Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι νέες τεχνολογίες έρχονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να καλύψουν τα προβλήματα των ηλικιωμένων και να τους κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιφέρει πολλές σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Από τα smartphones μέχρι τους υπολογιστές και μέχρι και τις αυτόματες σκούπες ρομπότ, η τεχνολογία πλέον έχει εξελιχθεί ώστε να καλύπτει κάθε σύγχρονη ανάγκη. Αυτό πλέον το έχουν αντιληφθεί και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι σιγά-σιγά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τί μπορεί να τους προσφέρει η επαφή τους με την σύγχρονη τεχνολογία.

Τα νούμερα και τα στατιστικά δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ξεκινούν να χρησιμοποιούν κινητό ή τάμπλετ. Η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι τεράστια και σε μερικές περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 30%.

Πώς να τους εκπαιδεύσετε

Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων στην νέα τεχνολογία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μερικές φορές ακόμα και η περιήγηση στο διαδίκτυο γίνεται πραγματικός άθλος. Πρέπει τα πράγματα να τα πάρουμε από την αρχή και να εξηγήσουμε την χρήση βασικών εφαρμογών όπως το  Firefox, τοGoogle, το Μessenger, το You tube και την διαχείριση κλήσεων. Αυτά είναι τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να αναζητήσει και να ψάξει ο ηλικιωμένος οποιαδήποτε πληροφορία τον ενδιαφέρει να μάθει ή να δει βίντεο που να τον επιμορφώνουν.

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

Επιπλέον είναι ωφέλιμο να τους μάθετε βήμα προς βήμα την χρήση των κινητών και των tablet, ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιούν ανά περίπτωση και το πώς να ανοίγουν βασικές εφαρμογές. Χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι να σημειώνουμε τις χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι ενήλικες να τις θυμούνται. Ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι ηλικιωμένοι είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων τους.


Διαβάστε Επίσης: Φοιτητές διδάσκουν τις νέες τεχνολογίες σε ηλικιωμένους


Σε τι βοηθάνε έναν ηλικιωμένο οι νέες τεχνολογίες

Αρχικά τον βοηθούν στο να κρατά μια επαφή με τον έξω κόσμο και να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα τον κρατούν σε μια επαφή με τους φίλους του, τους συγγενείς τους και όσους έχει ανάγκη και μπορούν να τον βοηθήσουν. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν από εκεί τα ψώνια της εβδομάδας, να πληρώσουν του λογαριασμούς τους, να κρατήσουν σημειωματάριο, ή ακόμα και να παίξουν παιχνίδια τα οποία κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση.

Κινητά τηλέφωνα

Τα καινούρια τηλέφωνα διαθέτουν αρκετές εφαρμογές οι οποίες βοηθούν τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Μπορεί ο ηλικιωμένος να επιλέξει την πλοήγηση στην γλώσσα που νιώθει καλύτερα, ηχητική πλοήγηση για ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης και μπορεί να χρησιμοποιήσει εφαρμογές  όπως Skype, Viber, Μessenger με τα οποίες μπορεί να κάνει βιντεοκλήση με συγγενείς και φίλους, να κρατήσει ημερολόγιο ηλεκτρονικά και να ανιχνεύσει την σωματική του δραστηριότητα, ώστε να κρατά ένα αρχείο και να μπορεί να βάλει στόχους και να παραμένει δραστήριος.

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ηλικιωμένων


Διαβάστε Επίσης: Ηλεκτρονικό σύστημα μελετά τους ηλικιωμένους στην οδήγηση


Tablet

Είναι χρήσιμα γιατί είναι αρκετά μεγάλα και ευδιάκριτα για ανθρώπους οι οποίοι έχουν οπτικά προβλήματα, μπορεί να είναι πιο βολικό για να δει βίντεο κανείς ή να αναζητήσει πληροφορίες για πράγματα τα οποία αφορούν τον εκάστοτε ηλικιωμένο ή να κάνει κάποια βιντεοκλήση μέσα από την κάμερα την οποία διαθέτει. Επιπλέον, είναι δύσκολο να χαθεί λόγω του μεγέθους του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία ως ημερολόγιο ή ακόμα και ως σημειωματάριο. Μάλιστα μερικά από αυτά διαθέτουν γραφίδα, ώστε ο ηλικιωμένος να μπορεί να σημειώσει χειροκίνητα αυτά τα οποία χρειάζεται.

Πως μπορεί ένας ηλικιωμένος να μάθει

Η διαδικασία μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε. Πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν και να τον βοηθήσετε να μάθει να χρησιμοποιεί στην αρχή βασικές εφαρμογές και ρυθμίσεις. Επίσης το να κρατάτε σημειώσεις για τον ηλικιωμένο είναι σημαντικό όπως επίσης και να έχετε την υπομονή να του δείξετε αρκετές φορές κάποια πράγματα μέχρι να γίνουν κατανοητά. Επίσης σημαντικό βήμα είναι να αρχίζει και αυτός βήμα- βήμα να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Όσο περισσότερο τις χρησιμοποιεί τόσο πιο καλά και γρήγορα θα τις μάθει.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.