Οι καλύτερες τροφές για γυναίκες μετά τα 40

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η ηλικία των 40 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ηλικία ορόσημο και για τα δύο φύλα, καθώς ο οργανισμός αρχίζει και συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο. Ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται αισθητά, το μυϊκό σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο, ενώ αύξηση παρουσιάζει ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Στις γυναίκες, η μέση ηλικία χαρακτηρίζεται επιπλέον από σύγχυση των ορμονών, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Φυσικά, γνωρίζουμε πως το πρώτο βήμα για να προστατεύσουμε την υγεία μας, είναι η κατάλληλη διατροφή. Γι’ αυτό, αν διανύετε την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, δε χρειάζεται να απογοητεύεστε. Υπάρχουν τα ιδανικά τρόφιμα που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σας και θα σας χαρίσουν ευεξία και ζωντάνια.

Μούρα

Η δυσλειτουργία του εντέρου και οι διαταραχές της πέψης στη μέση ηλικία οφείλονται κατά κύριο λόγο, στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Τα ζουμερά και νόστιμα μούρα είναι μία εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών ινών, που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα στη διάρκεια της ημέρας σας. Σκεφτείτε πως ένα φλιτζάνι μούρα, μας προσφέρει 8 γραμμάρια του πολύτιμου αυτού συστατικού.

Καρότα

Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο καρότο και στην κολοκύθα (σε όλα τα πορτοκαλί λαχανικά) και δρουν προστατευτικά ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο, τα καροτενοειδή στοχεύουν ιδιαίτερα ενάντια του καρκίνου του μαστού.

Ντομάτες

Ένα άλλο σπουδαίο αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο το βρίσκουμε κυρίως στην ντομάτα, έχει επίσης αξιόλογη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Journal of Cancer Research and Treatment. Μάλιστα, όταν η ντομάτα μαγειρεύεται ο οργανισμός την απορροφά πιο εύκολα.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Το μαύρο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής παρέχουν τοκοτριενόλες, έναν τύπο βιταμίνης Ε, που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς παθήσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι, τα μακαρόνια και το αλεύρι με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης;

Καρύδια

Τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Όταν λοιπόν θέλετε ξηρό καρπό, τώρα ξέρετε τι να επιλέξετε.

Σολωμός

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις μαγικές ιδιότητες του σολωμού. Το λιπαρό ψάρι είναι ευεργετικό για την καρδιά χάρη στα Ω3 λιπαρά που περιέχει.

 Κέιλ (λαχανίδα)

Η φτωχική λαχανίδα της κατοχής, επανήλθε τα τελευταία χρόνια φέροντας τον χαρακτηρισμό της υπερτροφής και του «βασιλιά των λαχανικών» και όχι άδικα! Το κέιλ είναι πλούσιο σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται α-λιποϊκό οξύ, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι το α-λιποϊκό οξύ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, εγκεφαλικό, γλαύκωμα και άλλες ασθένειες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…