Οι νέες “έξυπνες” τεχνολογίες για την ανανεώσιμη ενέργεια

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Οι νέες Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «κλέβουν» το ενδιαφέρον του πλανήτη… με τους ερευνητές να ψάχνουν για νέες τεχνολογίες που θα φέρουν τα πάνω-κάτω στους ηλιακούς συλλέκτες και τις ανεμογεννήτριες. Είτε μέσα από πρωτότυπες μπαταρίες, είτε με άλλες τεχνολογικές ανακαλύψεις θα προσπαθήσουν να αποθηκεύσουν ενέργεια όλες τις εποχές του χρόνου. Με άλλα λόγια, γίνονται πειράματα και έρευνες για να εντοπίσουν τον τρόπο απόκτησης ηλιακής ενέργειας μέσα στο σκοτεινό χειμώνα και αιολικής ενέργειας κατά τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού…

Επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ώστε να επιτρέψουν στα αγροκτήματα να παράγουν σταθερά αιολική και ηλιακή ενέργεια. Στη Βρετανία η πρώτη επιχείρηση έγινε τον Αύγουστο, όταν εγκατέστησαν στα γνωστά Orkney Islands την πρώτη μπαταρία μεγάλης κλίμακας που φτάνει τα 2 megawatts. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει 10.000 φορές περισσότερη ενέργεια από μια μπαταρία iPad. Παράλληλα, στο Τέξας, η εταιρεία Duke Energy άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί μια πολύ πιο ισχυρή μπαταρία, η οποία εγκαταστάθηκε σε ένα αιολικό πάρκο της περιοχής και αγγίζει τα 36 megawatts.

Παράλληλα, στη Γερμανία δε σταματούν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, βλέποντας με διαφορετική ματιά τον αέρα που συμπιέζεται σε υπόγεια σπήλαια. Ειδικότερα, οι ειδικοί ερευνούν το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αέρας είναι ικανός να “απελευθερωθεί” μέσα από ανεμογεννήτριες με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει ηλεκτρική ενέργεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος, η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις για ηλιακούς συλλέκτες, που φτάνουν τα €50.000.000, ώστε οι κάτοικοι να μη διστάσουν να τους εγκαταστήσουν στις ταράτσες των σπιτιών τους.

Το συμπέρασμα των ερευνών είναι ένα… ότι μόνο η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να ρίξει “φως” στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας. Οι επαναστατικές μπαταρίες μπορεί να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς η εξέλιξή τους σε πιο φθηνές και ανθεκτικές είναι σχετικά περιορισμένη. Σύμφωνα με τον δρ Nicolosi του Trinity College, η πρόοδος στην τεχνολογία που ασχολείται με την αποθήκευση ενέργειας, όπως είναι οι μπαταρίες, μπορεί να μη γίνει εμφανής για πολλά χρόνια. “Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου η έρευνα έχει γίνει παραγωγική, αλλά δεν έχει ακόμη ούτε αναπτυχθεί, ούτε εφαρμοστεί πρακτικά”, δηλώνει ο δρ Nicolosi στη New York Times.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.