Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις μιας κατοικίας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Κάθε σπίτι δεν είναι μόνο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, αλλά και μια σημαίνουσα εγκατάσταση μηχανολογικών εφαρμογών. Η θέρμανση, ο ανελκυστήρας, οι σωληνώσεις, τα ηλεκτρολογικά και η γκαραζόπορτα είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα μηχανολογικά ζητήματα.

Το μηχανολογικό σχέδιο

Κάθε οικοδομή, προκειμένου να εκδοθεί άδεια δόμησης, συνοδεύεται από πλήρη σειρά ηλεκτρομηχανολογικών σχεδίων καθώς και τευχών υπολογισμών και τεχνική έκθεση, όπου περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες, οι διαστάσεις, τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. 

Με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού ο μηχανολόγος επιλέγει τις διατομές των σωληνώσεων της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αλλά και το είδος των ηλεκτρολογικών σωλήνων και καλωδίων. 

  • Για τη θέρμανση υπολογίζονται τα είδη των θερμαντικών σωμάτων και ο εξοπλισμός του λεβητοστασίου. 
  • Για τον ανελκυστήρα σχεδιάζεται η εγκατάσταση μέσα στο κοβούκλιο του ασανσέρ και οι προδιαγραφές του θαλάμου. 
  • Για την γκαραζόπορτα γίνεται αναφορά στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει. 

Όπως σε όλες τις οικοδομικές μελέτες έτσι και στα μηχανολογικά, ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τεχνικούς κανονισμούς και τεχνικές οδηγίες, σύμφωνα με την τρέχουσα γνώση και πρακτική. Σκοπός είναι να λειτουργούν όλα στην εντέλεια και για πολύ καιρό, χωρίς βλάβες και επισκευές. Ασφαλώς όλα έχουν ένα χρόνο ζωής ο οποίος επηρεάζεται από την καλή χρήση και τη σωστή συντήρηση

Μια σωστή μηχανολογική μελέτη λύνει τα χέρια των υπόλοιπων μελετητών και επιτρέπει στον εργολάβο να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου.

Η άρτια κατασκευή

Η κατασκευαστική τελειότητα παίζει ρόλο. Μια μελέτη είναι κείμενα, σχέδια και υπολογισμοί. Στην κατασκευή πρέπει να ακολουθηθούν οι εθνικές τεχνικές προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) και να μην υπάρξουν λάθη ή αμέλειες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρηθεί η εγκεκριμένη μελέτη και να γίνουν σεβαστές οι σχετικές προδιαγραφές. Τα υλικά από πιστοποιημένους προμηθευτές και η εργασία από πιστοποιημένους εγκαταστάτες είναι η πιο σοφή επιλογή για να γίνουν όλα σωστά, γρήγορα και χωρίς ποιοτικά σφάλματα.

Η απέραντη αγορά

Η εμπορική αγορά διαθέτει πλήθος προϊόντων και μηχανολογικών εφαρμογών με σημαντικές διαφορές στην ποιότητα και στις τιμές. Επειδή το σπίτι μας είναι μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή μας, καλό είναι να δίνουμε έμφαση σε ποιοτικά προϊόντα με ανταγωνιστικές τιμές. Για παράδειγμα ένας καλός λέβητας μπορεί να κρατήσει περισσότερα χρόνια. Μια ποιοτική μπαταρία νερού είναι διακοσμητικό στοιχείο για την κατοικία μας και δε χαλάει εύκολα. 

Χρειάζεται μελέτη και συζήτηση για την επιλογή του τελικού προμηθευτή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα και από το after sales service, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το χρόνο ζωής, αλλά και τις δυνατότητες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. 

Σωστό είναι να κρατάμε φυλλάδια και πιστοποιητικά των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για το κτίριο μας, ώστε να γνωρίζουμε τις οδηγίες συντήρησης, την εγγύηση που έχουν και τα πιθανά ανταλλακτικά.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…