Συχνά όταν μιλώ με ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γιόγκα ως πρακτική και ως φιλοσοφία, διαπιστώνω πόσο την …
Οι ηθικές αρχές της Yoga για μια καλύτερη ζωή (Γιάμας & Νιγιάμας)
Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει τη γιόγκα ως νοοτροπία και στάση ζωής, φαίνεται πως βιώνουν πιο εύκολα την ισορροπία στην καθημερινότητά τους, την αρμονία στις σχέσεις τους και την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.
Αυτό είναι κάτι που παρατηρούσα να συμβαίνει και σε μένα, σταδιακά, με την καθημερινή μου πρακτική. Και αυτό είναι κάτι που πλέον, ως δασκάλα γιόγκα, το παρατηρώ να συμβαίνει στους μαθητές μου, μεταμορφώνοντας τη ζωή τους σε ένα όμορφο ταξίδι. Γιατί οι ηθικές αρχές της γιόγκα διέπουν τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά τους.
Πέρα από σωματική άσκηση, η γιόγκα αποτελεί ένα πρακτικό φιλοσοφικό σύστημα. Η Ράτζα-γιόγκα, που σχετίζεται με τεχνικές διαλογισμού για έλεγχο του σώματος και του νου, περιλαμβάνει οχτώ σημεία, γνωστά ως “τα οχτώ σκαλοπάτια του Πατάντζαλι”.
Τα πρώτα δύο σκαλοπάτια είναι οι εξωτερικές και οι εσωτερικές ηθικές αρχές, που στη γλώσσα των γιόγκι ονομάζονται Γιάμας και Νιγιάμας, αντίστοιχα. Η υιοθέτηση και η εφαρμογή των αρχών αυτών στην καθημερινή μας ζωή, είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Δεν είναι δόγμα που επιβάλλεται, είναι προτροπές που εξασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή, μια πορεία εναρμονισμένη με το σύμπαν. Και αυτό μεταφράζεται σε επιτυχία τόσο στην ιδιωτική, όσο και στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Ας τις εξερευνήσουμε μαζί, για να ανακαλύψουμε πώς η καθεμία μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή μας!
Τα 5 Yamas (εξωτερικές ηθικές αρχές) είναι προτεινόμενες αρχές συμπεριφοράς σε σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία. Συντελούν στην πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη.
Πιο αναλυτικά:
- Ahimsa – Μη βία
Αναφέρεται στη μη βίαιη σκέψη, μη βίαιο λόγο, μη βίαιη συμπεριφορά, μη βίαιο τρόπο άσκησης, μη βλάβη απέναντι στα άλλα όντα. Αντιθέτως, ενθαρρύνεται η ευγένεια, η φιλικότητα και η εκτίμηση προς όλους, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, τον εαυτό μας, τον πλανήτη κλπ.
Όταν ζούμε με τον ηθικό κώδικα της ahimsa, παραμένουμε σε μια πρόθεση και στάση απόλυτης φροντίδας και συμπόνιας για την ίδια τη ζωή, απαλλασσόμαστε από την επιθυμία να προκαλέσουμε βλάβη ή κακία με οποιονδήποτε τρόπο προς τον εαυτό μας και τους άλλους και καλλιεργούμε την αυτο-αγάπη, η οποία μας οδηγεί στην αγάπη όλων των όντων.
- Satya – Φιλαλήθεια
Είναι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα στις σχέσεις και τις συναναστροφές μας, δίχως σκόπιμα ψέματα και εξαπάτηση. Βέβαια, το να είμαστε πάντα ειλικρινείς δεν σημαίνει να μιλάμε αλόγιστα, χωρίς ενσυναίσθηση, πληγώνοντας τους άλλους. Αντίθετα, σημαίνει ότι πρέπει να λέμε αληθινά λόγια που είναι ωφέλιμα για όλους και λέγονται με μεγάλη προσοχή και ευγένεια. Έτσι, αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της μη βίας και της αλήθειας, είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα.
- Asteya – Μη κλοπή
Είναι το να μην παίρνουμε κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλο χωρίς την άδεια του. Και αυτό δεν αφορά μόνο υλικά αγαθά, αλλά και το χρόνο και την ενέργεια των άλλων.
Ακόμη, να μην παίρνουμε κάτι που δεν έχουμε κερδίσει δικαιωματικά, όπως τα εύσημα για τη δουλειά κάποιου άλλου ή ανταμοιβές που γνωρίζουμε ότι δεν τις αξίζουμε.
- Brahmacharya – Μη λαγνεία
Είναι η εγκράτεια στις απολαύσεις των αισθήσεων.
