Οι ιστορίες και οι παραδόσεις πίσω από αγαπημένα ελληνικά πιάτα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η ελληνική κουζίνα είναι μια από τις πιο διάσημες και πιο αγαπητές σε όλον τον κόσμο. Πολλά πιάτα της όμως κουβαλούν μια μακραίωνη ιστορία.

Η μεσογειακή κουζίνα και ειδικά η ελληνική κουζίνα κουβαλούν μια μακριά ιστορία. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα η κουζίνα εξελίσσεται προς το καλύτερο. Όμως τα αγαπημένα μας φαγητά έρχονται από πολλές γενιές πίσω, οι οποίες έδιναν σε αυτά μια ξεχωριστή σημασία και μια πιο συμβολική σημασία.

Σπανακόπιτα

Αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ελληνικές συνταγές σε ολόκληρο τον κόσμο, μια και προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Το σπανάκι για τους προγόνους μας ήταν σύμβολο χαράς και γονιμότητας για τις γυναίκες.

Η συνταγή εμπλουτίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν οι μάγειρες και οι μαγείρισσες αποφάσισαν να βάλουν την γέμιση μέσα σε φύλο ζύμης η οποία χρησιμοποιούνταν από τους Οθωμανούς για γλυκά. Έτσι πήρε την τελική της μορφή που έχει σήμερα.

Σουβλάκι

Το σουβλάκι είναι από τα πιάτα με την πιο μεγάλη διάδοση παγκοσμίως. Η ιστορία του μας πηγαίνει πίσω στους ελληνικούς πολέμους της αρχαιότητας όταν οι Έλληνες στρατιώτες κυνηγούσαν και σκότωναν ένα ζώο χρησιμοποιούσαν το μαχαίρι τους για να ψήσουν το κρέας του στη φωτιά του στρατοπέδου. Έπειτα έτρωγαν το κρέας του ζώου κατευθείαν από το μαχαίρι, θέτοντας τις βάσεις για το πιο iconic πιάτο της χώρας μας.

Χωριάτικη σαλάτα

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί το πιο απλό ελληνικό πιάτο και ταυτόχρονα είναι από τις πιο διάσημες σαλάτες στο εξωτερικό. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα από Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού, οι οποίοι προσπάθησαν με απλά υλικά και με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος να φτιάξουν ένα γευστικό πιάτο. Όταν το πιάτο διαδόθηκε στα μαγαζιά εστίασης έγινε άμεση επιτυχία η οποία έμελλε να γίνει ορόσημο του ελληνικού τουρισμού.

Ντολμάδες

Οι ντολμάδες στην αρχαιότητα θεωρούνταν σημαντικό φίλεμα για τους επισκέπτες (οι οποίοι προστατεύονταν και ευνοούνταν από τους θεούς και έπρεπε να δεχθούν φροντίδα και περιποίηση από τον οικοδεσπότη). Ήταν επίσης και πολύ διαδεδομένος μεζές, ο οποίος διαδόθηκε στην Τουρκία αργότερα με αρκετή επιτυχία.

Φασολάδα

Είναι από τα πιο αρχαία πιάτα που θεωρείται και το εθνικό μας πιάτο. Έχει συνδεθεί με τον ελληνικό στρατό και με τις εκστρατείες του, μια και δεν χρειάζεται πολλά υλικά για να μαγειρευτεί και τα ίδια τα φασόλια δεν χρειάζονται συντήρηση ή ψυγείο για να μεταφερθούν και να μαγειρευτούν. Επίσης είναι ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα μια και είναι στην ουσία σούπα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.