια. Τα βάζουν σ’ ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουν με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος τη βάζουν στο ψυγείο.

ΡΩΣΙΑ- Olivier Salad: Η γνωστή μας ρώσικη σαλάτη

Ο Lucien Olivier ήταν σεφ σε ένα διάσημο εστιατόριο της Μόσχας και δημιούργησε τη ρώσικη σαλάτα το 1860. Ο Olivier κράτησε τη συνταγή μυστική μέχρι να πεθάνει, αλλά πιστεύεται ότι ένας υπάλληλος έκλεψε τη συνταγή του και τη δημοσιοποίησε. Τα απαραίτητα συστατικά είναι κομμένα υλικά σε κύβους για παράδειγμα βραστές πατάτες, ντομάτες, καρότα, αυγά, αρακά, σέλινο, κρεμμύδια, άνηθος, πίκλες, μπέικον, κοτόπουλο, λουκάνικο, ή ζαμπόν, μουστάρδα και φυσικά όλα αυτά μέσα σε μπόλικη μαγιονέζα.

ΡΩΣΙΑ- Dressed Herring Salad: Ο πύργος των λαχανικών

Είναι μια…πολυεπίπεδη σαλάτα,δημοφιλής στη Ρωσία καθώς τα υλικά της σερβίρονται σε στρώσεις. Αποτελείται από βραστά λαχανικά όπως πατάτες, παντζάρια, καρότα, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα, μαζί με μια στρώση φρεσκοτριμμένο μήλο. Το τριμμένο παντζάρι καλυμμένο με μαγιονέζα χρησιμεύει ως τελευταία στρώση. Τις περισσότερες φορές γαρνίρεται με βραστά αυγά.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ- Gado-Gado: Η σαλάτα-δημοφιλές street food

Είναι σαλάτα φτιαγμένη με πολλά εξωτικά φρούτα και διάφορα λαχανικά όπως τέμπε, πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι, βραστά αυγά, αμπελοφάσουλα, chayote, τόφου, λάχανο και πολλά άλλα. Τα περιχύνουν στη συνέχεια με dressing το οποίο περιλαμβάνει κυρίως σάλτσα ξηρών καρπών και προσθέτουν κράκερ γαρίδας. Το πιάτο είναι ένα πραγματικό γνωστό street food της Ινδονησίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Street food στην …Κωνσταντινούπολη!

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.