Ξεκίνησαν τα κρύα, θέλουμε να γευτούμε κάτι ζεστό, γευστικό και υγιεινό… Τι καλύτερο από μια πλούσια σε γεύση ζεστή σαλάτα, …
Οι πιο νόστιμες σαλάτες στον κόσμο!- Α’ μέρος
«Μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα» τραγουδούσε η Αρλέτα και γιατί να μην (τα) κάνουμε σαλάτα όταν έχουμε τόσες απίθανες παραλλαγές από όλο τον κόσμο; Βρείτε μια απίστευτη ποικιλία υλικών και γεύσεων στο αφιέρωμά μας σε δύο μέρη!
Οι σαλάτες ειδικά στη μεσογειακή διατροφή έχουν τεράστια σημασία και συνοδεύουν σχεδόν όλα τα γεύματα. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές διαφορετικές σαλάτες και ποικιλία γεύσεων όπως την κλασική χωριάτικη, χόρτα, σαλάτα με ντάκο, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, πατατοσαλάτα, πατζαροσαλάτα, καροτοσαλάτα, σαλάτα λάχανο και άλλες.
Καιρός να μάθουμε τα συστατικά που χρησιμοποιούν στις σαλάτες τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Γνωρίστε και βάλτε στο τραπέζι σας 17 δημοφιλείς σαλάτες απ’ όλο τον κόσμο!
ΙΤΑΛΙΑ- Salad Caprese: Μια σαλάτα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας
Η σαλάτα Caprese προέρχεται από το Κάπρι της Ιταλίας και είναι πραγματικά μια πολύ απλή σαλάτα. Έχει φέτες ώριμης ντομάτας, οι οποίες εναλλάσσονται με φέτες βουβαλίσιας μοτσαρέλας (από βουβαλίσιο γάλα, που έχει έντονη γεύση αλλά πολύ μαλακή υφή).
Έπειτα ρίχνουν φύλλα φρέσκου βασιλικού, αλάτι και πιπέρι και φυσικά ελαιόλαδο. Κάποιοι βάζουν προαιρετικά και ξύδι βαλσάμικο. Είναι επίσης γνωστή ως Insalata Tricolore, μιας και διαθέτει τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο, άσπρο, κόκκινο).
ΓΑΛΛΙΑ#1- Salade Niçoise: Γαύρος ή τόνος το μυστικό της
Είναι μια σαλάτα που έλκει την καταγωγή της από τη γαλλική πόλη της Νίκαιας του 19ο αιώνα. Παραδοσιακά φτιάχνεται με γαύρο ή τόνο, ντομάτες, βραστά αυγά, ελιές Niçoise, ελαιόλαδο ή ορισμένες φορές και βινεγκρέτ. Η σαλάτα μπορεί να περιλαμβάνει πατάτες, ωμές κόκκινες πιπεριές, ασκαλώνια (γαλλικά κρεμμύδια), αγκινάρες, μαρούλι, ωμά φασόλια και άλλα εποχιακά ωμά λαχανικά.
Τα μαγειρεμένα πράσινα φασόλια και οι πατάτες σερβίρονται συνήθως σε καινούργιες συνταγές σαλατών niçoise. Ως dressing ή μαρινάδα χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, ξίδι από κόκκινο κρασί, μαϊντανό, πράσο, σκόρδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Επειδή είναι ευρέως γνωστό πιάτο υπάρχουν πολλές παραλλαγές.
ΓΑΛΛΙΑ#2- Salade Lyonnaise: Αυγό ποσέ και μπέικον
Είναι μια γαλλική συνταγή από την πόλη της Λυών. Περιέχει ποικιλία πικραλίδας, μαρούλι, τηγανητό καπνιστό μπέικον, τηγανητό κρουτόν, βούτυρο, σάλτσα βινεγκρέτ, μαϊντανός, σκόρδο και ένα μεγάλο αυγό ποσέ στο κέντρο της σαλάτας. Ως dressing χρησιμοποιούν ψιλοκομμένα ασκαλώνια, ξύδι, μουστάρδα, λάδι, αλατοπίπερο. σταδιακά για να γίνει ένα παχύρρευστο ντρέσινγκ, αλατοπίπερο και μετά αφήστε το στην άκρη.
ΜΕΞΙΚΟ- Caesar Salad: Ένας… Καίσαρας αυτοσχεδίασε
Η σαλάτα Caesar (ή σαλάτα του Καίσαρα) πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της Caesar Cardini, έναν Ιταλό μετανάστη που λειτουργούσε ένα δημοφιλές εστιατόριο στην Τιχουάνα του Μεξικού. Λόγω της ποτοαπαγόρευσης των ΗΠΑ την δεκαετία του 1920, πολλοί Αμερικάνοι επισκέπτονταν το γειτονικό Μεξικό. Ένα Σαββατοκύριακο που γινόταν χαμός στο εστιατόριο του Caesar ξέμεινε από όλα τα φαγητά και τότε αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει. Έτσι γεννήθηκε η κλασική σαλάτα Caesar, η οποία έχει μαρούλι, αυγά, τυρί παρμεζάνα, κρουτόν, σκόρδο, μουστάρδα Dijon, μαύρο πιπέρι, αλάτι, χυμός λεμονιού, ελαιόλαδο και σάλτσα Worcestershire. Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου στην σαλάτα προστέθηκαν και άλλα υλικά όπως κοτόπουλο, αντζούγιες, μπέικον κτλ.
