Οι κίνδυνοι από τον καύσωνα – Χρήσιμες επισημάνσεις και οδηγίες

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Τώρα που βλέπουμε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ο καύσωνας για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Αν αθροίσετε όλες τις κατηγορίες θα δείτε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινδυνεύει από τον καύσωνα. Συν ότι για όλους υπάρχει ο κίνδυνος θερμοπληξίας εφόσον κάτσουμε κάτω από τον ήλιο, παραπάνω από όσο αντέχουμε.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε συχνές περιόδους με καύσωνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν στον οργανισμό σοβαρές διαταραχές, που μπορεί να απειλήσουν σοβαρά την υγεία και την ζωή μας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  1. Τα νεογνά και τα βρέφη.
  2. Οι ηλικιωμένοι.
  3. Οι εργάτες που εκτελούν βαριά μυική εργασία έξω, στο περιβάλλον, ή που εργάζονται σε φούρνους, μαγειρεία, μηχανοστάσια κλπ.
  4. Οι παχύσαρκοι.
  5. Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως: Καρδιοπάθειες, Πνευμονοπάθειες, Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπερθυρεοειδισμό, κλπ.
  6. Ασθενείς που παίρνουν κάποια φάρμακα τα οποία παρεμποδίζουν την αποβολή του ιδρώτα (Ψυχοφάρμακα, Αντιϊσταμινικά), καθώς και τα Διουριτικά φάρμακα.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ευαισθησία ή αντοχή στη ζέστη. Σε αυτό παίζουν ρόλο: Η σωματική κατασκευή (οι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να αποβάλλουν την θερμότητα), οι διατροφικές συνήθειες, η άσκηση, η γενική κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κλπ. Γενικά, εάν δεν πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις για τον καύσωνα, κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ μας.

Οι ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα, ΧΑΠ και Καρδιοπάθειες πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους ανελλιπώς, και να διαμένουν σε δροσερούς χώρους. Τα άτομα που έχουν Υπόταση, το καλοκαίρι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, να πίνουν πολλά υγρά και να βάζουν αρκετό αλάτι στο φαγητό τους.

Τα συμπτώματα από τον Καύσωνα

  1. Θερμικές Κράμπες: Συμβαίνουν μετά από έντονη εφίδρωση και προσβάλλονται κυρίως οι μύες των ποδιών. Λιγότερο συχνά αφορά τους κοιλιακούς μύες, και εκφράζονται με δυνατούς πόνους στην κοιλιά.
  2. Θερμική εξάντληση: Είναι η πιο συχνή. Παρουσιάζεται με πονοκέφαλο, ίλιγγο, ανορεξία, εξάντληση, ταχυκαρδία και υπόταση.
  3. Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ: είναι και η πιο σοβαρή. Στην αρχή, ο ασθενής εμφανίζει δίψα, ξηρότητα στο στόμα, στο φάρυγγα και στο δέρμα. Στη συνέχεια, ερυθρότητα προσώπου, μεγάλη εφίδρωση, ζάλη, πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, γενική μυική αδυναμία, κράμπες, δύσπνοια, ταχυκαρδία και υπόταση. Ο πυρετός είναι σταθερός, περίπου μέχρι 42 οC. Στο τέλος, εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.

Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να ξέρουμε

  1. Το πρώτο είναι η άμεση μεταφορά του θερμόπληκτου σε μέρος σκιερό, δροσερό και ευάερο. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε όλους τους γύρω για να μην εμποδίζουν τον αερισμό. Αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο.
  2. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο και το κεφάλι. Βρέχουμε το πρόσωπό του, τον λαιμό, το στήθος και γενικά όλο του το σώμα με άφθονο κρύο νερό, ή περιτυλίγουμε το θύμα με βρεγμένες πετσέτες.
  3. Δίνουμε να εισπνεύσει αμμωνία, αιθέρα ή ξύδι. Εάν μπορεί να πιει, του χορηγούμε άφθονα υγρά με αλάτι, για να αναπληρώσει ο οργανισμός του αυτά που έχασε εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
  4. Εάν η κατάσταση είναι βαριά, πρέπει να κληθεί αμέσως ιατρός και ο ασθενής να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

Οδηγίες προφύλαξης για ΟΛΟΥΣ μας.

  1. Να πίνουμε πολύ νερό και άφθονους χυμούς. Να τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα, μικρά και συχνά γεύματα, με περιορισμένα λιπαρά.
  2. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Να αποφεύγουμε το περπάτημα κάτω από τον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία και χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
  4. Να φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά για την προστασία των ματιών μας.
  5. Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και με ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  6. Προσοχή στα βρέφη, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.