«Οι περιπέτειες της Σταλίτσας» ξεδιπλώνονται στο παιδικό αναγνωστικό κοινό

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ήταν χειμώνας του 2005, μία ακόμη συνηθισμένη ημέρα στο σχολείο, όταν οι καθηγητές μας ενημέρωσαν για έναν Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού, ο οποίος λάμβανε χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το νερό. Το ίδιο απόγευμα στο σπίτι, γράφτηκαν «Οι περιπέτειες της Σταλίτσας» σε ένα πρόχειρο τετράδιο. Την επόμενη ημέρα είχαν κιόλας δαχτυλογραφηθεί και το παραμύθι εστάλη στον διαγωνισμό! Λίγο καιρό αργότερα, ήρθε ένα πολύ χαρμόσυνο τηλεφώνημα στο σπίτι να μας ανακοινώσει ότι η Σταλίτσα μου είχε πάρει το πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο!

Ο καιρός πέρασε γρήγορα και σήμερα, 17 χρόνια και 4 παιδικά παραμύθια μετά, η Σταλίτσα συστήνεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό της κοινό! Η έκδοση έγινε από τις εκδόσεις Ίτανος, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μου («Ο Αφρατούλης στο λαχανόκηπο» (2013) , «Η Πριγκίπισσα του Βοτανόκηπου» (2015), «Ο Ζαχαρίας και η νεράιδα Σοκολατένια»  (2019). 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Σταλίτσα είναι μία μικρή σταγόνα βροχής, η οποία ένα βράδυ χάνει την ουράνια οικογένειά της και καταλήγει στη Γη. Εκεί, ψάχνοντας ανήσυχη για την μητέρα της τη βροχή, θα συναντήσει την πανέμορφη Θάλασσα, την εντυπωσιακή Λίμνη, τον παιχνιδιάρη Ποταμό και τα αλαζονικά Ρυάκια καταλήγοντας τελικά στην πόλη όπου θα βρει την πραγματική φιλία σε δύο βρώμικες αλλά καλόκαρδες Λακκούβες. Θα καταφέρει όμως τελικά η μικρή σταγόνα να ενωθεί ξανά με την μαμά και την οικογένειά της;

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο να μάθουν για τον κύκλο του νερού στη φύση αλλά και για τη σημαντικότητα του πολύτιμου αυτού για τη ζωή αγαθού. Επιπλέον, η τρυφερή ιστορία της Σταλίτσας ευαισθητοποιεί τους μικρούς αναγνώστες σε θέματα διαφορετικότητας και εκφοβισμού ενώ τους μεταφέρει τα συναισθήματα του σεβασμού, την αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης. 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.itanosbooks.gr/el/paidika-biblia/oi-peripeteies-ths-stalitsas 

Η έκδοση υποστηρίχθηκε από τα φροντιστήρια Διακρότημα Ηρακλείου Κρήτης και το οπωροπωλείο Λαχανόκπος.

Η επίσημη παρουσίαση

«Οι περιπέτειες της Σταλίτσας» συστήθηκαν στο αναγνωστικό κοινό πριν λίγες ημέρες χαρίζοντας χαμόγελα και υπέροχα συναισθήματα χαράς. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης και ήταν πραγματικά ιδιαίτερη και διαφορετική. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη ροή του βιβλίου μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο, το οποίο πλαισιώνονταν από μουσική και σύγχρονο χορό. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές ηλικίας 10- 17 ετών υπό την καθοδήγηση της συγγραφέως Ειρήνης Μαθιουδάκη και της θεατρολόγου Εμμέλειας Τσιώτη.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…