Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές σειρές που αξίζει να δείτε στο Netflix (Μέρος 2ο)

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Το ταξίδι στον χρόνο αποτελεί κρυφό πόθο για πολλούς ανθρώπους. Το παρελθόν μας μαγεύει και μας κατακλύζει με συναισθήματα δέους, θαυμασμού και περιέργειας. Ωστόσο, παρά τον μαγνητισμό που μας ασκεί το παρελθόν, ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι -ακόμα- εφικτό, Το κενό αυτό όμως, μπορεί να καλύψει επί του παρόντος η παρακολούθηση σειρών εποχής- ιστορικών σειρών. Σειρές που στην πλειοψηφία τους είναι υπερπαραγωγές μεγάλου βεληνεκούς και δείγματα καλλιτεχνικής αρτιότητας. Η πλατφόρμα Netflix προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης σειρών εποχής, στους απανταχού συνδρομητές του. Ποιες όμως από αυτές τις σειρές ξεχωρίζουν πραγματικά;

Bridgerton  

Η σειρά Bridgerton βασίζεται στα μυθιστορήματα της Αμερικανής συγγραφέως Julia Quinn. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η οικογένεια Bridgerton και συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η Δάφνη, η οποία το 1813 παρουσιάζεται ενώπιον της βασίλισσας, με σκοπό να ανακηρυχθεί η «ντεπιτάντ» της χρονιάς -η πιο περιζήτητη νύφη στους κύκλους των αριστοκρατών- σύμφωνα με το βρετανικό έθιμο.

Αφού λάβει την πολυπόθητη διάκριση, ο υπερπροστατευτικός και συνάμα, άσωτος αδερφός της θα δημιουργεί εμπόδια σε κάθε επίδοξο μνηστήρα της. Εντούτοις, οι καταστάσεις περιπλέκονται πιο πολύ, όταν εμφανίζεται μία κουτσομπολίστικη φυλλάδα, που εκδίδει μία μυστηριώδης Lady Whistledown και αποκαλύπτει τις «ρομαντικές» αποτυχίες της νεαρής Δάφνης. Παράλληλα, στη ζωή της νεαρής Bridgerton μπαίνει απροσδόκητα, ο ορκισμένος εργένης Δούκας του Ηastings. Οι δύο νέοι για να γλιτώσουν από τα προβλήματά τους, κάνουν μια απροσδόκητη συμφωνία∙ προσποιούνται το ζευγάρι. Πού θα τους οδηγήσει όμως το ερωτικό τους παιχνίδι; Αξιοσημείωτο είναι ότι η σειρά δίνει έμφαση στη διαφορετικότητα και παρουσιάζει μία «φανταστική» βρετανική κοινωνία, αντιρατσιστική, όπου η βασίλισσα και μεγάλο μέρος της αριστοκρατίας είναι έγχρωμοι. Η σειρά έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης φτάνοντας στο νούμερο 1 του top 10 του Netflix σε 76 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Peaky Blinders

Μετά το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Thomas Shelby επιστρέφει στο Birmingham μαζί με τα αδέρφια του, αφού απολύονται από τον βρετανικό στρατό. Ο Shelby και οι Peaky Blinders γίνονται μία συμμορία από εκβιαστές και gangsters, που επιθυμούν να ελέγξουν την πόλη. Ενώ, τυπικός αρχηγός της οικογένειας Shelby είναι ο μεγαλύτερος αδερφός, ο Άρθουρ, στην ουσία ο πραγματικός εγκέφαλος της συμμορίας είναι ο Thomas. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του εκτείνονται πέρα από το Birmingham, αφού σχεδιάζει να οικοδομήσει μία επιχειρηματική αυτοκρατορία, που θα υπερβαίνει τα όρια της πόλης. Έτσι, είναι αποφασισμένος να σταματήσει όποιον μπει εμπόδιο στα σχέδιά του, με τη βοήθεια της συμμορίας του, των Peaky Blinders.

Freud

Στη Βιέννη του 1886, ο νεαρός ψυχίατρος Sigmund Freud απέχει ακόμα πολύ, από το να γίνει μία προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Οι θεωρίες του για το ασυνείδητο και την πρακτική της ύπνωσης αντιμετωπίζονται με θυμηδία από το ιατρικό κατεστημένο. Η επαγγελματική του φήμη, όπως και ο αρραβώνας του με την αγαπημένη του Μάρθα διακυβεύονται. Παράλληλα, μία σειρά μυστήριων δολοφονιών κλονίζουν την κοινωνία της Βιέννης και ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών, ο νεαρός γιατρός καλείται να βοηθήσει στις έρευνες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων. Ο Φρόιντ επιστρατεύει τη βοήθεια μιας Oυγγαρέζας αριστοκράτισσας, ενός τραυματισμένου βετεράνου πολέμου και του αστυνομικού Alfred Kiss στην προσπάθειά του να αποκαλύψει τους ενόχους των εγκλημάτων.

Poldark

Η ιστορία του Poldark λαμβάνει χώρα στην Κορνουάλη της Αγγλίας στα τέλη του 1700. Σε μία εποχή που οι ψαράδες δεν πιάνουν πολλά ψάρια, τα ορυχεία κασσίτερου και χαλκού κλείνουν, επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ενοικίων είναι υψηλές.

Ο Ross Poldark επιστρέφοντας στην Αγγλία, αφού πολέμησε στην Αμερικανική Επανάσταση, έχει να αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που άφησε φεύγοντας. Η οικογένειά του και οι φίλοι του νόμιζαν ότι ήταν νεκρός. Η γυναίκα που επρόκειτο να παντρευτεί είναι τώρα αρραβωνιασμένη με τον ξάδερφό του. Ο πατέρας του είναι νεκρός και η περιουσία που έχει κληρονομήσει έχει υποβαθμιστεί. Έτσι, ο Ross έχει να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις: να ξανακάνει τη γη του παραγωγική, να φροντίσει τους ενοίκους που βασίζονται σε αυτόν και να ξανακερδίσει τη γυναίκα που αγαπά. Η σειρά είναι ένα οικογενειακό δράμα, που πραγματεύεται τις συγκρούσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι μία σειρά από δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα. Αποτελείται από τρία μέρη, σε μορφή ανθολογίας, με κάθε μέρος να παρουσιάζει μία ανεξάρτητη ιστορία. Η πρώτη σεζόν είναι αφιερωμένη στον αυτοκράτορα Κόμοδο, τον αιμοσταγή και θρασύδειλο γιο του Μάρκου Αυρηλίου.

Η δεύτερη σεζόν καταπιάνεται με την άνοδο του Ιουλίου Καίσαρα στην εξουσία και την πτώση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Τέλος, η τρίτη σεζόν πραγματεύεται «τα έργα και τις ημέρες» του μεγαλομανούς και σαδιστή αυτοκράτορα Καλιγούλα. Η σειρά αποτελεί ένα ιστορικό έπος που ξαναζωντανεύει στα μάτια των θεατών, χαρακτηριστικές προσωπικότητες και γεγονότα, της μεγαλύτερης ίσως «υπερδύναμης» που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.