Οι καλύτερες ποικιλίες ελληνικών κρασιών

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Παρόλο που στις μέρες μας παράγονται κρασιά τα οποία έχουν αμιγείς ξένες ποικιλίες ή είναι συνδυασμός από Ελληνικές και ξένες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν κάποιες βασικές καθαρά Ελληνικές, τις οποίες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο αναπτύσσεται στην περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου και παράγει ένα ξηρό, αρωματικό λευκό κρασί που προσφέρει ένα καθαρό χαρακτήρα, με γεύσεις ροδάκινου και γλυκού λεμονιού. Όσο παλαιώνουν, τα κρασιά αναπτύσσουν νότες αποξηραμένων φρούτων και βερίκοκων.

Ασύρτικο

Πιθανότατα ένα από τα κορυφαία κρασιά της χώρας, παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι εγγενές στο νησί της Σαντορίνης. Μια ποικιλία που διατηρεί την οξύτητά της καθώς ωριμάζει, οδηγεί σε ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.

Μαλαγουζιά

Φύεται περισσότερο στη Μακεδονία η Μαλαγουζιά και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα.

Αγιωργίτικο

Αυτή η ποικιλία είναι εγγενής στη Νεμέα, γνωστή για αυτό το σταφύλι. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και μοσχοκάρυδο με λεπτές νότες από βότανα και ομαλές τανίνες. Τα ροζέ κρασιά που παρασκευάζονται με το Αγιωργίτικο βγάζουν στη γεύση καρυκεύματα και ίσως βατόμουρο και έχουν λαμπερό ροζ χρώμα.

Ξινόμαυρο

Οι καλύτερες ποικιλίες ελληνικών κρασιών

Το Ξινόμαυρο είναι η κύρια ποικιλία σταφυλιών της Μακεδονίας, κυρίως στις περιοχές Νάουσα και Αμύνταιο. Παρουσιάζει μια καλή δυναμική παλαίωσης και έναν πλούσιο τανικό χαρακτήρα. Συχνά συγκρίνεται από κάποιους με το Nebbiolo λόγω των τόνων κερασιάς και της γλυκόριζας.

Βιδιανό

Ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια, το Βιδιανό είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού. Ήταν σχεδόν εξαφανισμένο μέχρι οι Κρητικοί οινοποιοί να κατανοήσουν τις δυνατότητές του και να εργαστούν σκληρά για να αναβιώσουν τη μεγάλη πολυπλοκότητά του. Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Είναι μια από τις ποικιλίες που κάνει εντύπωση στον διεθνή κόσμο του κρασιού.

Σαββατιανό

Επίσης γνωστό ως σταφύλι του Σαββάτου, το Σαββατιανό είναι η κύρια λευκή ποικιλία από την περιοχή της Αττικής, με σημαντική αντοχή στη θερμότητα. Υπό ψυχρή ζύμωση, μπορεί να προσφέρει γεύσεις από πράσινο μήλο και lime. Αν παλαιώσει μέσα σε δρύινα βαρέλια, χαρακτηρίζεται από μια πιο κρεμώδη υφή στον ουρανίσκο.

Μαυροδάφνη

Η “μαύρη δάφνη” της Ελλάδας είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας για να παράγει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και σοκολάτας και υψηλές τανίνες. Ορισμένοι παραγωγοί το αναμιγνύουν και με άλλες ποικιλίες, παράγοντας πλούσια και γεμάτα ξηρά κόκκινα κρασιά.

Μοσχάτο Σάμου

Το Μοσχάτο της Σάμου έρχεται σε διαφορετικές μορφές, τόσο ξηρές όσο και γλυκές, πάντα με αρκετές αρωματικές νότες. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Vin Doux, με λιγότερη οξύτητα από άλλες ποικιλίες Σαμιώτικων κρασιών. Το Samos Anthemis, ηλικίας πέντε ετών, έρχεται με ένα πορτοκαλί χρώμα και δίνει γεύσεις βουτύρου, καραμέλας και ελαφριά υποψία μελάσας. Τέλος, το Samos Nectar είναι φτιαγμένο από σταφύλια που έχουν υποστεί ξήρανση στον ήλιο και έχει παραμείνει για 3 χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Αυτό το κρασί έχει έντονα αρώματα, πιο σκοτεινό καφέ χρώμα και παρουσιάζει χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ από άλλα επιδόρπια κρασιά.

Vinsanto

Οι καλύτερες ποικιλίες ελληνικών κρασιών

 

Αυτό το αποξηραμένο στον ήλιο γλυκό κρασί προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης και αποτελείται από τρεις λευκές ποικιλίες σταφυλιών: Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Είναι ένα κρασί με αρώματα σταφίδας, αποξηραμένου βερίκοκου, βατόμουρου και κεράσι μαρασκίνο, το οποίο προσφέρει επίσης εντυπωσιακές αντιθέσεις μεταξύ γλυκών και πικρών γεύσεων που προκαλούνται από τις αξιοσημείωτες τανίνες του. Το χρώμα του είναι σκούρο και μπρούτζινο.

Ρετσίνα

Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα και επιμένουν να δοκιμάσουν το είδος αυτό του Ελληνικού κρασιού που παρασκευάζεται με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου. Η ρετσίνα έχει αρώματα από λιναρόσπορο με λεπτό τόνο πεύκου, και ένα αλατούχο τελείωμα. Σήμερα, νέοι Έλληνες παραγωγοί πειραματίζονται τόσο με την παράδοση όσο και με την καινοτομία, για να προσφέρουν μια νέα γενιά Ρετσίνας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάμος: Το νησί του κρασιού

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.