Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα χημικά καθαριστικά-Εναλλακτικές λύσεις με ξινό

Συντάκτης: Flowmagazine

Εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω των χημικών καθαριστικών.

Γιατί το ξινό χρησιμοποιείται τόσο πολύ στη βιομηχανία τροφίμων; Υπάρχει  ακόμα και στα λεγόμενα «βιολογικά» προϊόντα στο παγωμένο τσάι, στις μαρμελάδες, στα συντηρητικά φρούτων, και στη μαγιονέζα. Όλα αυτά περιέχουν συχνά προστιθέμενο ξινό. Το ξινό ή κιτρικό οξύ απαντάται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά  και έχει παρόμοια γεύση με το χυμό λεμονιού.

Γνωρίζατε ότι  το 50% του προϊόντος του ξινού στον κόσμο χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στα ροφήματα όπως είναι τα αναψυκτικά, το τσάι και άλλα, προκειμένου να εξισορροπήσει την γεύση της γλυκύτητας;

Το ξινό είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη που χρησιμοποιείται επίσης σε:

 • προϊόντα καθαρισμού,
 • αποσμητικά χώρου,
 • κεριά,
 • προϊόντα προσωπικής φροντίδας 
 • στη φαρμακοβιομηχανία.

Χρησιμοποιείται για να εξισορροπήσει το pH του φαγητού και να διατηρήσει τα τρόφιμα για μεγαλύτερη διάρκεια, καθιστώντας τελικά πιο δύσκολη την επιβίωση και την αναπαραγωγή των βακτηρίων αλλά και της μούχλας.

Είναι το υλικό στη μαγειρική που βάζουμε για να φτιάξουμε τουρσί  και θα το βρείτε δίπλα στη σόδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε:

Πολλά οικιακά καθαριστικά περιέχουν τοξικά και επιβλαβή χημικά.  Από τη χρήση αυτών   επηρεάζονται περισσότερο οι γυναίκες καθώς ασχολούνται   με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι οι νοκοκυρές, οι έγκυες, αλλά και εκείνες  που προσπαθούν να κάνουν παιδί  αλλά και τα παιδιά είναι συχνά τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα σε αυτές τις τοξίνες.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από τα τοξικά καθαριστικά περιλαμβάνουν:

 • Αναπαραγωγικάπροβλήματα.
 • Αύξηση του καρκίνουλόγω καρκινογόνων παραγόντων.
 • Βλάβη στα ευαίσθητα όργανα και το ανοσοποιητικό σύστηματων παιδιών.
 • Ερεθισμό του δέρματοςκαι των ματιών.
 • Επιδείνωση άσθματοςκαι αναπνευστικών καταστάσεων.

Το χειρότερο είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα αυτά τα χημικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το αναπαραγωγικό μας σύστημα.

Πολλά οικιακά καθαριστικά περιέχουν τοξικά και επιβλαβή χημικά.

Εφόσον δεν υπάρχει νομική απαίτηση, δεν υπάρχει λεπτομερής επισήμανση στα προϊόντα καθαρισμού, και παραλείπεται και σε μια σειρά από χημικά προϊόντα, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι καταστροφικό για την υγεία.

Η δύναμη καθαρισμού του ξινού

Το ξινό απαλύνει τους σκληρούς λεκέδες του νερού δημιουργώντας αφρό, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο σε σαπούνια, απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και σαν καθαριστικό. Δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό συντηρητικό εμποδίζει τη σκληρότητα του νερού, και η χημική του σύνθεση βοηθά στο να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες και η βρωμιά από τις επιφάνειες και τα ρούχα.

  Το ξινό αποτρέπει επίσης το σχηματισμό κηλίδων νερού και σκληρών λεκέδων νερού.    Είναι επίσης αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό, και λειτουργεί εξαιρετικά στις περισσότερες επιφάνειες ακόμη και στις περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να καθαρίσουν.

