“Οι ορμόνες θα φταίνε”: Τι ισχύει για τον γυναικείο οργανισμό;

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι περισσότεροι από εμάς τις συνδέουμε με την περίοδο και την ακμή, όμως έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν ακόμα και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Μαθαίνουμε τις βασικές «γυναικείες» ορμόνες καθώς και με τι μπορεί να συνδέεται η έλλειψή τους.

Μελέτες αποδεικνύουν πως οι ορμόνες έχουν πολλαπλό ρόλο καθώς μόνο εφόσον «συνεργάζονται» αρμονικά έχουμε ισορροπημένη λειτουργία στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρακάτω θα εκτεθούν οι συνέπειες της μη εύρυθμης λειτουργίας τους στον γυναικείο (κατά κύριο λόγο) οργανισμό.

Οιστρογόνα

Σε αυτά οφείλονται τα θηλυκά χαρακτηριστικά: η οιστρόνη και η ήπια οιστριόλη παράγονται στις ωοθήκες τα γόνιμα χρόνια μας μέχρι την εμμηνόπαυση και μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον βοηθούν στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, γι’αυτό εξάλλου προλαμβάνουν την εμφάνιση κατάθλιψης και κρίσεων πανικού. Η έλλειψή τους μπορεί να συνδέεται με: κύστεις στο στήθος και ξηρότητα κόλπου.

Τεστοστερόνη

Μπορεί να θεωρείται μια αντρική ορμόνη, αλλά έχει μεγάλη σημασία και για τις γυναίκες: αυξάνει τη λίμπιντο, χαρίζει αίσθημα ευεξίας, ενέργεια, μυϊκή μάζα. Η έλλειψή της ισοδυναμεί συχνά με αίσθημα κόπωσης και μειωμένη ζωτικότητα.

Προγεστερόνη

Θεωρείται σημαντική για τη σύλληψη, αλλά και την προστασία της εγκυμοσύνης. Έχει ηρεμιστική δράση, μειώνει την ανησυχία και βοηθά στον ύπνο. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης, οι γυναίκες τείνουν να φουσκώνουν και να έχουν κατακράτηση υγρών. Το στήθος πρήζεται, ενώ συχνά εμφανίζεται πονοκέφαλος. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψή της είναι η κυκλοθυμία, ημικρανία και κατάθλιψη, ακμή και πολυκυστικές ωοθήκες.

Θυρεοειδοτρόπος

Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι σημαντική μόνο επειδή ρυθμίζει το μεταβολισμό. Η υπολειτουργία του συνδέεται με κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, ανεξήγητη κόπωση, προσθήκη βάρους, τριχόπτωση κλπ. Συνίσταται έλεγχός της θυοξίνης (TSH), της Τ4, αλλά και της Τ3, ώστε να φανεί αν ευθύνονται για κόπωση και υπογονιμότητα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…