Σχετίζεται κυρίως με την αποφυγή ανούσιων σεξουαλικών επαφών, τη διοχέτευση της σεξουαλικής, και όχι μόνο, ενέργειας που διαθέτουμε, με ενσυνείδηση και υπευθυνότητα σε πρόσωπα, σχέσεις και κατευθύνσεις που μας ενδυναμώνουν και μας βοηθάνε να εξελιχθούμε.
- Aparigraha – Μη κτητικότητα
Μη προσκόλληση σε αντικείμενα, ιδέες, πρόσωπα, συνήθειες, καταστάσεις.
Έχει σχέση με την αποφυγή της απληστίας, τη μη συσσώρευση υλικών αγαθών, που δεν χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα, την απλοποίηση της ζωής μας. Έχει σχέση και με τη μη κτητικότητα και μη προσκόλληση απέναντι σε ιδέες και πρόσωπα που θέτουν εμπόδια στο μονοπάτι της προσωπικής μας εξέλιξης.
Τα 5 Niyamas (εσωτερικές ηθικές αρχές) είναι προτεινόμενες αρχές που αφορούν την προσωπική πρακτική του ανθρώπου, δηλαδή προσωπικούς κανόνες συμπεριφοράς, εσωτερική πειθαρχία και τον τρόπο που φερόμαστε στον εαυτό μας.
Πιο αναλυτικά:
- Shauca – Αγνότητα, καθαρότητα
Αφορά την καθαρότητα στο νου και το σώμα. Αγνότητα σκέψεων, χωρίς ζήλια μίσος και ματαιοδοξία, καθαριότητα και υγιεινή του σώματος, των ρούχων, του χώρου.
Περιλαμβάνει ακόμα και τη διατροφή μας, καθώς ακόμη και αυτό που βάζουμε μέσα στο σώμα μας πρέπει να είναι καθαρό. Η καθαρότητα φέρνει πειθαρχία και τάξη στο νου, η οποία είναι απαραίτητη για ένα ανώτερο πνευματικό ταξίδι μέσα μας.
- Santosa – Ικανοποίηση για αυτά που έχουμε
Είναι η ευγνωμοσύνη και η ευχαρίστηση για όσα ήδη έχουμε, χωρίς δυσαρέσκεια για αυτά που δεν έχουμε. Είναι η εσωτερική αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας, η αυτάρκεια και η ολιγάρκεια. Η ηθική αξία της santosa φέρνει εωτερική γαλήνη και ευτυχία στη ζωή μας.
Διαβάστε επίσης: Anahata Chakra – Tips και Ασκήσεις Yoga που θα “ανοίξουν” την καρδιά σου!
- Tapas – Πειθαρχία και ασκητισμός
Ως ασκητισμός συνήθως εννοείται η νηστεία, η επιβεβλημένη σιωπή, η σωματική άσκηση, η αναπνευστική άσκηση, η παραίτηση από ανέσεις. Στόχος της αυτοπειθαρχίας είναι ο έλεγχος των παθών και των επιθυμιών μας για εφήμερες απολαύσεις, η καλλιέργεια της ικανότητας να ελέγχουμε και να κατευθύνουμε το νου, το σώμα και την ενέργεια μας, ώστε να επιτύχουμε υψηλότερους πνευματικούς στόχους.
- Svadhyaha – Μελέτη
Αφορά τη μελέτη παραδοσιακών κειμένων, το φιλοσοφικό στοχασμό, την έρευνα, την κατανόηση και εφαρμογή των γνώσεων. Αφορά όμως και τη μελέτη του εαυτού μας, δηλ. το να αναλύουμε τι συμβαίνει μέσα μας, πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Απώτερος σκοπός είναι η αυτογνωσία και η προσωπική εξέλιξη και πρόοδος.
- Isvara Pranidhana – Αποδοχή του Θεϊκού στοιχείου
Αναφέρεται στην αποδοχή μιας ανώτερης δύναμης που διαπνέει το σύμπαν, την ταπεινότητα και ευλάβεια απέναντι στο Θεϊκό στοιχείο. Είναι η αναγνώριση ότι υπάρχει πανταχού παρούσα μια δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό μας, που καθοδηγεί και κατευθύνει την πορεία της ζωής μας.
Η εφαρμογή της γιογκικής φιλοσοφίας στην καθημερινότητά μας, μέσα από τα Yamas και τα Niyamas, μας βοηθά να εξελίχθούμε προσωπικά και επηρεάζει θετικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Μας βοηθά να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και με τον κόσμο ως ολότητα. Μια σύνδεση όλο αγάπη!
Κάπου άκουσα πως “αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν γιόγκα, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος…”
Ως δασκάλα και ασκούμενη στη γιόγκα, επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι ισχύει!