Επτά τρόποι χρήσης του ξυνού στην καθαριότητα:

 1. Αφαιρεί λεκέδες και κολλώδεις ουσίες από τα ανοξείδωτα.
 2. Απομακρύνει τα βακτηρίδια, και τους λεκέδες από τα δάπεδα, τους πάγκους και τα τραπέζια. Μπορείτε να απολυμάνετε και να καθαρίζετε το πάγκο της κουζίνας σας με διάλυμα από 9:1 νερό και ξινό.
 3. Αφαιρεί την βρωμιά και απολυμαίνει το εσωτερικό του πλυντηρίου. Σε ένα κενό πλυντήριο ρούχων, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας ξινό και βάλτε το πλυντήριο σας να λειτουργήσει στη μεγαλύτερη θερμοκρασία.
 4. Αφαιρεί τις βρωμιές από τις βρύσες και τις ντουζιέρες. Κάντε ένα διάλυμα με 1 λίτρο ζεστού νερού και δύο κουταλιές της σούπας ξινό. Βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί. Ψεκάστε τις περιοχές, περιμένετε για πέντε λεπτά και έπειτα σκουπίστε.
 5. Καθαρίστε τα βρώμικα παράθυρα, χρησιμοποιώντας δύο λίτρα ζεστού νερού αναμειγμένα με δύο κουταλιές της σούπας ξινού. Ψεκάστε και σκουπίστε.
 6. Κάντε την λεκάνη σας να γυαλίζει. Πάρτε ¾ φλιτζάνι ξινό και πασπαλίστε το στην λεκάνη. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Μην ξεπλύνετε. Τρίψτε την τουαλέτα σας το επόμενο πρωί και έπειτα ξεπλύνετε. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας από το αποτέλεσμα!
 7. Ξεφορτωθείτε τους λεκέδες κρασιού, με ένα μέρος ξινού και 2 μέρη μαγειρικής σόδας. Ψεκάστε πάνω από το λεκέ. Ρίξτε πάνω και λίγο νερό, αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά, και στη συνέχεια τρίψτε το λεκέ. Θα δείτε ότι μετά από λίγο ο λεκές θα έχει εξαφανιστεί.

Εύκολο καθαριστικό για το σπίτι σας με ξινό

 • 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι
 • 2 κουταλιές μαγειρικής σόδα
 • 1 κουταλάκι ξινό
 • νερό 

Οδηγίες  χρήσης

Πάρτε ένα μπουκάλι ψεκασμού.Ρίξτε μέσα τη σόδα και γεμίστε το μέχρι τη μέση με νερό βρύσης. Κλείστε το, κουνήστε το και αφήστε το να διαλυθεί. Προσθέστε το σαπούνι και ανακατέψτε και πάλι απαλά.

Σε ένα ξεχωριστό δοχείο αναμείξτε ξινό με ζεστό νερό βρύσης μέχρι να διαλυθεί.
Ρίξτε το στο μπουκάλι ψεκασμού, και αφού αναμειχθεί καλά και με τα άλλα υλικά στη συνέχεια γεμίστε το μπουκάλι με κρύο νερό βρύσης.

Το ξινό δεν έχει την έντονη μυρωδιά του ξιδιού, αντιμετωπίζει τους λεκέδες νερού, ενισχύει την απόδοση του σαπουνιού και δεν αφήνει υπολείμματα. Το ξίδι μετά από λίγο δεν μυρίζει (ακόμη και όταν χρησιμοποιείται στο ξέβγαλμα των ρούχων). 

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν έχετε  αναπνευστικά προβλήματα, να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το υλικό αυτό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την  κατάστασή σας. Να φοράτε πάντα γάντια και να κρατάτε τα προϊόντα καθαρισμού μακριά από τα μάτια σας.

Ένα από τα σπουδαία πράγματα είναι ότι το ξινό βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα και βιοαποικοδομείται στο περιβάλλον.

Επίσης είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά συντηρητικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη διατήρηση τροφίμων. Προέρχεται από εσπεριδοειδή φρούτα, κυρίως από τα λεμόνια αλλά και από άλλα φρούτα. Η βιομηχανική παραγωγή κιτρικού οξέως άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα, στηριγμένη στα ιταλικά εσπεριδοειδή, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα επινοήθηκε η πιο διαδεδομένη, μέχρι σήμερα, μέθοδος παραγωγής, που αξιοποιεί την ικανότητα ενός ειδικού μύκητα να μετατρέπει τα σάκχαρα σε κιτρικό οξύ. 

Πηγή   

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…