Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Δεκάδες κείμενα και αφιερώματα έχουν γίνει στους ηθοποιούς που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν τον απαιτητικό ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Χωρίς υπερβολή έχουμε μάθει σχεδόν τα πάντα για τον Ρότζερ Μουρ και τον Σον Κόνερι μέχρι τον Ντάνιελ Κρεγκ. Το ίδιο δημοφιλή είναι και τα αφιερώματα (φωτογραφικά κυρίως, για… ευνόητους λόγους) στα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ.

Τι γίνεται, όμως, με τους κακούς; Τους ηθοποιούς που έπαιξαν το ρόλο του αντιπάλου τον Βρετανού πράκτορα στα 50 χρόνια παρουσίας του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ιστοσελίδα των φαν του 007 (007James.com) με την ευκαιρία της πρεμιέρας της νέας ταινίας Skyfall (που προβάλλεται ήδη σε ΗΠΑ και Βρετανία και την προσεχή εβδομάδα και στη χώρα μας) ζήτησε από τους αναγνώστες της να… βαθμολογήσουν τους «κακούς» των ταινιών, ανάλογα με την πειστικότητα και το ταλέντο τους. Ιδού τα αποτελέσματα.

Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ5. Ρεντ Γκραντ

Ο Ρεντ Γκραντ ήταν ένας ψυχοπαθής δολοφόνος, ορκισμένος εχθρός του 007 στην ταινία «Από τη Ρωσία με Αγάπη». Σύμφωνα με το βιβλίο (όπου βασίστηκε και η ταινία) ο Γκραντ εργαζόταν για την εταιρεία SPECTRE (απ’ όπου «βγήκαν» πολλοί αντίπαλοι του Μποντ στην πορεία των σεναρίων) και είχε σκοπό, εκτός από τον να απαλλάξει τον κόσμο από τον πράκτορα, να κλέψει την μηχανή αποκρυπτογράφησης, για την οποία γινόταν όλη η φασαρία στην ταινία… Ο Γκραντ ενσαρκώθηκε από τον Άγγλο ηθοποιό Ρόμπερτ Σόου, ο οποίος αργότερα έγινε πασίγνωστος με την ερμηνεία του στην επίσης εμπορικότατη ταινία Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws).

Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ4. Ρόζα Κλεμπ

Η μοναδική γυναίκα της πεντάδας, πάλι από την ίδια ταινία (Από τη Ρωσία με Αγάπη). Ειδική στις δηλητηριάσεις και στα βασανιστήρια, η διαβολική γυναίκα με τα παπούτσια που γίνονταν φονικά όπλα με δηλητηριασμένες λάμες και τα μαστίγια εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο αντίπαλο του Μποντ στην ταινία, πριν υποκύψει κι αυτή στην ακαταμάχητη πονηριά του Βρετανού. Την υποδύθηκε η πολυτάλαντη Αυστριακή Λότε Λένια, η οποία εκτός από ηθοποιός ήταν και διάσημη τραγουδίστρια.

Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ3. Ονττζομπ

Ο σωματοφύλακας του Ορικ Γκολντφίνγκερ στην ομώνυμη ταινία της σειράς («Χρυσοδάκτυλος») βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ένας σκοτεινός χαρακτήρας, αμίλητος, ο οποίος αποπνέει φόβο με κάθε του κίνηση. Χαρακτηριστική η σκηνή της ταινίας όπου πετάει ένα καπέλο με ατσάλινη επένδυση και… κόβει το κεφάλι ενός μαρμάρινου αγάλματος. Τον ενσάρκωσε ο Τοσιγιούκι «Χάρολντ» Σακάτα με τις ιαπωνικές ρίζες, που πριν ασχοληθεί με την ηθοποιία είχε προλάβει να πάρει ολυμπιακό μετάλλιο στην άρση βαρών και να ασχοληθεί με την επαγγελματική πάλη.

Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ2. Γκολντφίνγκερ

Ο γνωστός μας Χρυσοδάκτυλος αποδείχτηκε ένας από τους σκληρότερους αντιπάλους του Τζέιμς Μποντ, αν και η αναμέτρησή τους «γέμισε» μόνο το περιεχόμενο μίας ταινίας. Ο διαβολικός λαθρέμπορος χρυσού και μεγαλοεπιχειρηματίας αποδείχτηκε εξίσου επικίνδυνος με τον σωματοφύλακά του, πλην όμως κανείς δεν ξεφεύγει στο τέλος από τον «καλό» (στην συγκεκριμένη ταινία ήταν ο Σον Κόνερι). Η αρχική κρούση για το ρόλο είχε γίνει στον Όρσον Ουέλς, αλλά το πράγμα χάλασε στις υπερβολικές απαιτήσεις του ηθοποιού. Τελικά οι παραγωγοί κατέληξαν στο Γκερντ Φρέμπε, έναν γνωστό Γερμανό ηθοποιό της εποχής, ο οποίος όμως είχε ένα πρόβλημα: Μιλούσε ελάχιστα αγγλικά! Στο τέλος αυτό δεν αποδείχτηκε πρόβλημα, ο Φρέμπε έλεγε τις ατάκες του πολύ αργά, σχεδόν συλλαβιστά, αλλά αυτό πρόσθεσε κι άλλο στο μυστήριο του χαρακτήρα του.

Οι καλύτεροι… κακοί του Τζέιμς Μποντ1. Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος… κακός των ταινιών του Τζέιμς Μποντ είναι και ο πιο… διαχρονικός. Ο ιδιοφυής εκδικητικός ιδιοκτήτης της SPECTRE, της εταιρείας που ασχολείται με τα πάντα που μπορούν να βλάψουν τη βρετανική μυστική υπηρεσία Μ16 και να κυριαρχήσουν στον κόσμο, εμφανίζεται συνολικά σε έξι ταινίες και τον υποδύθηκαν συνολικά οκτώ διαφορετικοί ηθοποιοί, έστω κι αν σε κάποιες ταινίες δεν φάνηκε καν το πρόσωπό του και ακούστηκε μόνο η φωνή τους. Από Πολωνό πατέρα και Ελληνίδα μάνα ο Μπλόφελντ ήταν ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μποντ. Ήταν, επίσης, και ο μοναδικός ρόλος που είχε ελληνικό χρώμα: Στην ταινία «Στην Υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας» (1963) τον υποδύθηκε ο Τέλης Σαβάλας.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…