Οι ήρωες της ζωής μας

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων μετουσιώνονται στην ενήλικη ζωή σε ήρωες με «σάρκα και οστά», αισθήματα και απόλυτα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Είναι οι δικοί μας «ήρωες», αυτοί που αγαπούμε, που μας εμπνέουν και στέκονται κοντά μας στα εύκολα και τα δύσκολα!

Αρκεί μόνο το άκουσμα της λέξης «ήρωας» και χιλιάδες συναισθήματα και πρόσωπα μας έρχονται στο μυαλό. Από πολύ μικροί, διαμορφώνουμε μια εικόνα για τη λέξη «ήρωας». Ως παιδιά, και επηρεασμένοι από τα κινούμενα σχέδια και τις ιστορίες, η λέξη ήρωας μάς παρέπεμπε σε κάποιον που διέθετε υπερδυνάμεις και φορούσε μπέρτα ή πανοπλία, και μεταξύ μας, τις περισσότερες φορές θέλαμε πολύ να του μοιάσουμε.

Αργότερα, καθώς μεγαλώσαμε και μπήκαμε στην εφηβεία συνειδητοποιήσαμε πως η εικόνα του ήρωα που είχαμε διαμορφώσει στη παιδική μας ηλικία ανήκε μόνο σε παραμύθια και ταινίες και όχι στη πραγματικότητα. Τι συμβαίνει άραγε, καθώς μεγαλώνουμε και από παιδιά γινόμαστε έφηβοι και από έφηβοι ενήλικες; Οι ήρωες …εξαφανίζονται;

Οι ήρωες της εφηβεία μας

Κάπου εκεί στη εφηβεία για πρώτη φορά και επειδή είναι στη φύση του εφήβου η αμφισβήτηση, αρχίσαμε να αμφιβάλλουμε για το εάν υπάρχουν ήρωες και αν ναι, τι μορφή έχουν και πού τους συναντάμε. Η αμφισβήτηση αυτή διήρκησε μέχρι να βρούμε εκείνη την παρέα των συνομήλικων που μπορεί να μην είχε μπέρτα αλλά είχαν εκείνη την κατανόηση και την αποδοχή που τόσο πολύ αναζητούσαμε. Λίγο αργότερα, την μορφή του ήρωα πήρε ο πρώτος εφηβικός έρωτας που με τις ”υπερδυνάμεις” του έκανε την καρδία μας να χτυπάει δυνατά και ήταν αρκετό ένα μόνο βλέμμα του για να κάνουν πάρτι οι πεταλούδες στο στομάχι μας.


Διαβάστε ακόμη: Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες κι αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές!


Οι ήρωες της ενήλικης ζωής

Τα χρόνια όμως περνούν και μαζί με τα χρόνια περνάν πολλοί ήρωες από τη ζωή μας. Εμείς έχοντας αποκτήσει εμπειρίες, γνώσεις, πείρα, έχοντας γνωρίσει ανθρώπους και κυρίως έχοντας γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό μας, αναθεωρούμε την έννοια του ήρωα. Η έννοια του ήρωα στην ενήλικη ζωή αποκτά άλλο νόημα. Ήρωες μας γίνονται δικοί μας άνθρωποι αλλά και ενίοτε ξένοι που μας δίνουν ώθηση και φτερά να πετάξουμε ανακαλύπτοντας νέους κόσμους. Ήρωες μας γίνονται άνθρωποι που παρά τα σκοτάδια και τις μπόρες που έχουν βιώσει οι ίδιοι συνεχίζουν με χαμόγελο και με πάθος το ταξίδι αυτό της ζωής.

Οι άνθρωποι που αποτελούν έμπνευση είναι οι νέοι μας ήρωες

Άνθρωποι που πιστεύουν στις δυνάμεις μας περισσότερο από ότι πιστεύουμε εμείς στον ίδιο μας τον εαυτό. Ήρωες μας γίνονται άνθρωποι που δίνουν φως στα πιο δύσκολά σκοτάδια μας και μπόρες μας, άνθρωποι που σκουπίζουν τα δάκρυα μας και μας απλώνουν το χέρι. Άνθρωποι που είναι εκεί στα δύσκολα, στα εύκολα στις χαρές και στις λύπες μας, κρατώντας την ελπίδα μας ζωντανή. Ήρωες που φτιάχνουν μέρα με 28 ώρες και γυρίζουν τον κόσμο για μας. Ήρωες που ενώ δεν βρίσκονται κοντά μας, βρίσκονται στην καρδία μας, φροντίζοντας να αφήσουν αθάνατη την αγάπη και το φώς τους.

Ένα ευχαριστώ προς όλους αυτούς που γίνονται ήρωες για μας

Κάπως έτσι λοιπόν, φτάνει η στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι στον πραγματικό κόσμο, οι ήρωες μπορεί να μην φοράνε πανοπλίες και μπέρτες και να μην έχουν υπερδυνάμεις, αλλά οι αληθινοί ήρωες της ζωής μας, κάνουν «πανοπλία» την αγάπη τους δίνοντάς μας λόγους έτσι να πιστέψουμε ότι δεν ζουν τελικά μόνο σε παραμύθια.  Για όλους αυτούς τους λόγους -και πάρα πολλούς ακόμη που ο καθένας από μας γνωρίζει καλύτερα-, μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στους ήρωες την αγάπη και τον θαυμασμό σου προς αυτούς. Είναι ίσως η αγάπη και ο θαυμασμός ένα μικρό λιθαράκι δύναμης στους ηρωικούς αγώνες και προσπάθειες που κάνουν. Ας τους το υπενθυμίζουμε λοιπόν, συχνά.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.