ΙΣΡΑΗΛ- Salat Katzutz (Israeli Salad): σαλάτα και στο πρωινό;
Είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά του Ισραήλ. Παρασκευάζεται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, καρότο, χόρτα, μαϊντανός και πιπεριές ή πιπεριές τσίλι. Αυτή η σαλάτα καταναλώνεται ως κύριο ή συνοδευτικό πιάτο. Πωλείται επίσης και ως σνακ, σε πίτα με φαλάφελ ή πίτα με shawarma.
Αποτελεί επίσης παραδοσιακό ισραηλινό πρωινό. Το Za’atar και το γιαούρτι είναι πολύ συνηθισμένα ντρέσινγκ της σαλάτας (όταν τρώγεται σαν πρωινό) ενώ το σουμάκ και το ταχίνι τα χρησιμοποιούν την υπόλοιπη ημέρα.
ΛΙΒΑΝΟΣ & ΣΥΡΙΑ- Tabbouleh: Μια σαλάτα, μια γιορτή!
Η σαλάτα Tabouli ή Tabbouleh είναι μια απλή χορτοφαγική σαλάτα. Προέρχεται από τα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας. Περιέχει πλιγούρι, ντομάτες και αγγούρια κομμένα σε κύβους, μαϊντανό, ελιές, δυόσμο, κρεμμύδια, πράσινη πιπεριά, μαρούλι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Τις περισσότερες φορές σερβίρεται ως ορεκτικό και ενίοτε συνοδεύεται από πίτα, baba ghanoush ή χούμους. Μάλιστα είναι τόσο αγαπητό πιάτο ώστε το Tabbouleh γιορτάζεται το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.
ΛΙΒΑΝΟΣ- Fattoush Salad: Μην παραλείψετε το ψωμί
Είναι μια σαλάτα που παρασκευάζεται από φρυγανισμένα ή τηγανητά κομμάτια khubz (αραβικό επίπεδο ψωμί) σε συνδυασμό με ανάμεικτα χόρτα και λαχανικά. Το ψωμί σχίζεται ή κόβεται σε μικρά κομμάτια, στη συνέχεια φρυγανίζεται, ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται. Τα λαχανικά κόβονται σε σχετικά μεγάλα κομμάτια (σε αντίθεση με το Tabbouleh, που τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα).
Το σουμάκ (το οποίο είναι μπαχαρικό) είναι το κύριο συστατικό της σαλάτας και χρησιμοποιείται για να δώσει στην σαλάτα την ξινή του γεύση ενώ ορισμένες συνταγές προσθέτουν και μελάσα ροδιού. Τα λαχανικά που βάζουν είναι ραπανάκι, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδια και ενίοτε σκόρδο. Επίσης προσθέτουν μέντα και μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνουν dressing, που συνήθως παρασκευάζεται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και σιρόπι ροδιού. Η σαλάτα αυτή είναι διαδεδομένη σ’ όλη την Ανατολή.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ- Wurstsalat: Μια πιο ανθυγιεινή αλλά νόστιμη επιλογή
Πρόκειται για μια λουκανοσαλάτα. Το κύριο συστατικό είναι φυσικά τα λουκάνικα και προσθέτουν επιπλέον λευκό ξύδι, λάδι, πάπρικα, αλατοπίπερο και κρεμμύδια. Άλλες φορές βάζουν και αγγούρι τουρσί, ραπανάκια, μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
Είναι ένα παραδοσιακό σνακ στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Αυστρία, στην ανατολική Γαλλία αλλά και στην Σουηδία (με κάποιες παραλλαγές).
ΤΟΥΡΚΙΑ- Kısır: Πλιγούρι και καρυκεύματα
Είναι μια σαλάτα που φτιάχνεται με πλιγούρι, κρεμμύδι, μαρούλι, αγγούρι, σάλτσα ντομάτας, δυόσμο, σκόρδο, μαϊντανό, καρυκεύματα και είτε χρησιμοποιούν χυμό λεμονιού είτε μελάσα από ξινό ρόδι. Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται συνήθως στη βορειοδυτική Τουρκία ενώ η μελάσα ροδιού χρησιμοποιείται πιο συχνά στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Συχνά προσθέτουν νιφάδες κόκκινης πιπεριάς στη σαλάτα για να γίνει ακόμη πιο πικάντικη. Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώνεται είτε σαν μεζές είτε σαν συνοδευτικό.