Οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα

Η Ελλάδα είναι γεμάτη με φυσικές ομορφιές βγαλμένες από παραμύθι. Σε άλλες περιοχές μαγευόμαστε από τις εκπληκτικές παραλίες, αλλού από απέραντες οροσειρές. Μια ανάμειξη αυτών των δύο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν οι καταρράκτες, με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο της φύσης να ξεπετάγεται μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο. Ας δούμε τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ελλάδας και πού βρίσκονται.

Καταρράκτης Κάρανος, Έδεσσα

Πήρε το όνομά του από τον πρώτο Μακεδόνα βασιλιά. Ο καταρράκτης Κάρανος αποτελεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Έδεσσας. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 70 μέτρων. Ο ποταμός Εδεσσαίος είναι αυτός που περνά από την πόλη, με τα ορμητικά του νερά να δημιουργούν τους πανέμορφους καταρράκτες της Έδεσσας.

Λουτρά Πόζαρ, Λουτράκι Αριδαίας

Ο καταρράκτης σε συνδυασμό με τα θερμά ιαματικά λουτρά αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους χειμερινούς και καλοκαιρινούς προορισμούς. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει η τεχνητή λίμνη Άγρα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας, ένα σύμπλεγμα περίπου δεκαπέντε σπηλαίων με άφθονα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Δολιανά Ευρυτανίας

Το φαράγγι Πάντα Βρέχει αποτελεί το στενότερο πέρασμα του ποταμού Κρικελοπόταμου ανάμεσα στα όρη Πλατανάκι και Καλιακούδα. Στο σημείο αυτό ξεχύνονται πηγές των γύρω βουνών που δημιουργούν καταρράκτες. Λόγω του μεγάλου ύψους η ροή του νερού δεν είναι συμπαγής, αλλά διασπάται σε μικρές σταγόνες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συνεχούς τεχνητής βροχής.

Καταρράκτης Άρτας, Τζουμέρκα

Το χωριό Καταρράκτης του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων πήρε το όνομά του από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων βόρεια του χωριού. Δυστυχώς, τα νερά του κυλούν μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς το καλοκαίρι στεγνώνουν.

Καταρράκτες Παλαιοκαρυάς, Τρίκαλα

Βρίσκονται μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων. Πρόκειται για δύο καταρράκτες που ανάμεσά τους βρίσκεται το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς του 16ου αιώνα, που συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Καταρράκτες Βαρβάρας, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Οι δύο καταρράκτες της Βαρβάρας απέχουν μεταξύ τους περίπου 30 λεπτά με τα πόδια. Βρίσκονται στο δάσος στη θέση Κηπουρίστρα-Νεροπρίονο, στην περιοχή του Χολομώντα, και απέχουν 35 χιλιόμετρα από την Αρναία.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τζίμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.