Οι κουζίνες της μακρινής Κίνας

Συντάκτης: Χριστιάννα Αμιράλη

Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν πολλοί λαοί, οπως οι ανατολικοί, που κάποιες τροφές είναι απαγορευμένες λόγω θρησκείας. Π.χ Εβραίοι και Μουσουλμάνοι απαγορεύεται να καταναλώνουν χοιρινό και οι ινδουιστές βοδινό.

Από την άλλη, οι Κινέζοι και οι Γιαπωνέζοι δεν έχουν καμμία απαγορευμένη τροφή. Καταναλώνουν στην κυριολεξία τα πάντα και έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία τροφών στον κόσμο.

Στην Κίνα το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκαλείται και ένατη τέχνη.

Στην κινέζικη κουζίνα έχουν καθιερωθεί οκτώ διαφορετικά στυλ φαγητού ανάλογα με την επαρχία απο όπου κατάγονται. Είναι χαρακτηριστικά φαγητά και απευθύνονται σε διάφορα γούστα.

Η προετοιμασία των υλικών είναι όμως το σημαντικότερο στάδιο στη παρασκευή ενός φαγητού, ενώ το μαγείρεμα είναι σύντομο. Τα λαχανικά,τα θαλασσινά, το ρύζι είναι τα πιο διαδεδομένα και το γουόκ το πιο δημοφιλές σκεύος μαγειρέματος με κοίλες πλευρές, ιδανικό για τηγάνισμα.

Το παραδοσιακό κινέζικο φαγητό διακρίνεται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

Το φαγητό του Πεκίνου και Σαντόγκ, της Καντόνας, της Σαγκάης και της Σιτσουάν.

Φαγητό Πεκίνου και Σαντόγκ: προέρχεται απο τις ψυχρότερες περιοχές της Κίνας. Εδώ παράγονται πολλά δημητριακά καθώς και το ψωμί στον ατμό, τα ζυμαρικά νουντλ που αντικαθιστούν το ρύζι και βέβαια η διάσημη πάπια Πεκίνου, τραγανή και ψητή με κρεμμύδια και σάλτσα απο δαμάσκηνα. Άλλη συνταγή είναι το κοτόπουλο του ζητιάνου, που είναι τυλιγμένο σε φύλλα και ψήνεται στη χόβολη. Και τα δύο πιάτα πεντανόστιμα. Επίσης σπεσιαλιτέ της Σαντόγκ είναι σούπα απο φωλιά πουλιών, κυπρίνοι με γλυκόξινη σάλτσα τηγανισμένοι σε καυτό λάδι.

Καντονέζικη κουζίνα: είναι η πιο γνωστή σε μας, γιατί την προτιμάνε στην Ευρώπη και προήλθε απο το Χόνγκ Κόνγκ με τους μετανάστες. Είναι πολύ νόστιμη κουζίνα που χρησιμοποιεί γλυκόξινες σάλτσες και φαγητά στον ατμό. Γνωστή η σπεσιαλιτέ ντριμ σουμ που είναι μικρές κρέπες που αποτελούνται απο θαλασσινά, κρεατικά και γλυκά. Η καντονέζικη κουζίνα όμως είναι διάσημη και για το ότι κατάφερε να μετατρέψει οτιδήποτε σε φαγώσιμο, όπως φίδι, γάτα, σκύλο, κατσαρίδες και οτιδήποτε άλλο που για μας είναι αηδιαστικό.

Στη πραγματικότητα όμως η κουζίνα της Καντόνας είναι πολύ κοντά στη χορτοφαγία και γενικά στην υγιεινή διατροφή, αφού χρησιμοποιεί πολύ μικρές ποσότητες ψαριού και κρέατος και επιμένει περισσότερο στο ρύζι, στα νουντλ και τα λαχανικά.

Η κουζίνα της Σαγκάης: είναι συνήθως λιπαρή, με πολλά θαλασσινά και μαριναρισμένα κοτόπουλα και χέλια. Χρησιμοποιεί επίσης πολλά κρύα πιάτα σαν ορεκτικά.

Η κουζίνα της Σιτσουάν:βασίζεται στα καυτερά και πικάντικα φαγητά και οι σπεσιαλιτέ της περιλαμβάνουν βατραχοπόδαρα, καπνιστή πάπια στα κάρβουνα. Επίσης γαρίδες με σκόρδο. Μέρος της γευστικής εμπειρίας, να μην ξεχνιόμαστε, είναι και τα ξυλάκια αντί για πηρούνια. Μην τα παραλείψουμε. Ανακαλύψτε μια συναρπαστική ποικιλία παιχνιδιών και ζήστε μια μοναδική εμπειρία στο πηγαίνετε στο Stake Casino . Μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον ενθουσιασμό και να κερδίσετε μεγάλα βραβεία καθώς παίζετε στο Stake Casino.

Εκτός όμως των φαγητών υπάρχει και η παράδοση του τσαγιού, το οποίο είναι αυτοφυές στην Κίνα και ανακαλύφτηκε απο έναν γεωργό τυχαία το 2700πχ. Το τσάι είναι κομμάτι της καθημερινότητας των Κινέζων και παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική τους ζωή.

Τέλος στην Ελλάδα η κινέζικη κουζίνα είναι απο τις αγαπημένες έθνικ κουζίνες καθώς είναι νόστιμη, υγιεινή και απο τις παλαιότερες κουζίνες στον κόσμο. Και το κυριότερο, αντιπροσωπεύει τον κινέζικο πολιτισμό.

Συντάκτης: Χριστιάννα Αμιράλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.