Οι ποικιλίες της κολοκύθας

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Όλο το χρόνο βλέπουμε κάθε μορφής και χρώματος κολοκύθες. Έχουν όμως διαφορά σε γεύση και στον τρόπο μαγειρέματος;

Το πιο σημαντικό γεγονός, το οποίο αγνοούμε είναι ότι οι κολοκύθες φέρουν τα γνωρίσματα των φρούτων. 

Βασικές κατηγορίες

Ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τις κολοκύθες, είναι να τις κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία έχει σκληρό κοτσάνι (pumpkin), ενώ η άλλη έχει λεπτό και κούφιο κοτσάνι (squash).

Η πρώτη κατηγορία είναι οι γνωστές κολοκύθες που μοιάζουν με εκείνες του Halloween, ενώ η δεύτερη κατηγορία είναι συνήθως μικρότερες σε μέγεθος με μεγαλύτερη ποικιλία σχημάτων. 

Θρεπτικά συστατικά 

Όπως έχουν διαφορετικά γνωρίσματα, έτσι έχουν και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Οι κολοκύθες έχουν περισσότερα λιπαρά οξέα στα κουκούτσια τους και είναι ένας από τους λόγους που μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθόσπορο για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες μας. Οι σπόροι της κατηγορίας των squash όμως, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη

Τα πρόσωπα της κολοκύθας 

Όντας ένα “λαχανικό” το οποίο μπορούμε να βρούμε διαθέσιμο όλο το χρόνο, δεν χάνει ποτέ τη θέση στην κουζίνα μας που της αξίζει. Μπορούμε να κάνουμε σούπες, κολοκύθα στο φούρνο, πίτες αλλά και σαλάτα, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με καθημερινή πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεΐνης ή λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Butternut Squash

Αυτή η μικρή κολοκύθα με το ιδιαίτερο χρώμα της, το οποίο ποικίλει από απαλό κίτρινο σε απαλό πορτοκαλί, μπορεί να δώσει εύρος στις μαγειρικές μας ανησυχίες. 

Τσιπς κολοκύθας στο φούρνο με απαλή σως γιαουρτιού, γεμιστή κολοκύθα ή παρέα με τις πατάτες φούρνου, δίνουν χρώμα και γεύση στο πιάτο μας.

Kabocha squash 

Ένα είδος που ίσως δεν βλέπουμε πολύ συχνά στην αγορά ή στο οπωροπωλείο. Έχει πράσινο δέρμα το οποίο είναι μαλακό και μαγειρεύεται όπως και η Hokkaido. Συγκεκριμένα, έχοντας ταξιδέψει από την μακρινή Ιαπωνία, έχει περισσότερους θαυμαστές στην Ασία, αλλά δεν είναι αργά να αποκτήσει και νέους.

Έχει πιο γλυκιά γεύση από την ποικιλία Butternut με λεπτή και βελούδινη υφή αφού μαγειρευτεί. Αυτές οι ιδιότητές της, την κάνουν ιδανική παρτενέρ της γλυκοπατάτας.

Hokkaido 

Ένα μικρό είδος κολοκύθας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2 κιλά και έχεις τις ρίζες του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Θα κυριαρχήσει στη κουζίνα μας, διότι δεν είναι ανάγκη να αφαιρούμε τη φλούδα της, επειδή είναι μαλακή και μαγειρεύεται ολόκληρη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει σημαντικά το χρόνο προετοιμασίας της. 

Έχει γλυκιά και ήπια γεύση, οπότε μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε σε σούπες, πουρέ ή ακόμα και ριζότο. Ακόμα και οι πιο διστακτικοί, δοκιμάζοντάς την, έχουν την πλήρη εμπειρία της γεύσης της κολοκύθας, χωρίς να αισθανθούν ότι έχει κάποια γευστική αντίθεση με τις γεύσεις που την συνοδεύουν.

Winter Squash 

Μην σας ξεγελάει το όνομά του. Δεν είναι ένας μικρός κρυστάλλινος καρπός βγαλμένος από τα παραμύθια. Αντιθέτως, είναι ο Γολιάθ της κολοκύθας, φτάνοντας ακόμα και τα 50 κιλά. Παρόλο που αυτό έρχεται από τη μακρινή και εξωτική Νότια Αμερική, το κλίμα της Ελλάδας το ευνοεί, καθώς προτιμά το εύκρατο κλίμα της. 

Επειδή περιέχει πολύ νερό και γήινη, δροσερή επίγευση, είναι ιδανική για να φτιάξετε γλυκά με αυτή ή αν δεν θέλουμε να στεγνώσει η πίτα μας, μπορούμε να προσθέσουμε την κολοκύθα της επιλογής μας με την ποικιλία Winter Squash. 

Κολοκύθα σπαγγέτι 

Όπως μαρτυρά το όνομά της, είναι ένα είδος, του οποίου οι ίνες θυμίζουν αρκετά το αγαπημένο μας ζυμαρικό.

Έχοντας ήπια γεύση και έντονο κίτρινο χρώμα, μπορεί εύκολα να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε τα ζυμαρικά στην κουζίνα μας. Ειδικότερα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το διαβήτη ή την κοιλιοκάκη και πρέπει να αποφεύγεται η γλουτένη των σιτηρών, προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική, με λιγότερες θερμίδες και πλούτο βιταμινών. 

Τουρμπάνι του Αλλαντίν

Έχει πάρει αυτή την ονομασία από το ιδιαίτερο σχήμα της. Ένα πραγματικό στολίδι στον πάγκο μας, καθώς έχει ποικιλία χρωμάτων η σάρκα της. Λευκό, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί. 

Αν σας αρέσει η πλούσια γεύση και το άρωμα των φουντουκιών, αυτή η κολοκύθα με την πυκνή σάρκα της, θα σας εκστασιάσει. Έχοντας ιδιαίτερα ξηρή σάρκα, το μαγείρεμα στον ατμό ή σε σούπα τη βοηθάει να είναι πιο ευχάριστη  στη βρώση της. Διαφορετικά υπάρχει πάντα η επιλογή να την αναμίξουμε με την ποικιλία Winter Squash, παίρνοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.