Οι ορμόνες που ρυθμίζουν τη ζωή της γυναίκας

Συντάκτης: Flowmagazine

Υπάρχει ένα πλήθος ορμονών που επηρεάζουν τη γυναίκα στις διάφορες φάσεις της, όπως, για παράδειγμα, όταν περιμένει να αδιαθετήσει. Υπάρχουν διάφορες γυναικείες ορμόνες, που η καθεμιά, όπως θα δούμε παρακάτω, έχει τον ρόλο της.

Oιστρογόνα

Τα οιστρογόνα, που η παραγωγή τους εξαρτάται από την υπόφυση, είναι από τις πιο πολύπλοκες ορμόνες όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες. Τα οιστρογόνα της γυναίκας παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση.

Γοναδοτροπίνη

Η γοναδοτροπίνη παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ρυθμίζει την έκκριση όλων των θηλυκών ορμονών. Ελέγχει την παραγωγή και τα επίπεδα οιστρογόνου.

Σεροτονίνη

Μερικές φορές η σεροτονίνη αποκαλείται το “χάπι της ευτυχίας” επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία.

Θυρεοτροπίνη

Ρυθμίζει την έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς που ελέγχουν την κατανάλωση οξυγόνου στον οργανισμό, καθώς και το μεταβολισμό (μεταβολικό ρυθμό).

Ωοθυλακιοτροπίνη

Ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο (σε συνδυασμό με την LH) και την έκκριση θηλυκών γεννητικών ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη).

Αυξητική ορμόνη

Ρυθμίζει την ανάπτυξη του σώματος, όταν βρισκόμαστε στην παιδική ηλικία.

Προλακτίνη

Προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τα στήθη.

Αντιδιουρητική

Ρυθμίζει το ισοζύγιο υγρών του σώματος (πόσο νερό πρέπει να πιούμε για να μην φύγουν τα θρεπτικά συστατικά του αίματος και πόσο πρέπει να ουρήσουμε).

Τεστοστερόνη

Τα σωστά επίπεδά της διατηρούν, προστατεύουν και ενισχύουν τη σεξουαλικότητα της γυναίκας και προφυλάσσουν τις ερωτογενείς της ζώνες από τη φθορά του χρόνου.

Ωκυτοκίνη

Λειτουργεί ως σημαντικός ρυθμιστής της παραγωγής γάλακτος.

Ιρισίνη

Απελευθερώνεται με τον ιδρώτα, μετατρέποντας τα λιποκύτταρα σε κύτταρα καφέ λίπους που καίνε θερμίδες.

Πηγή: pink.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…