Οι λάθος συμβουλές σε ένα άτομο με κατάθλιψη

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Όταν δίνουμε συμβουλές σε κάποιον, για οποιοδήποτε θέμα, ζούμε στο μύθο ότι βοηθάμε αυτό το άτομο εκείνη τη στιγμή. Μήπως να ανακαλύψουμε και την πραγματικότητα;

Η παρόρμηση του να δίνουμε συμβουλές σε αγαπημένα μας πρόσωπα είναι πολύ ισχυρή. Ειδικά όταν τα βλέπουμε για καιρό να υποφέρουν και πιθανότατα να έχουν κατάθλιψη, εκεί η ανάγκη μας να τα βοηθήσουμε γίνεται εμμονή. Έτσι δίνουμε άστοχες συμβουλές, με σκοπό να τα ενθαρρύνουμε, που περισσότερο κακό κάνουν, παρά καλό.

Μήπως να το ξανασκεφτούμε την επόμενη φορά που μας «τρώει η γλώσσα μας» να δώσουμε τη δική μας θετική συμβουλή; Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας που υποφέρουν από κατάθλιψη, προτρέψτε τους να επισκεφτούν έναν ειδικό. Ας είναι αυτή η μοναδική σας «συμβουλή».

Οι χειρότερες συμβουλές όπως θα παρατηρήσετε, εκτός ότι ακούγονται σαν πατρονάρισμα, πέρα από συμβουλή, είναι όλες διατυπωμένες σε 2ο ενικό. Αυτό σας κάνει να ακούγεστε απομακρυσμένοι από το πρόβλημα του άλλου, που μιλάνε με ύφος ειδικού, χωρίς να είναι. Ανακαλύψτε μια διαφορετική διατύπωση και δείτε αν έχετε καλύτερη ανταπόκριση έτσι.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι όσο καλή πρόθεση κι αν έχετε, όταν δίνετε συμβουλές θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι για την εγκυρότητα της συμβουλής σας. Είστε;

«Βγες έξω, διασκέδασε, πιες ένα ποτό και ξέχασέ το»

Μια νύχτα έξω δεν είναι θεραπεία για καμία κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια κακή ημέρα. Είναι 100 κακές ημέρες, όλες μαζί, χωρίς φανερό τρόπο διαφυγής.

Τι μπορείτε να πείτε εναλλακτικά: Θα ήθελα πολύ να περάσω λίγο χρόνο μαζί σου και είμαι πρόθυμος να προσφέρω τον ώμο μου για να στηριχτείς. Μήπως να πιούμε έναν καφέ να τα πούμε;

«Απλώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις»

Κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΙ… κάθε μέρα… όσο καλύτερα μπορεί. Το να πείτε κάτι τέτοιο, είναι σαν να τους υποβιβάζετε και μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν σαν να μην είναι αρκετά καλοί.

Τι μπορείτε να πείτε εναλλακτικά: Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζεις μόνος/μόνη. Είμαι εδώ για σένα.

«Θα αισθάνεσαι καλύτερα αύριο»

Αυτό στ’ αλήθεια που το ξέρετε; Όσο καλό κι αν ακούγεται και ενθαρρυντικό, είναι καταστροφικό όταν θα ξημερώσει η επόμενη μέρα και θα διαψευστείτε.

Επίσης δεν είναι δίκαιο, γιατί βάζει μεγάλη πίεση σε αυτόν που ήδη υποφέρει καθημερινά, να νιώσει καλύτερα την επόμενη μέρα. Μα, αν μπορούσε δεν θα το έκανε από μόνος του; Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που εξαφανίζεται σε μια μέρα.

Τι μπορείτε να πείτε εναλλακτικά: Προχώρα βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα και θα είμαι δίπλα σου σε όλη την πορεία.

«Άλλοι άνθρωποι το βιώνουν πολύ χειρότερα από εσένα».

Το να έχει κάποιος άλλος προβλήματα, δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα δικά σου. Επίσης και το να ξέρεις ότι και άλλοι βιώνουν χειρότερα την κατάθλιψη, για ποιο λόγο θα έπρεπε να σε παρηγορεί; Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού η κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να πείτε εναλλακτικά: Λυπάμαι πολύ που πονάς. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…