Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται πότε το παιδί τους πρέπει να μπουσουλήσει, να καθίσει ή να περπατήσει. Κάθε παιδί …
Οι κινητικές δραστηριότητες και η σημασία τους στην ανάπτυξη του παιδιού
Είναι σημαντική η φυσική αγωγή στα παιδιά; Τι προσφέρει στην υγεία τους; Και ποιες είναι οι δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη;
Η αξία της κίνησης στη δημιουργία ενός υγιούς οργανισμού
Η κίνηση είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής του μικρού παιδιού. Είναι το μέσο μάθησης, ο αποτελεσματικότερος και διασκεδαστικότερος τρόπος ανάπτυξης των νοητικών ικανοτήτων του. Μέσα από την κίνηση εξερευνά το περιβάλλον και αποκτά νέες εμπειρίες και γνώσεις. Τα παιδιά διαθέτουν αστείρευτη ενέργεια και αναζητούν ανελλιπώς τρόπους να την εκτονώσουν.
Μέσα από τις κινητικές δραστηριότητες το παιδί δοκιμάζει τα όριά του και γίνεται σταδιακά ανεξάρτητο. Η κίνηση σημαίνει εξερεύνηση, επικοινωνία, ευχαρίστηση, ελευθερία, ασφάλεια. Τα παιδιά θα πρέπει καθημερινά να συμμετέχουν σε κινητικές δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Με τη σωματική άσκηση κατακτάται και η αδρή κινητικότητα.
Η φυσική αγωγή αντιμετωπίζεται ως ένα εργαλείο για την προώθηση της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών.
Πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν απλούς κανόνες. Ακόμη, είναι σημαντικό τα παιδιά να αναγνωρίζουν τη σχέση άσκησης και ξεκούρασης.
Κινητικά παιχνίδια
- Πέταγμα και πιάσιμο της μπάλας
- Ισορροπία με μπαλόνι: Γινόμαστε ζευγάρια και τοποθετούμε ανάμεσα στις κοιλιές μας ένα μπαλόνι. Στόχος του παιχνιδιού είναι να προχωρήσει το ζευγάρι μέχρι τον τερματισμό χωρίς να πέσει το μπαλόνι.
- Παντομίμα για μικρά παιδιά: Μπορούμε να αναπαραστήσουμε διάφορα επαγγέλματα.
- Μαντήλια: Τοποθετούμε στην πλάτη μας μαντήλια για ουρές. Προσπαθούμε να πιάσουμε την ουρά του άλλου, προστατεύοντας παράλληλα και τη δική μας.
- «Θα πάω για αρκούδες»: Όλοι μαζί περπατάμε προς τη σπηλιά. Όμως η διαδρομή έχει πολλά εμπόδια. «Θα πάω για αρκούδες, θα πάω για αρκούδες. Δεν φοβάμαι εγώ. Οχ, ένα ποταμάκι! Τι θα κάνουμε παιδιά; Πρέπει να πηδήξουμε (πηδάμε όλοι μαζί). Οχ, ένα βουνό! Πρέπει να σκαρφαλώσουμε (σηκώνουμε ψηλά τα χέρια σαν να σκαρφαλώνουμε). Οχ, μια θάλασσα! Πρέπει να κολυμπήσουμε…». Μπορούμε να προσθέσουμε με τη φαντασία μας και άλλα φυσικά εμπόδια.
- Χαρτοπόλεμος: Φτιάχνουμε πολλά μπαλάκια από χαρτόνι. Δένουμε στη μέση ένα μεγάλο σεντόνι ως διαχωριστικό δύο πλευρών. Και οι δυο πλευρές πρέπει να ξεφορτωθούν γρήγορα όλα τα μπαλάκια τους πετώντας τα στην αντίπαλη πλευρά. Κερδίζει η ομάδα με τα λιγότερα μπαλάκια.
- Παιχνίδι ταχύτητας: Δύο παίκτες στην αφετηρία και με το 1,2,3 ξεκινάμε. Ποιος θα φθάσει πρώτος;
- Γάτες και ποντίκια: Υποδυόμαστε τη γάτα και το ποντίκι και παίζουμε κυνηγητό. Η γάτα πρέπει να πιάσει το ποντίκι.
- Αυτοσχέδια πίστα: Δημιουργούμε μια πίστα μετ’ εμποδίων για παιδιά. Τοποθετούμε μαξιλάρια για να πηδάμε, σεντόνι-τούνελ για να περνάμε από κάτω και, στο τέλος, έναν κουβά με μπαλάκια για να βάλουμε καλάθι. Πάντα με ασφάλεια και πολλή φαντασία, τα παιδιά θα ξετρελαθούν με το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Συμβολή των κινητικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη
- Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, αλληλεπιδρά με τους άλλους και κατακτά την πρώτη αίσθηση των ικανοτήτων του.
- Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του και να τα συντονίζει.
- Βελτιώνει τις σωματικές του ικανότητες, όπως δύναμη, αντοχή, ευλυγισία.
- Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του.
- Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή του.
- Κατανοεί την αίσθηση του χώρου και τις σχέσεις με τα αντικείμενα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι βάσεις των προμαθηματικών εννοιών θεμελιώνονται με κινητικές δραστηριότητες. Οι έννοιες της κατάταξης, της σειράς, του χρόνου και του χώρου, που αναπτύσσονται μέσα από τα κινητικά παιχνίδια, είναι αυτές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προμαθηματικών εννοιών.
- Οξύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και αναπτύσσει συνεργατικό πνεύμα.
- Εμπλουτίζει τον κινητικό συντονισμό του.
- Ενισχύει τις νοητικές ικανότητές του.