Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές σειρές που αξίζει να δείτε στο Netflix (Μέρος 1ο)

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Οι σειρές εποχής ή αλλιώς οι ιστορικές σειρές, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των θεατών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν οπτικοακουστικά υπερθεάματα που τέρπουν τα μάτια και τη φαντασία μας και μας ταξιδεύουν σαν μηχανές του χρόνου, σε άλλες εποχές και άλλους τόπους. Η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix βρίθει από σειρές εποχής, που «περιμένουν» να τις απολαύσουμε, ομορφαίνοντας τις φθινοπωρινές βραδιές μας. Ποιες όμως ξεχωρίζουν από το σύνολο;

Outlander

Η σειρά Outlander βασίζεται στα μυθιστορήματα της Diana Gabaldon και αφηγείται την ιστορία της Claire Randall, μιας νιόπαντρης νοσοκόμας, που εργάζεται για  τον στρατό, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1945, κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτός της, παρασύρεται μυστηριωδώς πίσω στον χρόνο, στο έτος 1743. Εκεί, καλείται να επιβιώσει σε έναν άγνωστο για αυτήν και επικίνδυνο κόσμο. Όταν αναγκάζεται να παντρευτεί τον Jamie έναν ιπποτικό και ρομαντικό νεαρό Σκοτσέζο πολεμιστή, πυροδοτείται μία παθιασμένη σχέση που χωρίζει στα δύο την καρδιά της Claire.

Έτσι, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς άντρες και σε δύο ασυμβίβαστες ζωές. Ποια όμως θα επιλέξει στο τέλος; Το Outlander συνδυάζει το ρομαντικό δράμα, την ιστορική περιπέτεια και την επιστημονική φαντασία σε μία σειρά.

The Crown

Το The Crown αποτελεί μία σειρά-χρονικό, που εστιάζει στην εξέλιξη της προσωπικότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β’, η οποία στη νεαρή ηλικία των 25 ετών αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, ως μονάρχης. Με το πέρασμα των δεκαετιών και ενώ η Βρετανική Αυτοκρατορία σταδιακά παρακμάζει, έρχονται στο φως ειδύλλια, πολιτικές αντιπαλότητες και προσωπικές ίντριγκες, που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ετών του 20ου αιώνα.

Μολαταύτα, η σειρά παρόλο που μαγνητίζει με την προβολή της απαράμιλλης και εκτυφλωτικής λάμψης του Buckingham, αποτελεί μυθοπλασία και δεν αντικατοπτρίζει με απόλυτη διαφάνεια τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Οι Τελευταίοι Tσάροι

Οι Τελευταίοι Tσάροι είναι μια πρωτότυπη σειρά, καθώς εμπεριέχει στοιχεία δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ και βασίζεται σε ιστορικές μαρτυρίες και απόψεις ερευνητών. Στη σειρά παρακολουθούμε τα ιστορικά γεγονότα, που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και στην πτώση της δυναστείας των Ρομανόφ. Συγκεκριμένα, μέσα σε έξι επεισόδια παρουσιάζεται η προσπάθεια του Τσάρου Νικολάου του Β’, να διατηρήσει στην εξουσία τη δυναστεία του.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές του επιλογές, η πολιτική του ακαμψία, η εναντίωση του στον εκμοντερνισμό της απολυταρχικής του διακυβέρνησης και στη δημοκρατία, οδηγεί αυτόν και την οικογένειά του σε ένα αναπόφευκτα τραγικό τέλος. Αν και στη σειρά διαφαίνονται ορισμένα ιστορικά ολισθήματα, αυτή αποτελεί μία αξιόλογη οπτικοακουστική προσπάθεια αναβίωσης των «έργων και ημερών», της τελευταίας αυτοκρατορικής δυναστείας της Ρωσίας.

Ο Ψυχίατρος

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Caleb Carr και διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1890, όπου μια σειρά από δολοφονίες ιερόδουλων αγοριών προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό σε όλη την πόλη. Ο Theodore Roosevelt είναι ένας νεοδιορισμένος αστυνομικός επίτροπος, που είναι αποφασισμένος να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, ώστε να συλλάβει τον μυστηριώδη κατά συρροή δολοφόνο. Έτσι, απευθύνεται, στους συμμαθητές του από το Χάρβαρντ, τον παιδοψυχολόγο, γνωστό και ως «ο Ψυχίατρος», Dr Laszlo Kreizer, καθώς και στον εικονογράφο εφημερίδων, John Moore, για να τον βοηθήσουν να φτάσει στην αλήθεια.

Ταυτόχρονα,  στην έρευνα συμμετέχει και η γραμματέας του Ρούσβελτ, Sara Howard, καθώς και δύο δίδυμοι λοχίες ντετέκτιβ. Η Howard είναι μία δυναμική και οξυδερκής γυναίκα που αγωνίζεται να αναλάβει χρέη αστυνομικού σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, που της δημιουργεί συνεχώς εμπόδια. Η ομάδα προσπαθώντας να εξιχνιάσει τα εγκλήματα, συναντά ανυπέρβλητες δυσκολίες, από κάποιους διεφθαρμένους αστυνομικούς του τμήματος της Νέας Υόρκης, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν την εμπλοκή ορισμένων αριστοκρατών της Νέας Υόρκης, στην υπόθεση.

Οι Βερσαλλίες

Τα γεγονότα που αφηγείται η σειρά λαμβάνουν χώρα το 1667, την περίοδο που ο 28χρονος παντοδύναμος βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΔ’, αποφασίζει να χτίσει το μεγαλύτερο παλάτι στον κόσμο, τις Βερσαλλίες. Ωστόσο, ο εξαντλημένος προϋπολογισμός του βασιλείου, οι κρατικές υποθέσεις και οι πολιτικές ίντριγκες περιπλέκουν τα πράγματα. Συγκεκριμένα, μετά την κατάπαυση του πυρός της εξέγερσης της Σφενδόνης, οι Γάλλοι ευγενείς έχουν αρχίσει να αψηφούν και να αμφισβητούν τον μονάρχη. Έτσι, ο νεαρός βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ παίρνει την πρωτοβουλία να μεταφέρει την αυλή από το Château de Saint-Germain-en-Laye, κοντά στο Παρίσι, στο πρώην κυνηγετικό καταφύγιο του πατέρα του, πλησίον του οικισμού των Βερσαλλιών∙ χρησιμοποιώντας τη μεταφορά αυτή ως μέσο για να αναγκάσει τους ευγενείς της αυλής του, να υποταχθούν σε αυτόν.

Καθώς, ο Λουδοβίκος ανακαινίζει και επεκτείνει το νέο του παλάτι στις Βερσαλλίες, οι ευγενείς απομακρύνονται από το συνηθισμένο τους περιβάλλον, αναγκάζονται να περιβάλλουν τον βασιλιά, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται σε όλο και πιο επικίνδυνες ίντριγκες. Εντέλει, η ανέγερση των ανακτόρων αποτελεί έναν παραλληλισμό της σταδιακής οικοδόμησης και εξέλιξης του ίδιου του Λουδοβίκου ως μονάρχη και ως προσωπικότητας.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.