Οι καρτ ποστάλ της Victoria Hislop

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Η Victoria Hislop είναι μια συγγραφέας που αγαπάει πολύ την Ελλάδα και αυτό φαίνεται με τον τρόπο που εξιστορεί της ιστορίες της. Έχει γράψει και άλλα βιβλία με φόντο την Ελλάδα, μόνο που το συγκεκριμένο σε ταξιδεύει σε πολλά και διαφορετικά μέρη της όμορφης χώρας μας.

Λίγα Λόγια για την υπόθεση

Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή. Οι καρτ ποστάλ περιγράφουν διάφορα μέρη της Ελλάδος. Μετά από μισό χρόνο, δεν λαμβάνει τίποτα και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της την δίνουν την ιδέα να ταξιδέψει σε κάποια από αυτά τα μέρη. Το πρωί πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο. Παρέα με το σημειωματάριο μαθαίνει κάποια από τα συναισθήματα αυτού του αποστολέα με το αρχικό γράμμα Α.

Γιατί να το διαβάσετε

Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο, ευκολοδιάβαστο που εξιστορεί ιστορίες, μύθους και παραδόσεις της Ελλάδας. Ο αναγνώστης βλέπει με μια άλλη ματιά τους θρύλους και τις ιστορίες που τυχόν έχει ακούσει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι περιγραφές της είναι τόσο αληθινές που έχεις την εντύπωση ότι μπορεί και να συνέβησαν ακριβώς όπως τα περιγράφει.

Για παράδειγμα, στην ιστορία του ‘’Δαίδαλου και Ίκαρου΄΄, που πιθανόν έχεις ακούσει, περιγράφει με τόση γλαφυρότητα και τοποθετεί τόσο εύστοχα τον τάφο όπου είναι θαμμένος που πιστεύεις ότι πηγαίνοντας στην Ικαρία, που δεν έχω πάει, πως θα βρω τον τάφο και θα συναντήσω τους ανθρώπους που μου περιγράφει.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι ότι η σύνδεση του σημειωματάριου του άγνωστου Α με τις ιστορίες γίνεται ομαλά και έχει μια ροή η ιστορία, παρόλο που φαίνονται ασύνδετα με την πρώτη ματιά. Προσωπικά με εντυπωσίασε γιατί δεν έμοιαζε με κανένα άλλο βιβλίο. Έχει μια μοναδικότητα.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…