Οι μύθοι της αντισύλληψης που πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η αντισύλληψη είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας, το οποίο θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους, ειδικά εν έτει 2018. Αντί αυτού, παρατηρούμε γύρω μας μία σχετική άγνοια, ειδικότερα στα άτομα μικρότερων ηλικίων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, όσο καλά και αν γνωρίζουμε τις μεθόδους αντισύλληψης που υπάρχουν σήμερα, το γεγονός ότι η επιτυχία τους δεν αγγίζει το 100% μας κάνει πάντα να αγχωνόμαστε για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Έτσι, καταλήγουμε να αμφισβητούμε συνεχώς τον σύντροφό μας ή τον ίδιο μας τον εαυτό για το αν έγιναν όλα σωστά και όπως θα έπρεπε. Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένοι μύθοι σχετικά με την αντισύλληψη, τους οποίους ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε μαζί.

  • Το «τράβηγμα» είναι αρκετό

Σίγουρα πρόκειται για μύθο που για κάποιον ακατανόητο λόγο εξακολουθεί να υπάρχει. Όχι, η τεχνική του «τραβήγματος», της διακοπής της συνουσίας, δηλαδή, πριν τον οργασμό, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εγκυμοσύνη. Τα προ-οργασμικά υγρά του άνδρα περιέχουν σπέρμα—σε μικρότερη συγκέντρωση μεν, αλλά αρκετά ικανά για γονιμοποίηση, δε.

  • Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όσο θηλάζεις

Πρόκειται για έναν μύθο, ο οποίος άνθισε ιδιαίτερα στη χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο θηλασμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ωορρηξία, συνεπώς μία θηλάζουσα μητέρα δεν είναι εξ’ ορισμού προστατευμένη από μία επόμενη εγκυμοσύνη.

  • Το εσωτερικό πλύσιμο σκοτώνει το σπέρμα

Αυτό δεν είναι  ψέμα 100%. Ναι, το εσωτερικό πλύσιμο με χλιαρό νερό μπορεί να σκοτώσει το σπέρμα, αλλά όσο από αυτό το σπέρμα πρόλαβε να περάσει από τον τράχηλο της μήτρας θα γλυτώσει. Συνεπώς, η κολπική πλύση δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…