Οι μελανιές στο δέρμα μπορούν να είναι ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Το δέρμα μας είναι το μοναδικό όργανο του σώματος το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι εκείνο το οποίο αποκωδικοποιεί τα γεγονότα που υφίσταται το σώμα μας και προστατεύει, παράλληλα, τα εσωτερικά μας όργανα.

Μπορούν οι μελανιές στο δέρμα να μας προειδοποιήσουν για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας; Και αν ναι, πότε πρέπει να ανησυχήσει κάποιος;

Γιατί εμφανίζονται οι μελανιές στο σώμα;

Οι μελανιές εμφανίζονται στο δέρμα συχνά και έχουν συνήθως μπλε, κίτρινο ή μαύρο χρώμα ή έναν συνδυασμό και των δύο. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ανησυχία για την εμφάνισή τους στο δέρμα και αναρωτιούνται για το ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες. Ας δούμε τις κυριότερες:

  • Έντονη σωματική δραστηριότητα ή πρόκληση τραυματισμού: Η άσκηση, όπως και διάφοροι τραυματισμοί μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μελανιών στο δέρμα. Τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβη εκείνη τη στιγμή και αφού το αίμα διαρρεύσει, τότε σχηματίζεται μία μελανιά.
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στη δημιουργία μελανιών στο δέρμα, κυρίως στους ενήλικες.
  • Διαβήτης: Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη εμφανίζουν συχνά μώλωπες στο δέρμα, απόρροιας των προβλημάτων που αυτός δημιουργεί στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι μελανιές στο δέρμα μπορούν να είναι ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας;

  • Έλλειψη βιταμινών: Η έλλειψη βιταμινών όπως Β12, C, K, όπως και έλλειψη φυλλικού οξέος, επιφέρει πολλές φορές αρνητικές συνέπειες και στο δέρμα.
  • Παρενέργειες από φάρμακα: Πολλά φάρμακα είναι εξαιρετικά δυνατά και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πήξη του αίματος, με συνέπεια να εμφανιστούν μώλωπες στο δέρμα.
  • Διάφορες αιματολογικές παθήσεις: Σοβαρές παθήσεις του αίματος, όπως θρομβοπενία, λευχαιμία ή αιμοφιλία, όπως και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων, επηρεάζουν αρνητικά και το δέρμα.

Οι ανεξήγητες μελανιές μπορεί να αποβούν σωτήριες, καθώς μπορεί να μας προειδοποιούν για κάποιο πρόβλημα υγεία και να θέλουν να μας δραστηριοποιήσουν στο να βρούμε τα αίτιά τους. Καλό είναι να μην τις παίρνουμε αψήφιστα και αν παρατηρούμε πως εμφανίζονται συχνά, να απευθυνόμαστε σε δερματολόγο.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…