Οι ξηροί καρποί και η επίδρασή τους στον οργανισμό μας

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας, καθώς έχουν να μας προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν και στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Το καλό με τους ξηρούς καρπούς είναι πως καταναλώνονται εύκολα για σνακ, επιδόρπιο ή ακόμα και ως υλικό στο κύριο μενού μας.

Μάλιστα η κατανάλωση των ξηρών καρπών βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οφέλη έχουν βρεθεί στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ποιοι είναι όμως οι πιο θρεπτικοί;

  • Φιστίκια (Αράπικα, Αιγίνης)

Τα φιστίκια είναι εξαιρετικές πηγές 2 βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Είναι ιδανικά μάλιστα για να αυξήσουμε τα επίπεδα πρωτεΐνης στην διατροφή μας. Ανά μερίδα (συνήθως 30 γρ) δίνουν 150-160 θερμίδες, ενώ χαρίζουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα συγκεκριμένα ωστόσο δίνουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από άλλους ξηρούς καρπούς, όμως πρόκειται για καλά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Για παράδειγμα τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν με 654 θερμίδες. Μια ιδανική μερίδα είναι τα 30 γραμμάρια.

  • Καρύδια Μακαντάμια

Τα συγκεκριμένα καρύδια είναι πλούσια σε θειαμίνη, δηλαδή βιταμίνη Β1, μαγγάνιο και χαλκό, αλλά και καλά μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Στα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 204 θερμίδες.

  • Φουντούκια

Τα φουντούκια θεωρούνται πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Μάλιστα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μια χούφτα αντιστοιχεί περίπου σε 177 θερμίδες.

  • Κάσιους

Τα κάσιους έχουν τον περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Ανά 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 160 θερμίδες.

  • Κουκουνάρι

Τα κουκουνάρια εμπεριέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγνησίου. Στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως ένα λιπαρό οξύ που εξάγεται από ορισμένα είδη κουκουναριών, το πινολενικό οξύ, ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, διαμέσου της δράσης του σε 2 ορμόνες που ελέγχουν τον κορεσμό.

Τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 190 θερμίδες.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος είναι πολύ χαμηλή, ενώ δεν εμπεριέχουν καθόλου χοληστερόλη.

Τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 165 θερμίδες.

Τέλος είναι καλό να γνωρίζεις πως οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι και σε άλλα βιοδραστικά συστατικά τα οποία είναι ωφέλιμα στην καλή υγεία. Περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη και συχνά έχουν υψηλό περιεχόμενο L-αργινίνης. Η L-αργινίνη συμβάλλει στην καλύτερη αγγειακή λειτουργία.

Σίγουρα οι ξηροί καρποί είναι κάτι που αξίζει να βάλεις στην διατροφή σου χωρίς δεύτερη σκέψη!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.